Polecam Państwu zapiekankę warzywną. U mnie to był obiad, ale może być również ciepła, wczesna kolacja. Zapraszam.
- kalafior
- 40 dkg fasolki szparagowej zielonej
- 40 dkg podłużnych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- na sos :
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki wrocławskiej
- 250 ml mleka
- sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku
- 1 jajko
- ser żółty do posypania ( miałam owczy )
- naczynie żaroodporne
Wykonanie :
- Kalafior zalać wrzątkiem, posolić do smaku, dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować od momentu zawrzenia ok. 12- 15 minut- al dente. Odcedzić.
- Fasolkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, posolić do smaku i gotować od momentu zawrzenia ok. 15 minut- al dente. Odcedzić i natychmiast na sicie przelać zimną wodą.
- Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić każdy na 4 cząstki.
- Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
- Kalafior wyłożyć na środek naczynia i obłożyć w około fasolką. Na wierzch ułożyć pomidory i plasterki czosnku. Lekko po wierzchu posolić i popieprzyć.
- Przygotować sos do zapieczenia. Masło stopić na patelni , dodać mąkę,rozmieszać- nie rumienić. Wlewać stopniowo mleko intensywnie mieszając - najlepiej lać po trochu, zaczekać aż się zagotuje i ponownie dolewać- nie może być grudek.
- Zestawić sos z palnika i wlewać rozmącone wcześniej jajko intensywnie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać warzywa. Całość posypać startym serem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C , naczynie wstawić na środkową półkę piekarnika i zapiekać ok. 30 minut bez termoobiegu-na rumiano. Podając do stołu można posypać posiekaną natką pietruszki.
Wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDzièkuję :)
UsuńJak kwiatuszek warzywny!
OdpowiedzUsuńNo , coś tak koło tego - pozdrawiam Marzyniu :)
Usuńniczym wiosenny kwiat na talerzu :)
OdpowiedzUsuńtrzeba sobie tą jesień trochę rozweselić - pozdrawiam :)
Usuń