Bardzo lubię wszystkie potrawy , w których dominuje por. Dzisiaj użyłam go do bardzo smacznej i łatwej w wykonaniu zupy porowej. W internecie jest masę przepisów na tą zupę . Podałam z ziemniaczkami karmelizowanymi żeby posiłek był pełniejszy. Smakuje świetnie również bez ziemniaków. Polecam.
SKŁADNIKI na 4 duże porcje:
---2 pory
---2 małe cebule lub 1 duża
---1 ząbek czosnku
---25 dkg serka topionego ( ja używam śmietankowego z Mlekovity)
---1 litr rosołu
---sól, biały pieprz
---kilka plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
---ser żółty do starcia (ja akurat miałam goudę)
---1 łyżka oleju lub masła
---1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie-ja daję mleko)
---posiekana natka pietruszki
Pory pokroić w półplasterki , cebulę w drobną kostkę i wszystko podsmażyć do zeszklenia. Ja nie podsmażam. Zalać rosołem i gotować na średnim ogniu ok.15 minut. Po tym czasie dodać serki topione i mieszać do rozpuszczenia. Wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Do talerza włożyć paseczki pokrojonej szynki.wlać zupę i posypać tartym żółtym serem i zieloną pietruszką. Z pewnych względów nie dodaję śmietany i żółtego sera, ale nawet w takim wydaniu jest pyszna.
mmm ciepła zupka na obiad po pracy, niezastąpione
OdpowiedzUsuńUwielbiamy z Mężem tą zupkę , tym bardziej że nie jest czasochłonna.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu jutro chciałam zrobić twoją zupkę porową i mam pytanie czy mogę wkroić ziemniaki do zupki?Pozdrawiam Kasia.PS.Pogoda mnie dobija mam dziś straszną chandrę.
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Ona jest najlepsza w ogóle bez ziemniaków, nawet tych co stoją obok. Możesz ugotować ziemniaczki oddzielnie, nie w zupie bo zepsujesz smak. Polecam Ci, ta zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
UsuńPozdrawiam.
Witaj Danusiu zrobiłam zupkę trochę ją zmodyfikowałam zamiast szynki dałam ugotowane w rosole pulpeciki jest bardzo smaczna mąż zajadał się z wielkim apetytem.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Bardzo dobrze , grunt to kreatywność w kuchni. Czasami przepis jest dla nas inspiracją i warto coś zmienić. Tym sposobem powstają całkiem nowe dania. Dziękuję Kasiu.
UsuńPozdrawiam serdecznie.