środa, 13 lutego 2013

PIEROŻKI ROZDZIAWIONE Z WIŚNIAMI



Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego w tygodniu lub spodziewamy się kogoś  proponuję szybkie pierożki z wiśniami. Możemy je piec w piekarniku jak również smażyć na oleju na patelni.

SKŁADNIKI na ok.40 sztuk:

           ---1 szklanka kwaśnej śmietany
           ---20 dkg masła lub margaryny
           ---1 łyżka cukru
           ---2 dkg swieżych drożdży
           ---ok.1/2 kg mąki tortowej
           ---wiśnie drelowane (jak zabraknie można dać brzoskwinie lub mandarynki z puszki)
           ---cukier puder do posypania
     Inne:
           ---olej i 1 łyżka spirytusu - przy opcji smażenia
           ---papier do pieczenia i  1 jajko - przy opcji pieczenia w piekarniku

Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść - bez dłuższego wyrabiania. Dzielimy ciasto na pół i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką i wykrawamy kółka. Ja miałam szklankę o średnicy ok.8cm. Można też robić w kształcie rogalików - ale pierożki " idą" szybciej . Nadziewamy wkładając po 3 wiśnie lub po kawałku brzoskwini czy mandarynki. Zlepiamy dociskając palcami nie robiąc nic więcej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy na drugiej półce od dołu ok.15 minut - na kolor starego złota. Wyjmujemy i  dość obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest również opcja smażenia. W tym przypadku dodajemy 1 łyżkę spirytusu podczas wyrabiania ciasta. Smażymy normalnie jak kotlety ,tylko wlać trochę więcej oleju. Po usmażeniu też posypać cukrem pudrem.

Moje pierożki były pieczone w piekarniku.

2 komentarze:

  1. Twoje faworki drożdżowe też wyglądają przepysznie-takich jeszcze nie jadłam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń