Ziemniaczki karmelizowane to świetny dodatek do pieczonych mięs i drobiu. Można je też podawać do niektórych zup jako uzupełnienie posiłku. Należy wybierać ziemniaki małe o podobnej wielkości. Ja nie miałam takich mniejszych , więc wycięłam kulki przy pomocy łyżeczki do melona. Ta metoda jest trochę nie ekonomiczna ponieważ zostają nam resztki po wycięciu kulek - chyba, że zużyjemy je do zupy lub na placki ziemniaczane.
SKŁADNIKI na 4 mniejsze porcje:
---75 dkg już obranych ziemniaków
---5 dkg masła lub margaryny
---5 dkg cukru
---sól
Obrane ziemniaki zalać wrzątkiem i posolić do smaku i ugotować na półtwardo. Dobrze odcedzić. Do rondla wsypać cukier i mieszając przyrumienić. Dodać masło , zamieszać i włożyć ziemniaki. Smażyć je , od czasu do czasu potrząsając rondlem , aby równomiernie pokryły się masą karmelowo- maślaną. Ziemniaki powinny być błyszczące i przyrumienione. Ja te ziemniaki podałam oddzielnie do zupy porowej.
ziemniaki wyglądają ciekawie..Jutro mam zjazd rodzinny i napewno je zrobię..pozdrawiam i życzę przyjemnej majówki.Grażyna
OdpowiedzUsuńWitam.Życzę "fajnej" atmosfery rodzinnej i udanej potrawy-pozdrawiam ciepło i bardzo dziekuję:)
Usuń