środa, 13 lutego 2013
PIEROŻKI ROZDZIAWIONE Z WIŚNIAMI
Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego w tygodniu lub spodziewamy się kogoś proponuję szybkie pierożki z wiśniami. Możemy je piec w piekarniku jak również smażyć na oleju na patelni.
SKŁADNIKI na ok.40 sztuk:
---1 szklanka kwaśnej śmietany
---20 dkg masła lub margaryny
---1 łyżka cukru
---2 dkg swieżych drożdży
---ok.1/2 kg mąki tortowej
---wiśnie drelowane (jak zabraknie można dać brzoskwinie lub mandarynki z puszki)
---cukier puder do posypania
Inne:
---olej i 1 łyżka spirytusu - przy opcji smażenia
---papier do pieczenia i 1 jajko - przy opcji pieczenia w piekarniku
Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść - bez dłuższego wyrabiania. Dzielimy ciasto na pół i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy lekko podsypując mąką i wykrawamy kółka. Ja miałam szklankę o średnicy ok.8cm. Można też robić w kształcie rogalików - ale pierożki " idą" szybciej . Nadziewamy wkładając po 3 wiśnie lub po kawałku brzoskwini czy mandarynki. Zlepiamy dociskając palcami nie robiąc nic więcej. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy na drugiej półce od dołu ok.15 minut - na kolor starego złota. Wyjmujemy i dość obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest również opcja smażenia. W tym przypadku dodajemy 1 łyżkę spirytusu podczas wyrabiania ciasta. Smażymy normalnie jak kotlety ,tylko wlać trochę więcej oleju. Po usmażeniu też posypać cukrem pudrem.
Moje pierożki były pieczone w piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńTwoje faworki drożdżowe też wyglądają przepysznie-takich jeszcze nie jadłam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń