Prosta, szybka sałatka z cukinii grillowanej na patelni z rowkami. Polana sosem i schłodzona w lodówce jest bardzo dobra w smaku nawet na letnie upały. Sałatkę podałam do łososia zapiekanego z serem . Dodatkowo żeby zaostrzyć smaki podałam sałatkę z pomidorów z fetą i czosnkiem- też schłodzoną w lodówce. Sałatkę można też podać do kotletów mielonych i innych mięs pieczonych.
- 2 średnie cukinie
- kilka listków bazylii zwykłej lub greckiej
- 1 większy ząbek czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie :
- Cukinię umyć i odciąć końcówki. Skroić po dwóch bokach skórkę i pokroić cukinie w plastry o grubości ok. 4 mm.
- Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i na sucho zrumienić z obu stron. Ostudzić- zrobi się miękka.
- Oliwę, listki bazylii , czosnek i ocet zmiksować blenderem. Doprawić solą. Cukinię zwinąć lub złożyć na połowę po przekątnej i ułożyć na półmisku. Popieprzyć i polać sosem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Wygląda pysznie. Pozdrawiam:)*
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam salatki tego typu tez robię i nawet wkleilam u sibie na blogu..Pyszne zdjęcia mniam:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię wiosnę i lato właśnie ze względu na ilość warzyw, które pojawiają się na rynku. Mamy możliwość dogadzania sobie w sałatkach i nie tylko.
UsuńPozdrawiam :)
Pychota mniam,mniam pozdrowionka
OdpowiedzUsuńDziękuję Różo. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńBardzo smaczne, zmieniłam tylko mały drobiazg, nie chciałam mieć surowego czosnku, więc przesmażyłam go króciutko na oliwce razem ze strączkiem chilli. Miałam na niedzielę półmisek pełen warzyw, marynowanych i świeżych, z cukinii zrobiłam ruloniki, pięknie się prezentowały pomiędzy pomidorami. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńNo, tak ryfko- grunt to kreatywność w kuchni. Przepis zawsze można zmodyfikować przez siebie. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)