Te bułeczki nazwałam po swojemu. Jeżeli mogą być jagodzianki, to czemu nie malinianki czy truskawianki.
Można również użyć innych owoców przygotowanych takim sposobem jak poniżej w przepisie. Szczególnie dotyczy to owoców soczystych. Tak przygotowane nadzienie nie zmienia koloru ani smaku owoców.
Piekłam te bułeczki na drożdżach instant, które wymieszałam z płynami... w przypadku drożdży świeżych postępujemy dokładnie tak samo , tylko je drobno rozkruszamy. Ciasto na kefirze naturalnym jest bardzo pulchne i leciutkie. Kruszonka na cukrze pudrze jest bardzo smaczna i nie trzeba uważać , że sobie "ząba" uszkodzimy...he, he. Swoją drogą jagodzianki też polecam - klik w zdjęcie.
Jagodzianki
Składniki na 12 sztuk :
- 1/2 kg mąki tortowej
- 4 żółtka
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 250 ml naturalnego kefiru
- 30 g drożdży lub 7 g i jedna łyżeczka instant
- szczypta soli
- jajko do smarowania
- na kruszonkę - 70 g miękkiego masła + 2/3 szklanki cukru pudru + 2/3 szklanki mąki
- ok. 30 dkg truskawek lub innych owoców + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki cukru + 1 łyżka wody
- blaszka ( typowa do placka ) wyścielona papierem do pieczenia
- Mąkę przesiać do misy. Masło stopić i mocno ciepłe wlać do kefiru intensywnie mieszając chochelką. Dodać żółtka, drożdże , cukier i szczyptę soli. Wszystko razem dobrze rozmącić i wlać do mąki. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie - najpierw dobrze wymieszać łyżką, potem omączonymi dłońmi wyrabiać ciasto na gładkie. Starać się nie dosypywać mąki.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do misy. Przykryć ściereczką , włożyć do woreczka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
- Owoce drobniej pokroić, posypać mąką ziemniaczaną, dodać cukier, wodę i całość cały czas mieszając tylko zagotować. Gotować do momentu kiedy owoce będą otoczone takim jakby kisielem. Odstawić do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto krótko przegnieść i uformować w gruby rulon. Podzielić na 12 równych kawałków ( ja ważę całość i dzielę na 12 - wychodzi ok. 75 g na sztukę ). Każdy kawałek rozpłaszczyć na kształt mniej więcej kwadratu, kłaść na środek owoce i zlepiać. Najpierw po przekątnej, potem zbierać brzegi ciasta jak sakiewkę i formować podłużne bułeczki.
- Po zrobieniu wszystkich bułeczek, na blat wylać troszkę oleju, maczać dłonie i każdą po kolei otłuścić. Układać na blaszce w 2 rzędach ( p. fotografia ), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30 minut na rumiany kolor. Blaszkę wstawić na pierwszą półkę od dołu piekarnika. Upieczone wyjąć na kratkę razem z papierem i pozostawić do ostudzenia - jak rodzinka wytrzyma.
- MOJA UWAGA : Wszystkie składniki winny być o temperaturze pokojowej. Przyspieszyłam wyrastanie ciasta wstawiając przykrytą misę do lekko nagrzanego piekarnika. Najlepiej ciasto włożyć do misy metalowej lub garnka...wtedy naczynie się lekko nagrzewa i ciasto szybko rośnie.
DROŻDŻÓWKI CZYTELNIKÓW :
Witaj Danusiu ale kusisz tymi drożdżówkami aż ślinka cieknie na ich widok w sobotę pewno nie oprę się żeby je upiec pozdrawiam.Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu trzymam kciuki, żeby Ci wszystko się dobrze upiekło...serdecznie pozdrawiam :)
UsuńSuper bułeczki...też robię ciasto na kefirze do drożdżówek... muszę niebawem zrobić, ale takie nadzienie truskawkowe "odgapię" od Ciebie...nie będziesz mieć nic przeciwko Danusiu? oczywiście będzie wskazanie, że to Twój pomysł. Pozdrawiam. Alicja
OdpowiedzUsuńNo, coś Ty Almanko, jak ja mogę mieć coś przeciwko. Powodzenia i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietne drożdżówki, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńw jeden dzień wszamali :)
UsuńZ czasem przyjdzie pora na porzeczanki i aronianki.Beata
OdpowiedzUsuńAha, ha , no oczywiście Beatko ...pozdrawiam :)
Usuń...pysznie te bułeczki wyglądają, aż ręka sięga do monitora ;) aby się poczęstować :) Miłego dnia Danusiu :) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO, matulu ja już zapomniałam smak tych bułeczek...he, he. Bardzo dziękuję Jolu :)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa jak się robi krem budyniowy do drożdżówki? Moje chłopaki przepadają za kołaczykami z budyniem i tak się zastanawiam żeby wykorzystać ten przepis....
Pozdrawiam
Ewa
Ewuniu , w dziale Ciastka pod hasłem Drożdżówki jest przepis na drożdżówki z budyniem. Tam Kochanie jest przepis. Pozdrawiam :)
UsuńDanusiu! Owocanki są przepyszne:) Robiłam je z mrożonymi jagodami i już teraz wiem do czego wykorzystam zapas mrożonych owoców, który mam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Joanna
Joasiu, ale mi narobiłaś smaka. Tak bym zjadła, ale teraz nie mam czasu, może sobie upiekę w piątek. Z jagodami są pyszne, z resztą z każdymi owocami. Bardzo Ci dziękuję...pozdrawiam cieplutko :)
Usuń