Sernik nowojorski, u mnie z dodatkiem proszku budyniowego. Sernik równiutki , kremowy i bardzo smaczny, a do tego bardzo szybki w wykonaniu. Nie jest piankowy , ale też nie jest z tych ciężkich tradycyjnych serników, chociaż ja te tradycyjne z czasów PRL- u bardzo lubię i piekę od czasu do czasu.
SPÓD : tortownica o śr. 26 cm :
- 220 g herbatników Petit Beurre pełnoziarnistych
- 110 g stopionego masła
- 1 łyżka kakao
- Herbatniki zmielić w blenderze lub rozgnieść drobno w woreczku foliowym i wymieszać z kakao. Dodać stopione masło i wymieszać. Tortownicę wyłożyć ( dno i boki ) zmoczonym i odciśniętym papierem do pieczenia - takim wilgotnym łatwiej wyłożyć blaszkę. Wsypać mieszankę ciasteczkową i równomiernie docisnąć do dna. Ona jest trochę sypka, także uważać przy wlewaniu masy twarogowej.
MASA TWAROGOWA :
- 600 g śmietany słodkiej 18 % - u mnie 3 x po 200 g kubeczek
- 1,5 szklanki cukru ( szklanka 250 ml )
- 4 duże jajka
- 2 budynie waniliowe
- aromat wanilii do smaku
- 1 kg twarogu śmietankowego z wiaderka lub półtłustego zmielonego 3 razy
- 100 g przestudzonego roztopionego masła
- Śmietanę, cukier, jajka , wanilię i budynie krótko zmiksować - do połączenia składników. Twaróg przełożyć do misy i krótko rozmiksować. Wlewać powoli masę śmietankową do sera cały czas miksując na średnich lub wolnych obrotach na gładką masę, ale też tylko do połączenia składników. W połowie miksowania wlać letnie masło.
- Masę przelać do formy , stopniowo. Najlepiej z początku łyżką wazową, bo masa jest bardzo rzadka .
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec na drugiej półce od dołu, bez termoobiegu z włączoną górą i dołem. Czas pieczenia 80 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i nie otwierając pozostawić na 20 minut. Po tym czasie piekarnik uchylić na szerokość 5 - 7 cm i pozostawić na kolejne 20 minut.
- Ciasto wyjąć z piekarnika, będzie jeszcze mocno ciepłe i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Odpiąć obręcz, delikatnie odchylić papier i polać polewą….można tylko posypać cukrem pudrem. Przełożyć na paterę.
POLEWA ozdobna :
- 70 g zmielonej gorzkiej czekolady
- 4 - 5 łyżek śmietany kremówki
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , wlać śmietankę i wymieszać na jednolitą masę. Przelać do woreczka foliowego, może być zwykły do zamrażania. Uciąć malutki różek i udekorować ozdobnie sernik.
Witaj Danusiu, serniczek wyglada oblednie i ale musial być smaczny. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Jeszcze jest, bo wczoraj go piekłam. Nic nie piekłam na weekend i zachciało się coś słodkiego, a że miałam wiaderko twarożku to wyszedł serniczek, tylko trzeba było jechać po śmietankę. Dziękuję Kasiu i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCudny. Danusiu, a jakiej firmy sera wiaderkowego użyłaś? Pytam, bo ostatnio coś nie mogę trafić na odpowiedni. Pozdrawiam. Ala
UsuńWitam Alu. To twaróg śmietankowy z Czarnkowa, ale czy on jest w całej Polsce tego nie wiem. Miałam też kiedyś wiaderkowy z Piątnicy i też był dobry. Pozdrawiam wieczornie :)
UsuńCudowny rowniutki ,o taki mi chodzi serniczek, jutro będzie próba upieczenia.Myślę ,ze Mi się uda i będzie taki sam lub podobny.Chciałabym.Danusiu a jaki rozmiar tortownicy!! Serdecznie pozdrawiam !!
OdpowiedzUsuńWitam Jasiu. Tortownica 26 cm, jest Duszko podana na samej górze. Pozdrawiam i powodzenia :)
UsuńJa też piekę podobny tylko na kruchym cieście
OdpowiedzUsuńMoże być i na kruchym cieście, mnie nie zawsze chce się podpiekać ciasto. Pozdrawiam :)
UsuńSernik, jak ta lala! Zrobię pewnie w krótkim czasie. Te czekoladowe esy - floresy, wyglądają jak serwetka z koronki. Dobrego weekendu, pozdrawiam ciepło, Elżbieta P.
OdpowiedzUsuńDziękuję Elżuniu, a sernik polecam. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńNo rzeczywiście, równiutki i kremowy. Mój tato, gdy skosztował sernika pieczonego tym sposobem, to myślał, że to jest taki na zimno, niepieczony :-)
OdpowiedzUsuńCałuski serdeczne, Danusiu!
Dziękuję Marzyniu, ściskam :)
UsuńWygląda smacznie i pięknie udekorowany
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSernik pychotka
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję...pozdrawiam :)
UsuńDanusiu, sernik mega pyszny, tylko dekoracja czekoladą nie wyszła tak pięknie jak u Ciebie ale to nic. Jest super:-) pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń