Dzisiaj nie bardzo wiedziałam co mam zrobić na obiad , a że miałam w zamrażarce białą kiełbasę więc ją użyłam do dzisiejszego dania. To szybka i smaczna potrawa . Groszek przełamuje smak pieczarek i kiełbasy. Podałam ją z wileńskim plackiem ziemniaczanym.
SKŁADNIKI na 4 osoby:
---30 dkg białej kiełbasy (4 sztuki na 4 osoby)
---30 dkg pieczarek
---1płaska łyżka mąki
---3/4 szklanki śmietany 12%
---1 mała puszka groszku (200 g)
---2 łyżki oleju
---sól i pieprz ziołowy
---1 cebula
---posiekana natka pietruszki
Jeżeli mamy kiełbasę surową to należy zalać ją wrzątkiem i gotować 15 minut na małym ogniu. Pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę w kostkę przesmażyć na 2 łyżkach oleju i doprawić. Mąkę roztrzepać ze śmietaną i wlać do pieczarek . Dodać kiełbasę , groszek i pietruszkę i chwilę poddusić ( 5 minut)- doprawić pieprzem ziołowym i solą. Można podawać z ziemniakami pure ,ziemniakami obsmażanymi , z plackiem ziemniaczanym lub wg własnego uznania.
Inspirowałam się przepisem z Poradnika Smakosza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz