piątek, 3 lipca 2015

SAŁATKA Z GRILLOWANEJ CUKINII Z SOSEM CZOSNKOWO- BAZYLIOWYM



Prosta, szybka sałatka z cukinii grillowanej na patelni z rowkami. Polana sosem i schłodzona w lodówce jest bardzo dobra w smaku nawet na letnie upały. Sałatkę podałam do łososia zapiekanego z serem . Dodatkowo  żeby zaostrzyć smaki podałam sałatkę z pomidorów z fetą i czosnkiem- też schłodzoną w lodówce. Sałatkę można też podać do kotletów mielonych i innych mięs pieczonych.


  • 2 średnie cukinie
  • kilka listków bazylii zwykłej lub greckiej
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie :
  • Cukinię umyć i odciąć końcówki. Skroić po dwóch bokach skórkę i pokroić cukinie w plastry o grubości ok. 4 mm.
  • Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą i na sucho zrumienić z obu stron. Ostudzić- zrobi się miękka.
  • Oliwę, listki bazylii , czosnek i ocet zmiksować blenderem. Doprawić solą. Cukinię zwinąć lub złożyć na połowę po przekątnej i ułożyć na półmisku. Popieprzyć i polać sosem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. uwielbiam salatki tego typu tez robię i nawet wkleilam u sibie na blogu..Pyszne zdjęcia mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wiosnę i lato właśnie ze względu na ilość warzyw, które pojawiają się na rynku. Mamy możliwość dogadzania sobie w sałatkach i nie tylko.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Różo. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo smaczne, zmieniłam tylko mały drobiazg, nie chciałam mieć surowego czosnku, więc przesmażyłam go króciutko na oliwce razem ze strączkiem chilli. Miałam na niedzielę półmisek pełen warzyw, marynowanych i świeżych, z cukinii zrobiłam ruloniki, pięknie się prezentowały pomiędzy pomidorami. Dziękuję za pomysł i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak ryfko- grunt to kreatywność w kuchni. Przepis zawsze można zmodyfikować przez siebie. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...