środa, 5 lipca 2017

TRUSKAWIANKI, MALINIANKI OWOCANKI… - DROŻDŻÓWKI bez rozczynu



Te bułeczki nazwałam po swojemu. Jeżeli mogą być jagodzianki, to czemu nie malinianki czy truskawianki.
 Można również użyć innych owoców przygotowanych takim  sposobem  jak poniżej w przepisie. Szczególnie dotyczy to owoców soczystych. Tak przygotowane nadzienie nie zmienia koloru ani smaku owoców.
 Piekłam te bułeczki na drożdżach instant, które wymieszałam z płynami... w przypadku drożdży świeżych postępujemy dokładnie tak samo , tylko je drobno rozkruszamy. Ciasto na kefirze naturalnym jest bardzo pulchne i leciutkie. Kruszonka na cukrze pudrze jest bardzo smaczna i nie trzeba uważać , że sobie "ząba" uszkodzimy...he, he. Swoją drogą jagodzianki też polecam - klik w zdjęcie.

                                                                       Jagodzianki






Składniki na 12 sztuk :

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 250 ml naturalnego kefiru
  • 30 g drożdży lub 7 g i jedna łyżeczka instant
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania
  • na kruszonkę - 70 g miękkiego masła + 2/3 szklanki cukru pudru + 2/3 szklanki mąki
  • ok. 30 dkg truskawek lub innych owoców + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki cukru + 1 łyżka wody
  • blaszka ( typowa do placka ) wyścielona papierem do pieczenia



  • Mąkę przesiać do misy. Masło stopić i mocno ciepłe wlać do kefiru intensywnie mieszając chochelką. Dodać żółtka, drożdże , cukier i szczyptę soli. Wszystko razem dobrze rozmącić i wlać do mąki. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie - najpierw dobrze wymieszać łyżką, potem omączonymi dłońmi wyrabiać ciasto na gładkie. Starać się nie dosypywać mąki.
  • Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do misy. Przykryć ściereczką , włożyć do woreczka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Owoce drobniej pokroić, posypać mąką ziemniaczaną, dodać cukier, wodę i całość cały czas mieszając tylko zagotować. Gotować do momentu kiedy owoce będą otoczone takim jakby kisielem. Odstawić do ostudzenia.
  • Wyrośnięte ciasto krótko przegnieść i uformować w gruby rulon. Podzielić na 12 równych kawałków ( ja ważę całość i dzielę na 12 - wychodzi ok. 75 g na sztukę ). Każdy kawałek rozpłaszczyć na kształt mniej więcej kwadratu, kłaść na środek owoce i zlepiać. Najpierw po przekątnej, potem zbierać brzegi ciasta jak sakiewkę i formować podłużne bułeczki.
  • Po zrobieniu wszystkich bułeczek, na blat wylać troszkę oleju, maczać dłonie i każdą po kolei otłuścić. Układać na blaszce w 2 rzędach ( p. fotografia ), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 30 minut na rumiany kolor. Blaszkę wstawić na pierwszą półkę od dołu piekarnika. Upieczone wyjąć na kratkę razem z papierem i pozostawić do ostudzenia - jak rodzinka wytrzyma.
  • MOJA UWAGA : Wszystkie składniki winny być o temperaturze pokojowej. Przyspieszyłam wyrastanie ciasta wstawiając przykrytą misę do lekko nagrzanego piekarnika. Najlepiej ciasto włożyć do misy metalowej lub garnka...wtedy naczynie się lekko nagrzewa i ciasto szybko rośnie.

12 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu ale kusisz tymi drożdżówkami aż ślinka cieknie na ich widok w sobotę pewno nie oprę się żeby je upiec pozdrawiam.Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu trzymam kciuki, żeby Ci wszystko się dobrze upiekło...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super bułeczki...też robię ciasto na kefirze do drożdżówek... muszę niebawem zrobić, ale takie nadzienie truskawkowe "odgapię" od Ciebie...nie będziesz mieć nic przeciwko Danusiu? oczywiście będzie wskazanie, że to Twój pomysł. Pozdrawiam. Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, coś Ty Almanko, jak ja mogę mieć coś przeciwko. Powodzenia i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Świetne drożdżówki, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czasem przyjdzie pora na porzeczanki i aronianki.Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha , no oczywiście Beatko ...pozdrawiam :)

      Usuń
  5. ...pysznie te bułeczki wyglądają, aż ręka sięga do monitora ;) aby się poczęstować :) Miłego dnia Danusiu :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, matulu ja już zapomniałam smak tych bułeczek...he, he. Bardzo dziękuję Jolu :)

      Usuń
  6. Witam,
    a jak się robi krem budyniowy do drożdżówki? Moje chłopaki przepadają za kołaczykami z budyniem i tak się zastanawiam żeby wykorzystać ten przepis....

    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu , w dziale Ciastka pod hasłem Drożdżówki jest przepis na drożdżówki z budyniem. Tam Kochanie jest przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.