sobota, 8 października 2016

SERNIK DYNIOWY ZAPIEKANY Z POLEWĄ Z JABŁEK


 Był mus dyniowy ( tutaj )to i sernik musi być. Jak pisałam nie przepadam za dynią, ale w serniku sprawdziła się znakomicie. Nawet pokusiłam się i zamroziłam sobie 100 gramowe torebeczki z musem, ale tylko do ciast. 
Sernik ma piękny żółty kolor, kremowy i znakomity w smaku. Wg mnie trzeba wprowadzić do tego ciasta coś, co zaostrzy smak. Jabłek ci u nas dostatek i ceny niskie. Zrobiłam z nich zalewę , zapiekłam i to był dobry pomysł. Zapraszam.




Spód :
  • tortownica o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • 300 g ciasteczek kakaowych ( czekoladowych czystych )
  • 100 g masła
  • Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia robiąc tzw. drugie dno wypuszczając papier poza obręcz.
  • Ciasteczka zmielić blenderem na proszek, dodać stopione masło i dobrze wymieszać. Przełożyć na dno tortownicy i ugnieść wyrównując.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i podpiec ok. 7- 8 minut wstawiając tortownicę na środek piekarnika - bez termoobiegu.




Masa serowo- dyniowa :
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g puree z dyni
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru ( szklanka o poj. 250 ml )
  • 2 budynie waniliowe
  • 100 gram białej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego lub aromat pomarańczowy
  • Twaróg zmielić 3 razy lub 1 raz przez sitko do mielenia maku ( o bardzo drobnych dziurkach ). Jajka rozmącić z cukrem. Czekoladę stopić w gorącej kąpieli wodnej.
  • Do misy przełożyć zmielony twaróg, mascarpone, mus z dyni, wsypać budynie, dodać likier lub aromat- wszystko zmiksować.
  • Dalej miksując dodawać stopioną czekoladę i na koniec jaja rozmącone z cukrem. Krótko zmiksować- do połączenia składników. 
  • Masę przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika na środkową półkę ustawiając temperaturę na 180 stopni C. Piec 30 minut bez termoobiegu. Po tym czasie polać polewą i dalej piec - p. niżej.
Dodatkowo :
  • 450 g słodkawych jabłek
  • sok z 1 pomarańczy lub z połowy cytryny
  • 100 g puree z dyni
  • cukier do smaku - ok. 1 łyżka ( wg uznania )
  • 180 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30- 36 %
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykończenie :

  • Obydwie śmietany, cukier puder i mąkę ziemniaczaną dobrze rozmącić. Obrane jabłka zetrzeć na tarce. Do rondelka włożyć puree z dyni, dodać starte jabłka, sok z pomarańczy lub połowy cytryny, cukier i smażyć do odparowania mieszając  ( do zgęstnienia ) - trochę przestudzić. Połączyć z masą śmietanową i dobrze wymieszać.
  • Wyłożyć przy pomocy łyżki na upieczony sernik zaczynając od brzegów ciasta, do środka- delikatnie wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 15 minut bez termoobiegu. Ciasto wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Odpiąć obręcz, przełożyć z papierem na paterę i delikatnie papier wyciągnąć. Nie trzymać sernika w tortownicy ponieważ od boków może nabrać metalicznego posmaku.

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam dyniowe serniczki. A z jabłkami musi być jeszcze pyszniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogólnie nie przepadam za dynią, ale w cieście dobrze się sprawdza- dziękuję Joasiu :)

      Usuń
  2. ...nie jestem przekonana do dyniowego sernika, bo jak wczesniej pisałam Danusiu z dynią lubię tylko zupę mleczną i ciasteczka kruche :) Ale Twój serniczek tak pysznie i pięknie wygląda, że chyba się skuszę. Najwyżej sąsiedzi będą się cieszyć ;) Pozdrawiam serdecznie Danusiu Ciebie i Twoich bliskich dwu i czteronogich :) Jolka z białym pieskiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a, co sąsiadom też czasami trzeba dostarczyć przyjemności podniebiennej- he, he- serdecznie pozdrawiam Jolu i bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Dyniowego sernika jeszcze nie jadłam.
    Muszę go kiedyś zrobić.
    Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś Moniu musi być ten pierwszy raz, jak ze wszystkim- pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Dziękuję za przepis. Ja tez jeszcze nigdy nie jadłam takiego sernika. Trzeba bedzie spróbować bo wygląda tak apetycznie....:) pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie słyszałam o jabłkowej polewie! A kolor cudny!

    OdpowiedzUsuń