piątek, 15 lutego 2013

SER BIAŁY KEFIROWY



Twarożek do codziennego spożycia robię sama. Zgodnie z definicją - wiem co jem. Z tej porcji mleka i kefiru wychodzi ok.65 dkg twarożku.

SKŁADNIKI:

      ---2 litry mleka 3,5 % lub wiejskiego
      ---2 litry kefiru naturalnego
      ---pieluszka lub gaza
      ---sito

W większym garnku zagotowujemy 2 litry mleka . Zestawiamy z ognia i wlewamy 2 litry kefiru naturalnego. Zamieszać i przykryć pozostawiając mleko na ok.15 minut - oddzieli się masa twarogowa. Pieluszkę lub gazę położyć na sicie i delikatnie przelać. Pozostawić na ok.15 minut do obcieknięcia.

Pieluszkę skręcić i położyć deseczkę obciążając kamieniem. Pozostawić na ok.30 minut - nie dłużej bo będzie za suchy. Twarożek można odrazu uformować w pieluszce. Ja przekładam do pojemnika plastikowego do żywności i przyklepuję łyżką. Pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam do lodówki. Serek można jeść ze śmietanką , z nowalijkami , z miodem i czym kto chce. Smacznego.

SEREK CZYTELNIKÓW :

6 komentarzy:

  1. Świetny przepis,uwielbiam domowe sery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Rodzinka też,dlatego często go robię-dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten serek i jest pyszny. Dziś też będzie powtórka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Joasiu. Zapomniałam o tym serku, ale dobrze , że mi przypomniałaś, bo ja też dzisiaj zrobię. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Zrobilam tylko z litra mleka ale się udało!!!Dobry!Ewa

    OdpowiedzUsuń