Twarożek do codziennego spożycia robię sama. Zgodnie z definicją - wiem co jem. Z tej porcji mleka i kefiru wychodzi ok.65 dkg twarożku.
SKŁADNIKI:
---2 litry mleka 3,5 % lub wiejskiego
---2 litry kefiru naturalnego
---pieluszka lub gaza
---sito
W większym garnku zagotowujemy 2 litry mleka . Zestawiamy z ognia i wlewamy 2 litry kefiru naturalnego. Zamieszać i przykryć pozostawiając mleko na ok.15 minut - oddzieli się masa twarogowa. Pieluszkę lub gazę położyć na sicie i delikatnie przelać. Pozostawić na ok.15 minut do obcieknięcia.
Pieluszkę skręcić i położyć deseczkę obciążając kamieniem. Pozostawić na ok.30 minut - nie dłużej bo będzie za suchy. Twarożek można odrazu uformować w pieluszce. Ja przekładam do pojemnika plastikowego do żywności i przyklepuję łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam do lodówki. Serek można jeść ze śmietanką , z nowalijkami , z miodem i czym kto chce. Smacznego.
SEREK CZYTELNIKÓW :
SEREK CZYTELNIKÓW :
Świetny przepis,uwielbiam domowe sery :)
OdpowiedzUsuńMoja Rodzinka też,dlatego często go robię-dziękuję:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ten serek i jest pyszny. Dziś też będzie powtórka.
OdpowiedzUsuńWitam Joasiu. Zapomniałam o tym serku, ale dobrze , że mi przypomniałaś, bo ja też dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam.
Zrobilam tylko z litra mleka ale się udało!!!Dobry!Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo Ci Ewuniu dziękuję.
UsuńŚlę buziaki.