Chlebek z puree z dyni. Bardzo smaczny, długo wilgotny. Wykorzystałam jeszcze 100 gramowe porcje z zeszłego roku. U mnie ani zupa, ani sos dyniowy do makaronu niestety nie znalazły amatorów. Do tej pory wzięcie miał tylko sernik z dynią, no i teraz dojdzie ten chlebek. Miałam w tym roku nie robić musu, ale jest mus zrobić bo to pieczywo jest warte zachodu. Poniżej są podlinkowane fotografie przepisów na sernik z dynią i mus .
- 200 g mąki orkiszowej T- 700
- 250 g mąki pszennej wrocławskiej
- 400 g puree z dyni
- 2 kopiaste łyżki pestek z dyni
- 100 ml mleka 3,2 %
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 17 g drożdży
- olej i kaszka manna do foremki
- keksówka o wym. 30 x 12 cm
- Obydwie mąki wymieszać , przesiać przez sito i wsypać do misy. Zrobić dołek. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier , pokruszone drożdże i rozpuścić. Wlać do dołka i lekko przemieszać. Przykryć ściereczką , na to worek foliowy i pozostawić do wyrośnięcia rozczynu.
- Po tym czasie dodać puree z dyni, sól, pestki i wyrobić ciasto - ok. 10 minut. Ponieważ ciasto jest rzadkawe należy wyrabiać w mikserze lub mocną łyżką przy pomocy męskiej ręki…he, he. Ciasto przykryć ściereczka i workiem foliowym i pozostawić do wyrośnięcia.
- Keksówkę wysmarować olejem i wysypać kaszką manną. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać łyżką maczaną w wodzie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia - pełna foremka.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C . Ciasto lekko naciąć żyletką, ale nie jest to konieczne. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 - 45 minut. Chlebek zaraz po upieczeniu wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
Witaj Danusiu
OdpowiedzUsuńW sobotę tez upiekłam chlebek z musem ale na zakwasie.Też jest przepyszny a raczej był , bo wczoraj zniknął. Trza piec następny :)
U mnie zakwas niestety padł. Nie było mnie dość długo w domu i nie miał kto dokarmiać, ale to nie zmartwienie nastawię nowy...pozdrawiam :)
Usuńciekawa kombinacja
OdpowiedzUsuń):)
Usuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń:):
UsuńAleż urzekający kolor! wspaniały chlebek, wygląda jak ciasto :)
OdpowiedzUsuń