poniedziałek, 3 lipca 2017

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE BEZ ROZCZYNU



Wnusio  jest, to i bułeczki na śniadanie muszą być. 
Podejrzałam przepis u Pawła na blogu, ale trochę go zmieniłam. To znaczy nie Pawła tylko przepis...he, he. Dałam inny typ mąki, zmniejszyłam ilość cukru i nieznacznie sposób przygotowania. 
No, było smacznie i z wędliną i z dżemem truskawkowym z tego roku jak również łatwym do wykonania serkiem domowym . Polecam też inne bułeczki,  z bardzo starego przepisu z 1959 r. Warto od czasu do czasu  zrobić sobie przyjemność i popieścić kubki smakowe własnym pieczywem.

         Bułeczki - 1959 r.                        Serek kefirowy






NA 12 BUŁECZEK wielkości mlecznych :

  • 500 g mąki Typ 500 ( wrocławska )
  • 8 g drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 80 g masła
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka
  • 20 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do smarowania


  • Mąkę przesiać do misy. Stopić masło, zdjąć z palnika i wlać mleko. Jeżeli mało ciepłe lekko podgrzać, dodać sól, cukier i drożdże instant lub pokruszyć świeże i wymieszać. Jajka rozmącić.
  • Do mąki wlać jaja, wymieszane mleko z masłem i wyrobić ciasto. Najlepiej mikserem ok. 7 minut. Natomiast ręcznie wszystkie składniki przemieszać drewnianą łyżką i powoli zagnieść ciasto omączonymi dłońmi. Ciasto po wyrobieniu jest mięciutkie, ale nie klejące. Przykryć ściereczką, wstawić do worka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto winno podwoić objętość.
  • Ciasto raz przegnieść i uformować gruby rulon. Pociąć na 12 równych kawałków ( ja ważę całe ciasto i dzielę na 12 porcji wagowych ). Uformować kulki, lekko je rozpłaszczyć na dłoni i zawijać brzegi do środka , naciągając lekko ciasto. Zebrać w sakiewkę i uformować okrągłą bułeczkę. Układać na blaszce z wyposażenia piekarnika złączeniem do dołu. Wszystkie bułeczki spłaszczyć dłonią. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C. Przez ten czas co się nagrzeje piekarnik bułeczki wyrosną. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 - 25 minut na ładny rumiany kolor. Piekę na drugiej półce od dołu piekarnika bez termoobiegu. Upieczone wyłożyć na kratkę i pozostawić do ostudzenia.
BUŁECZKI CZYTELNIKÓW :
                                                     Z dodatkiem mąki graham

12 komentarzy:

  1. Dzisiaj sobie machnę chyba te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no pewnie co sobie żałować...powodzenia :)

      Usuń
  2. Na sobotę upiekę bo dzieci przyjeżdżają. ale z dwóch porcji

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko dla tych naszych dzieci Bożenko. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych bułeczek :)

      Usuń
  3. Porwałabym Ci jedną albo i dwie ... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he, he , to prosty przepis Ewuniu i szybki...:)

      Usuń
  4. Nie trzeba wiele, by nadać bułeczkom reklamy ,one same o sobie wiele mówią .Na pewno zajmę się ich wykonaniem.


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panie Fryderyku, proszę dać znać jak smakowały. Powodzenia i pozdrawiam :)

      Usuń
  5. ...witaj Danusiu :) Bułeczki piękne, lśniące i zachęcające do spożycia :) Podziwiam Twoją chęć i zapał do gotowania, pieczenia. U mnie ostatnio trochę z tym gorzej, ale jak to mówią, staram się :) Jutro przyjeżdża do mnie córcia z Krakowa, trzeba będzie coś pysznego dla niej zrobić. Pozdrawiam kochana Ciebie i Twoich bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Jolu. Przyznam się, że bałam się trochę jesiennej aury, bo często ona mi dokucza zdrowotnie. Po ostatnim pobycie w Iwoniczu na razie wena mnie nie opuszcza i oby tak dalej. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  6. Danusiu w dniu dzisiejszym zrobilam buleczki z twojego przepisu sa superrrr dziekuje. latwie z przyrzadzaniu i bardzo pyszneeee :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu jakże się cieszę , źe przepis się przydał. Bardzo Ci dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...