czwartek, 14 lutego 2013

ZUPA POROWA





Bardzo lubię wszystkie potrawy , w których dominuje por. Dzisiaj użyłam go do bardzo smacznej i łatwej w wykonaniu  zupy porowej. W internecie jest masę przepisów na tą zupę . Podałam z ziemniaczkami karmelizowanymi żeby posiłek był pełniejszy. Smakuje świetnie również bez ziemniaków. Polecam.

SKŁADNIKI na 4 duże porcje:

               ---2 pory
               ---2 małe cebule lub 1 duża
               ---1 ząbek czosnku
               ---25 dkg serka topionego ( ja używam śmietankowego z Mlekovity)
               ---1 litr rosołu
               ---sól, biały pieprz
               ---kilka plasterków szynki gotowanej lub konserwowej
               ---ser żółty do starcia (ja akurat miałam goudę)
               ---1 łyżka oleju lub masła
               ---1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie-ja daję mleko)
               ---posiekana natka pietruszki

Pory pokroić w półplasterki , cebulę w drobną kostkę i wszystko podsmażyć do zeszklenia. Ja nie podsmażam. Zalać rosołem i gotować na średnim ogniu ok.15 minut. Po tym czasie dodać serki topione i mieszać do rozpuszczenia. Wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i białym pieprzem. Do talerza włożyć paseczki pokrojonej szynki.wlać zupę i posypać tartym żółtym serem i zieloną pietruszką. Z pewnych względów nie dodaję śmietany i żółtego sera, ale nawet w takim wydaniu jest pyszna.


6 komentarzy:

  1. mmm ciepła zupka na obiad po pracy, niezastąpione

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy z Mężem tą zupkę , tym bardziej że nie jest czasochłonna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj Danusiu jutro chciałam zrobić twoją zupkę porową i mam pytanie czy mogę wkroić ziemniaki do zupki?Pozdrawiam Kasia.PS.Pogoda mnie dobija mam dziś straszną chandrę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Ona jest najlepsza w ogóle bez ziemniaków, nawet tych co stoją obok. Możesz ugotować ziemniaczki oddzielnie, nie w zupie bo zepsujesz smak. Polecam Ci, ta zupa jest naprawdę bardzo smaczna.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Witaj Danusiu zrobiłam zupkę trochę ją zmodyfikowałam zamiast szynki dałam ugotowane w rosole pulpeciki jest bardzo smaczna mąż zajadał się z wielkim apetytem.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Bardzo dobrze , grunt to kreatywność w kuchni. Czasami przepis jest dla nas inspiracją i warto coś zmienić. Tym sposobem powstają całkiem nowe dania. Dziękuję Kasiu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń