poniedziałek, 19 maja 2014

GULASZ WOŁOWY PO WĘGIERSKU - MÓJ



Aromatyczny gulasz z udźca wołowego z ciemnym sosem. Znakomicie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi  jasnymi i ciemnymi  jak również z plackami ziemniaczanymi.



SKŁADNIKI na 4 osoby:

- ½ kg wołowiny z udźca lub karkówki- trochę tłuściejsza, można też z łopatki
- masło klarowane
- 1 większa cebula
- sól i pieprz
- 1 płaska łyżka czerwonej papryki ostrej lub łagodnej
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 1 średni dojrzały pomidor
- 3 płaskie łyżki łagodnego ketchupu
- 2 łyżeczki sosu sojowego grzybowego
- 4 pokruszone lub drobno zmielone borowiki
- mąka pszenna lub kukurydziana i woda do zgęszczenia sosu
- 2,5 szklanki wody ( 0,75 l)



1) Mięso pokroić w grubszą kostkę, w większym rondlu rozgrzać  3 łyżeczki masła klarowanego. Mięso obsmażyć na rumiano, ale nie spiec za mocno.
2) Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i łyżkę papryki – wszystko podsmażyć, mieszając. Dodać obrany i pokrojony w kosteczkę pomidor i jeszcze chwilkę podsmażyć.
3) Wlać 2,5 szklanki wody, dodać rozdrobnione grzybki, liście laurowe, sos grzybowy, ketchup- zagotować i doprawić solą i pieprzem pod swój smak. Dusić na wolnym ogniu do miękkości.
4) Z gulaszu wyjąć liście laurowe i zagęścić sos mąką rozrobioną z wodą.

5 komentarzy:

  1. Danusiu,ale kusisz :) u nas gulasz tylko z kaszą gryczaną,ale dla odmiany chyba zrobię z szagówkami,takiego mi smaka narobiłaś:) Właśnie jestem po ogródkowych harcach i nie mam siły już na nic,zwłaszcza,że komary zaczynają życie uprzykrzać.Wieczorne pozdrowienia - Magda z Gniezna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, czemu tylko- ja uwielbiam kaszę gryczaną z gulaszem. To znakomite i nawet zdrowsze połączenie, ale kluski u mnie wiodą prym.
      U nas na szczęście jeszcze nie widziałam komarów, ale chyba przycisnę Męża , żeby założył siatki na okna.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Do tego kluski śląskie i buraczki i nic więcej człowiekowi do szczęścia niepotrzebne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tak- kluseczki śląskie bardzo lubię, a w takim połączeniu jak piszesz rewelacja. Dziękuję bardzo- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Jak mam wołowe gulaszowe, to zawsze robię bogracza. A tak w ogóle to gulasz wołowy jest o niebo lepszy od wieprzowego, to jest smak z dzieciństwa, kiedy cały dzień parkotał u Babci na fajerce. A ta kapustka to rewelacja!, daj przepis osobno :-)

    OdpowiedzUsuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...