czwartek, 13 października 2016

ZAPIEKANKA WARZYWNA ( KALAFIOR, FASOLKA, POMIDORY )


Polecam Państwu zapiekankę warzywną. U mnie to był obiad, ale może być również ciepła, wczesna kolacja. Zapraszam.


  • kalafior
  • 40 dkg fasolki szparagowej zielonej
  • 40 dkg podłużnych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • na sos :
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki wrocławskiej
  • 250 ml mleka
  • sól, pieprz, sok cytrynowy do smaku
  • 1 jajko
  • ser żółty do posypania ( miałam owczy )
  • naczynie żaroodporne




Wykonanie :

  • Kalafior zalać wrzątkiem, posolić do smaku, dodać 1 łyżeczkę cukru i gotować od momentu zawrzenia ok. 12- 15 minut- al dente. Odcedzić.
  • Fasolkę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem, posolić do smaku i gotować od momentu zawrzenia ok. 15 minut- al dente. Odcedzić i natychmiast na sicie przelać zimną wodą.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić każdy na 4 cząstki.
  • Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
  • Kalafior wyłożyć na środek naczynia i obłożyć w około fasolką. Na wierzch ułożyć pomidory i plasterki czosnku. Lekko po wierzchu posolić i popieprzyć.
  • Przygotować sos do zapieczenia. Masło stopić na patelni , dodać mąkę,rozmieszać- nie rumienić. Wlewać stopniowo mleko intensywnie mieszając - najlepiej lać po trochu, zaczekać aż się zagotuje i ponownie dolewać- nie może być grudek.
  • Zestawić sos z palnika i wlewać rozmącone wcześniej jajko intensywnie mieszając. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać warzywa. Całość posypać startym serem.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C , naczynie wstawić na środkową półkę piekarnika i zapiekać ok. 30 minut bez termoobiegu-na rumiano. Podając do stołu można posypać posiekaną natką pietruszki.

6 komentarzy: