wtorek, 20 marca 2018

KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ , BROKUŁÓW I MARCHEWKI



Kotlety z kaszy gryczanej, brokułów i marchewki mogą stanowić samodzielne danie obiadowe. Najlepiej podawać je z sosem o wyrazistym smaku np. pomidorowo ziołowym , grzybowym leśnym, a także smakują z sosem pieczarkowym czy chrzanowym itp. Do tego surówka , też ostrzejsza i obiad mamy gotowy. Tym razem u mnie były podane do udek pieczonych po cygańsku - klik .




SKŁADNIKI na ok. 16 sztuk :

  • 200 g kaszy gryczanej palonej ( wysypuję tą z woreczków )
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kopiasta łyżeczka masła
  • większy brokuł ok. 370 g
  • 2 kopiaste łyżki kaszki manny
  • 2 średnie jajka
  • 2 kopiaste łyżki mąki wrocławskiej
  • sól i pieprz
  • zmielone blenderem płatki kukurydziane , ewentualnie bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia



WYKONANIE :


  • Na głębszą patelnie wysypać z woreczków kaszę gryczaną, dodać startą na dużych oczkach marchewkę, masło , wlać 500 ml zimnej wody i zagotować. Doprawić solą do smaku, zmniejszyć dopływ ciepła do minimum, przykryć i pozostawić do wchłonięcia wody. Trwa to zwykle ok. 15 minut.
  • Brokuł podzielić na mniejsze cząstki pozostawiając jaśniejsze łodyżki. Odciąć tylko twardy głąb. Przełożyć do rondla, zalać wrzątkiem, posolić wodę do smaku i gotować bez przykrycia ok. 5 minut. Odcedzić i posiekać.
  • Ugotowaną kaszę z marchewką przełożyć do miski , do gorącej wsypać kaszkę manną i wymieszać. Następnie dodać posiekany nożem brokuł, wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
  • Do chłodnej masy dodać 2 jajka, mąkę i całość dobrze wyrobić dłonią doprawiając solą i pieprzem.
  • Uformować moczonymi w wodzie dłońmi lekko płaskie kotlety. Na patelni rozgrzać olej . Kotletów nie wkładać do panierki z płatków kukurydzianych czy bułki tylko trzymając w dłoni obsypywać ze wszystkich stron i docisnąć dłonią. W ten sposób zużywamy dużo mniej płatków czy bułki, poza tym to co zostanie można ponownie zsypać do pojemnika.
  • Kotlety smażyć  na średnim ogniu z obu stron. Przy tej ilości kotletów nagrzewam piekarnik do 100 stopni C i te usmażone przekładam na blaszkę do placka, która jest w piekarniku.
  • Moja uwaga : Kotlety na drugi dzień można odgrzać bez szkody dla smaku również w piekarniku. Na suchą blaszkę włożyć kotlety i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pozostawić na ok. 15 minut - sprawdzić czy odgrzane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz