wtorek, 18 marca 2014

ZUPA FASOLOWA - GULASZOWA



Powoli kończy się czas bardziej sytych zup. Tak na zakończenie zimy ugotowałam  zupę , która na pewno zagości na moim stole dopiero późną jesienią. Lubię zwykłą fasolówkę na moczonej fasoli, ale ta jest  jakby trochę wykwintna, a przede wszystkim syta. Może w zupełności stanowić danie jednogarnkowe. 



SKŁADNIKI NA dobre 2 litry zupy:


- 1 puszka białej i 1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
- 35 dkg mięsa wieprzowego od szynki lub chudej łopatki ( można na pół z wołowiną)
- 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła klarowanego
- pietruszka, kawałek selera, 2 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 35 dkg kiełbasy krakowskiej, żywieckiej lub innej podwędzanej
- 70 g koncentratu pomidorowego ( mała puszeczka)
- 1 płaska łyżka stołowa słodkiej czerwonej papryki
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 2 spore liście laurowe
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- sól i pieprz
- 1 kopiasta łyżka majeranku- stołowa
- 1,5 litra wody
- śmietana kremówka lub ze wsi


NA KLUSECZKI:

- 3 średnie jajka
- 7 płaskich stołowych łyżek mąki




1)Mięso , kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Pietruszkę, seler i marchewkę w kosteczkę drobniejszą. Mięso przesmażyć na rumiano na oleju lub maśle klarowanym, dodać cebulę wymieszać i chwilę smażyć- posypać czerwoną papryką i wszystko chwilę jeszcze smażyć. Dodać wszystkie warzywa , wymieszać , zalać wodą.

2)Dodać liście laurowe, ziele angielskie , pokrojoną kiełbasę , sos sojowy, koncentrat pomidorowy- zagotować i doprawić lekko solą i pieprzem. Gotować do miękkości mięsa.

3)Z jajek i mąki zrobić ciasto o konsystencji lekko rwącej się ( nie lane). W zależności od wielkości jajek dosypać ewentualnie mąki. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić na bok na 10- 15  minut.4) Do gotowej zupy dodać obie fasole wraz z zalewą, majeranek- zagotować i  do gotującej się zupy  wkładać kluseczki. Nabierać połowę łyżeczki ciasta i zanurzać w zupie- tak do wyczerpania. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia i dodać śmietankę w ilości jaka nam odpowiada.

ZUPA CZYTELNIKÓW :


Ewa z Kalifornii

17 komentarzy:

  1. świetny pomysł na pewno bardzo sycący na zimne dni jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mamy trochę zimnych dni, więc warto ugotować.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Zupka pod mój smak :) Jeszcze na dodatek z moją ulubioną czerwoną fasolą :) Wypróbuję na pewno, jak nie teraz to jesienią.Pozdrawiam Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już Helenko tego typu zup teraz nie będę gotowała, czas na wiosnę i lato. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam z Cieplic:)

      Usuń
  3. Danusiu ty miałaś wypoczywać :) a ty tu nam takie pyszności serwujesz na blogu , zupka wygląda bardzo apetycznie
    pozdrawiam serdecznie Babunia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypoczywam Babciu, ale mam trochę potraw w zapasie, więc coś tam opublikuję. Mam problemy z łącznością, więc jak mi się uda połączyć to wstawiam. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Ciekawie i apetycznie prezentuje się ta zupka,a że my w domu jesteśmy bardzo,bardzo "zupni"myślę,że przypadnie nam do gustu.Danusiu życzę owocnego w zdrowie pobytu w Cieplicach,korzystaj ze wszystkich uroków kuracjusza,odpoczywaj i wracaj do nas z dobrze podładowanymi akumulatorami,Wszystkiego dobrego Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Madziu, wypoczywam, ale mam dużo zabiegów i problemy z łącznością, więc jak mi się uda to staram się coś wstawić z zapasów, które wcześniej zrobiłam.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Jessu, już mi kiszki marsza grają, a czekam z obiadem na Potwory i się tu u Ciebie napawam tymi wspaniałościami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu, jak się tak napatrzysz to może nie musisz już jeść- ja czasami tak mam.:)

      Usuń
  6. Zupka pyszna choc tylko z biala fasola,na czerwona cos mamy dlugie zeby.Pozdro.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, najważniejsze, że jest fasola, a jej kolor aż tak bardzo smaku nie zmienia. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Dzis na obiad mielismy ta zupke. Pyszna i bardzo sycaca! Uzylam 4 rodzajow fasolke, a zamiast kluseczkow - ziemniaki. Dziekuje za smaczny obiad!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu , ja dziękuję że skorzystałaś z przepisu, a najważniejsze, że smakowało- pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Przepyszna wszystkim smakowała mniam,i brana z dokładką :)
    Pozdrawiam Danusiu

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.