Ciasto drożdżowe pieczone w korytku zawijane z masą orzechową i na wierzchu zaplatane w warkocz. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i zawsze się udaje.
Do niego szklaneczka zimnego mleka-pycha.
CIASTO na keksówkę o wym. 12x 36 -mierzone po górnych krawędziach:
- 250 g mąki luksusowej + 250 g mąki tortowej + 4 łyżeczki na rozczyn
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g mleka = 100 ml
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- aromat wanilii
- jajko do smarowania
NADZIENIE:
- 3 białka
- 200 gram mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 6 płaskich łyżek cukru pudru
1)
2)
Żółtka zmiksować z cukrem i solą, masło stopić, mąkę przesiać. Do zmiksowanych żółtek dodawać letnie masło miksując, wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto w misie miksera lub ręcznie. Ciasto wyrabiane mikserem należy krótko przegnieść dodatkowo rękoma. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
3)
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką krupczatką lub kaszką manną.
5)
6)
Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 50- 55 minut bez termoobiegu – do suchego patyczka.CIASTO CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii
wygląda smacznie:) jaki wyrośnięty:)
OdpowiedzUsuńAno, wyrósł gościu- dziekuję i pozdrawiam:)
UsuńWygląda przepięknie, ale cudo,pozdrawiam.Ania
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu i dziękuję bardzo:)
UsuńBardzo fajna jest taka chałka. Z orzechami jeszcze nie robiłam, przyznam, że wygląda zachęcająco! Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego Podkarpacia!
OdpowiedzUsuńA ja Anusiu pozdrawiam ze słonecznych Cieplic Zdroju i uśmiecham się do Ciebie.:)
UsuńA ja na to mowie bulka drozdzowa i jest pyszna i wszyscy mogą zazdroscic a ja jem jeszcze ciepla.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńNo, tak Ewuniu to coś w rodzaju bułki drożdżowej- ja uwielbiam takie wypieki. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)