środa, 19 marca 2014

PLACEK DROŻDŻOWY Z MASĄ ORZECHOWĄ



Ciasto drożdżowe pieczone w korytku zawijane z masą orzechową i na wierzchu zaplatane w warkocz. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i zawsze się udaje.
Do niego szklaneczka zimnego mleka-pycha. 


CIASTO na keksówkę o wym. 12x 36 -mierzone po górnych krawędziach:

- 250 g mąki luksusowej + 250 g mąki tortowej + 4 łyżeczki na rozczyn
- 150 g masła
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g mleka = 100 ml
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- aromat wanilii
- jajko do smarowania





NADZIENIE:


- 3 białka
- 200 gram mielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 6 płaskich łyżek cukru pudru




1)
Zrobić rozczyn- 2 łyżeczki cukru  wsypać do lekko ciepłego mleka mleka, dodać pokruszone drożdże i wymieszać do rozpuszczenia, wsypać 4 kopiaste łyżeczki mąki – wymieszać, przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
2)
Żółtka zmiksować z cukrem i solą, masło stopić, mąkę przesiać. Do zmiksowanych żółtek dodawać letnie masło miksując, wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto w misie miksera lub ręcznie. Ciasto wyrabiane mikserem należy krótko przegnieść dodatkowo rękoma. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką, włożyć do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
3)
Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką krupczatką lub kaszką manną. 4)Białka ubić z odrobiną soli i  cukrem pudrem. Dodać zmielone orzechy , i wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Na jedną rozwałkowaną część  szerokości dna keksówki wyłożyć masę jak do strucli, zwinąć i włożyć do foremki.




5)
Drugą część podzielić na 4 wałeczki , posmarować jajkiem i zapleść warkocz. Położyć na strucli też posmarowanej jajkiem rozciągając do długości keksówki- lekko docinąć. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
6)
Po wyrośnięciu jeszcze raz posmarować  jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec ok. 50- 55 minut bez termoobiegu – do suchego patyczka.7) Ciasto wyjąć z piekarnika i po 10 minutach wysunąć z foremki. Pozostawić do ostudzenia.

CIASTO CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii

8 komentarzy:

  1. wygląda smacznie:) jaki wyrośnięty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano, wyrósł gościu- dziekuję i pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Wygląda przepięknie, ale cudo,pozdrawiam.Ania

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna jest taka chałka. Z orzechami jeszcze nie robiłam, przyznam, że wygląda zachęcająco! Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego Podkarpacia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja Anusiu pozdrawiam ze słonecznych Cieplic Zdroju i uśmiecham się do Ciebie.:)

      Usuń
  4. A ja na to mowie bulka drozdzowa i jest pyszna i wszyscy mogą zazdroscic a ja jem jeszcze ciepla.Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Ewuniu to coś w rodzaju bułki drożdżowej- ja uwielbiam takie wypieki. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...