sobota, 17 marca 2018

UDKA DROBIOWE PO CYGAŃSKU Z PIEKARNIKA



Po cygańsku czy nie, udka bardzo smaczne i roboty z nimi nie ma. Czasami można przygotować pyszne danie małym nakładem  czasu.  Podałam z kotletami z kaszy gryczanej z brokułami i surówką z kapusty pekińskiej . Przepis trochę zmieniony na podstawie receptury z prodiża. 



SKŁADNIKI na 10 udek drobiowych - ok. 1500 g :

  • 10 udek drobiowych + sól + słodka papryka w proszku + olej do obsmażenia
  • 2 większe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka passaty ( 250 ml ) + 3/4 szklanki wody + 4 kopiaste łyżki łagodnego lub ostrego ketchupu + 1 łyżka miodu - wymieszać razem
  • 200 g śliwek kalifornijskich
  • 1/2 szklanki wody do opłukania smaku z patelni


WYKONANIE  :


  • Z udek drobiowych ściąć nadmiar skóry, jeżeli takowa wystaje. Skóra z kurczaka wbrew pozorom jest zdrowa, ponieważ posiada kwasy omega 6 i w tej ilości jest korzystna dla zdrowia. Umyte i osuszone udka posolić, posypać papryką i obsmażyć na rumiano z obu stron. Wysmażony tłuszcz z patelni wylać, natomiast na patelnię wlać 1/2 szklanki wody, żeby zachować smaczek z obsmażania.
  • W większym rondlu czy brytfannie zeszklić na 2 łyżkach oleju pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze krótką chwilę przesmażyć. Wlać wodę ze smaczkiem z patelni, wlać wymieszaną zawiesinę z passaty, dodać śliwki i zagotować doprawiając solą i pieprzem do smaku.
  • Włożyć obsmażone udka obok siebie , lekko przemieszać i przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem ok. 1 godz - sprawdzić czy miękkie i ewentualnie przedłużyć parę minut czas pieczenia. Można piec bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni C ok. 1,20 godziny.
UDKA CZYTELNIKÓW :




5 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smacznie, z resztą jak wszystkie Twoje przepisy Danusiu☺ chętnie zrobię na stół wielkanocny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izuniu, te udka są naprawdę bardzo dobre, można w ten sam sposób przygotować również udka indycze. Dziękuję Ci bardzo i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Danusiu jesteś moją inspiracją!Pozdrawiam serdecznie
    Ania Dudek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anusiu, no bardzo, bardzo Ci dziękuję. I ja pozdrawiam równie serdecznie :)

      Usuń
  3. Wygladaja przepysznie ,napewno je niedlugo zrobie pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń