Polecam Wam te śledzie. Może nie są najlżejsze, ale za to smaczne ...raz nie zawsze. Sos majonezowo ketchupowy , do tego przysmażona cebulka i papryka konserwowa.
SKŁADNIKI :
- 5 płatów śledziowych
- mleko 3,2 % na pół z wodą
- 3 średnie cebule + 2 - 3 łyżki oleju + 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek majonezu
- 2 - 3 łyżki ketchupu
- kilka płatów papryki konserwowej
- pieprz
- sól do cebulki
WYKONANIE :
- Śledzie wymoczyć w mleku z wodą do smaku. Wyjąć i osuszyć. Pokroić ukośnie na mniejsze 3 - 4 cm kawałki . Cebulę pokrojoną w ćwierć plasterki lub kosteczkę zeszklić na oleju lekko rumieniąc , dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, posolić do smaku .Chwilkę smażyć. Paprykę pokroić w małe paseczki.
- Ketchup wymieszać z majonezem. Do sosu dodać przestudzoną cebulę, paprykę i wymieszać. Dodać pokrojone śledzie i ponownie wymieszać. Przełożyć do słoika lub zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na 12 godzin.
ŚLEDZIE CZYTELNIKÓW :
Przepis fajny, ale czy zamiast majonezu można użyć jogurt naturalny, np. grecki ? Albo zmieszać majonez z jogurtem. I czy zamiast papryki konserwowej można byłoby użyć świeżej?
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Można dać połowę majonezu i połowę jogurtu, a czy będą dobre ze świeżą papryką ? Raczej wątpię, bo papryka konserwowa ma inny smak. Próbować można oczywiście, ale po tych zmianach proponowanych przez Ciebie to już będzie zupełnie coś innego. Pozdrawiam Aniu serdecznie :)
UsuńHmm... śledziki, mniam mniam mniam! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też Aniu, szczególnie jak już przyjdzie jesień i zima...dziękuję :)
UsuńWiesz Danusiu, że nie przyszłoby mi do głowy wykorzystać i majonez z keczupem, i cebulkę smażoną. Ale jeśli Ty mówisz, że to dobre - to na pewno tak jest :-)
OdpowiedzUsuńP.S. A ja dzisiaj tez robiłam śledzie, ale H&C żąda praktycznie jednej wersji - pod jajeczną pierzynką. Sobie odebrałam i zrobiłam z musztardą francuską (nie chcą, psiajuchy, sarkają, że kwaśne!)
Powiem Ci Marzyniu, że smakuje super, bynajmniej mnie i mojemu Mężowi. Moja połowa to wszystko lubi, cokolwiek bym nie przygotowała...mam w domu skarb...ha, ha. Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńJak zjemy obecną wersję śledzi (w oleju, z żurawiną) to będą w takim sosie. Taki sos ketchupowo-majonezowy wykorzystuję do surówki z kapusty pekińskiej. Pozdrawiam serdecznie,
OdpowiedzUsuńWitam Ewuniu. Ja też taki sos używam do niektórych surówek, a śledzie jutro będą też, ale inaczej przygotowane. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWyszło pysznie.Dodałam tylko trochę śmietany.Polecam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Stasiu...cieszę sie , że wyszło smacznie. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńLubię połączenie ketchupu i majonezu więc z przyjemnością wypróbuję ten przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam...dziękuję :)
Usuń