Kolejna zapiekanka w ciągu tygodnia. Tym razem nie jarska, a z mielonym mięsem. Spód to ryż z pomidorami , czosnkiem i przyprawą curry . Polecam tak przygotowany ryż również do potraw zamiast ziemniaków. Na wierzch kalafior i mięso. Można kalafior zastąpić brokułami jak również fasolką szparagową. Potrawy wystarczy na cztery osoby. Polecam również omlet hiszpański i poprzednią , którą wstawiłam z ziemniakami.
Z bakłażanem Z ziemniakami Ryż z pomidorami
z pomidorami, z makaronem... zamiast ziemniaków
- 200 g ryżu basmati
- 2 pomidory
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- pieprz, sól i 1/2 płaskiej łyżeczki curry
- 1 kalafior
- 1/2 kg zmielonego mięsa - u mnie od szynki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody ( 125 ml)
- majeranek, sól i pieprz
- kilka plastrów sera łatwo topiącego
- kilka gałązek tymianku - oberwać tylko listki
- naczynie do zapiekania wysmarowane masłem i wysypane kaszką manną
- Na patelnię wlać olej , przełożyć pokrojone w kostkę pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć ok. 3- 4 minuty. Wlać 1/2 litra wody , doprawić solą , pieprzem i curry do smaku, wsypać surowy ryż. Zagotować, zmniejszyć dopływ ciepła na mały, przykryć i gotować 7 minut - nie mieszać.
- Kalafior podzielony na różyczki, zalany wrzącą wodą i gotowany 5 minut w osolonej do smaku wodzie.
- Mięso wyrobić z przyprawami do smaku i wodą.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć przemieszany ryż z pomidorami, na wierzch ułożyć różyczki kalafiora ( większe przekroić na połowę ) . Na kalafior rozprowadzić równomiernie masę mięsną. Całości lekko przycisnąć mokrą dłonią.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i zapiekać ok. 25 - 30 minut. Pod koniec ułożyć plastry sera , posypać świeżym tymiankiem i zapiekać, aż ser się roztopi.
ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW :
a ryż dajemy ugotowany czy surowy do pomidorów Danusiu? Klaudia z siemianowic
OdpowiedzUsuńSurowy Klaudio, dopisałam na wszelki wypadek gdyby ktoś nie był pewien i nie zajrzał do przepisu z linkiem. Pozdrawiam :)
Usuńdziękuję Danusiu, na pewno ją zrobię bo przepisy od Ciebie zawsze są pyszne !
UsuńDziękuję Klaudio...miłego dnia :)
UsuńMusi byc pyszne:)Pozdrawiamy Danusiu:)Malgosia
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu, również pozdrawiam :)
UsuńŁadnie, szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Ewuniu :)
UsuńZapiekanka pyszna zamiast kalafiora dałam fasolkę szparagową wszyscy byli zachwyceni obiadem.Bardzo dziękuje za przepis Danusiu.
OdpowiedzUsuńNo właśnie Izo, pewnie że można sobie zmieniać, z fasolką też jest smacznie, teraz młoda to tym bardziej. Bardzo Ci dziękuję...serdecznie pozdrawiam :)
UsuńNie wiem, jak to robisz, ale wszystko co wychodzi spod Twojej ręki wygląda niesamowicie apetycznie. Po prostu ślina kapie na klawiaturę :-D
OdpowiedzUsuńhe, he...Marzyniu robię czary mary...no dziękuję bardzo za pochwałę, ale ja się nie staram...siedzą głodomory i czekają przy stole kiedy przestanę pstrykać...:)
UsuńDanusiu przykrywamy naczynie ?
OdpowiedzUsuńNie Basiu, nie przykrywamy :)
Usuń