wtorek, 4 lipca 2017

ZAPIEKANKA Z RYŻEM Z POMIDORAMI, KALAFIOREM I MIELONYM MIĘSEM



Kolejna zapiekanka w ciągu tygodnia. Tym razem nie jarska, a z mielonym mięsem. Spód to ryż z pomidorami , czosnkiem i przyprawą curry . Polecam tak przygotowany ryż również do potraw zamiast ziemniaków. Na wierzch kalafior i mięso. Można kalafior zastąpić brokułami jak również fasolką szparagową. Potrawy wystarczy na cztery osoby. Polecam również omlet hiszpański i poprzednią , którą wstawiłam z ziemniakami.

       Z bakłażanem                              Z ziemniakami                             Ryż z pomidorami
z pomidorami, z makaronem...                                                              zamiast ziemniaków





  • 200 g ryżu basmati
  • 2 pomidory
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz, sól i 1/2 płaskiej łyżeczki curry
  • 1 kalafior
  • 1/2 kg zmielonego mięsa - u mnie od szynki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody ( 125 ml)
  • majeranek, sól i pieprz
  • kilka plastrów sera łatwo topiącego
  • kilka gałązek tymianku - oberwać tylko listki
  • naczynie do zapiekania wysmarowane masłem i wysypane kaszką manną


  • Na patelnię wlać olej , przełożyć pokrojone w kostkę pomidory wcześniej sparzone i obrane ze skórki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć ok. 3- 4 minuty. Wlać 1/2 litra wody , doprawić solą , pieprzem i curry do smaku, wsypać surowy ryż. Zagotować, zmniejszyć dopływ ciepła na mały, przykryć i gotować 7 minut - nie mieszać.
  • Kalafior podzielony na różyczki, zalany wrzącą wodą i gotowany 5 minut w osolonej do smaku wodzie.
  • Mięso wyrobić z przyprawami do smaku i wodą.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć przemieszany ryż z pomidorami, na wierzch ułożyć różyczki kalafiora ( większe przekroić na połowę ) . Na kalafior rozprowadzić równomiernie masę mięsną. Całości lekko przycisnąć mokrą dłonią.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C i zapiekać ok. 25 - 30 minut. Pod koniec ułożyć plastry sera , posypać świeżym tymiankiem i zapiekać, aż ser się roztopi.
ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW :


14 komentarzy:

  1. a ryż dajemy ugotowany czy surowy do pomidorów Danusiu? Klaudia z siemianowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy Klaudio, dopisałam na wszelki wypadek gdyby ktoś nie był pewien i nie zajrzał do przepisu z linkiem. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dziękuję Danusiu, na pewno ją zrobię bo przepisy od Ciebie zawsze są pyszne !

      Usuń
    3. Dziękuję Klaudio...miłego dnia :)

      Usuń
  2. Musi byc pyszne:)Pozdrawiamy Danusiu:)Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanka pyszna zamiast kalafiora dałam fasolkę szparagową wszyscy byli zachwyceni obiadem.Bardzo dziękuje za przepis Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie Izo, pewnie że można sobie zmieniać, z fasolką też jest smacznie, teraz młoda to tym bardziej. Bardzo Ci dziękuję...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Nie wiem, jak to robisz, ale wszystko co wychodzi spod Twojej ręki wygląda niesamowicie apetycznie. Po prostu ślina kapie na klawiaturę :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. he, he...Marzyniu robię czary mary...no dziękuję bardzo za pochwałę, ale ja się nie staram...siedzą głodomory i czekają przy stole kiedy przestanę pstrykać...:)

      Usuń