sobota, 3 maja 2014

LODY Z NUTELLĄ



Zaczynamy sezon na lody. Dzisiaj szybkie, łatwe lody z nutellą. 
Lody robiłam w sorbetierze, ale można je również zrobić bez tego urządzenia. Wystarczy tylko gotową masę lodową włożoną do zamrażarki 4- 5 razy dobrze przemieszać lub zmiksować na wolniejszych obrotach w odstępach około 1 godziny. 
Chodzi o to , żeby rozbić kryształki tworzącego się lodu. Po którymś razie będzie widać czy masa jest już zestalona. Lody są wspaniałe w smaku no i przede wszystkim domowe.



SKŁADNIKI:

- 350 g nutelli ( cały słoik)
- 500 gram mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5%
- ½ szklanki mleka 3,2%




Mleko zagęszczone lekko zmiksować, dodać mleko zwykłe i nutellę- wszystko razem zmiksować. Przelać do pojemnika i schłodzić do temperatury lodówkowej. Po tym wstawić do zamrażarki i jak pisałam wyżej co godzinę lekko miksować. Dla posiadających sorbetierę lub maszynkę do lodów postępować wg instrukcji. Lody przed porcjowaniem wyjąć na 10 minut z zamrażarki. Łyżkę do lodów moczyć w ciepłej wodzie- lepiej sie porcjuje.

20 komentarzy:

  1. Danusiu moi chłopcy by Cię ozłocili za te lody!U nas dziś murzynek serowy.Miłego biesiadowania JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko. Oj, pobiesiadowaliśmy. Wszystko zostało zjedzone, nawet jeszcze dopiekałam ciastka francuskie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. świetny pomysł na pewno są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z nutellą, są smaczne Justynko.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Widzę Danusiu, że już uruchomiłaś maszynkę do lodów. Moja, póki co, jeszcze leży w piwnicy. Lody z nutellą brzmią pysznie i zapisuję przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje dzieci zjechały, a one bardzo lubią lody, więc cóż się nie robi dla dzieci.Dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Super! Lody domowe bez surowych jajek, coś w sam raz dla mnie! :) wypróbuję na pewno ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z żółtkami też robię, ale je zaparzam, więc zagrożenia nie ma. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. Właśnie ta prostota do mnie przemawia, chyba spróbuję. Nutella jest ale mały żarłoczek pożera swoję "Helę" łyżeczką :-)

      Justyna Bodzioch

      Usuń
    3. Coś wiem o tym wyjadaniu, bo jak wnusio przyjeżdża to specjalnie dla niego kupuję nutellę, córka krzywo na to patrzy, ale w końcu babci wolno wiecej.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Nie lubię i nie jem lodów, ale przepis bezcenny dla smakoszy.
    U nas taki ziąb (6 stopni C), że nawet wielbiciele lodów chyba by z nich zrezygnowali, aż się boję,że wróci zima. W Katowicach dzisiaj sypał śnieg.A jeszcze przedwczoraj grillowaliśmy do późnych godzin.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam Bożenko gorącą rodzinkę. Miałam 3 rodzaje lodów- 4,5 litra i prawie wszystkie zeszły. U mnie nawet w zimie lody mają powodzenie. U nas pogodowo tak źle nie było, przez dwa dni grzaliśmy się do 1- szej w nocy przy wielkim ognisku, więc grill był z prawdziwego zdarzenia. Pogoda akurat była świetna, ta na licach mojej rodzinki, więc weekend mielismy bardzo udany.

      Usuń
  6. W życiu nie robiłam sama lodów, może pora spróbować :-)

    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, te lody akurat są bardzo łatwe, najważniejsze żebyś je miksowała lub mieszała co godzinę, jeżeli nie masz maszyny.
      Miłego dnia.

      Usuń
  7. Witaj Danusiu. Mam ochotę wypróbować ten przepis tylko mam jedno pytanie:jak długo można przechowywać takie lody?Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Olu. Można długo, one są w zamrażarce, tylko potem trzeba je wystawić na 10- 15 minut , żeby trochę zmiękły. Ja najdłużej miałam miesiąc, ale to był jakiś cud, zapomnieliśmy o nich i się uchowały.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Po raz pierwszy w życiu robiłam domowe lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% i mleka 3,2%,czego połowę do lody dałam zmiksowane truskawki i drugą połowę domową kajmakową /nie puszki/. Muszę przyznać jest rewelacyjna,tanio i byłam zachwycona tak szybko można robić lody. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Reniu. Takie domowe lody nigdy nie będą takie łatwe do porcjowania jak kupne, bo dajemy same naturalne składniki. Nie jest to jednak problemem, bo możemy je wystawić na zewnątrz na kilkanaście minut, lub na pół godziny do lodówki- wtedy łatwiej się porcjuje jak postoją kilkanaście godzin w zamrażarce. Takie lody jednak są nieprównywalne z kupnymi, chyba tak jak ze wszystkimi produktami przetworzonymi. Bardzo Ci dziekuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Danusiu takie składniki to nic czy porcjowania żaden problem ale ze sklepu aż się zdziwiłam i ciekawostki czytałam jakie są składniki lody to krzyczałam "o matko sama chemia" ile było tych składników chyba ponad 10-15.

      Usuń
    3. To co w sprzedaży to większość sama chemia. Mało jest lodów, które produkują na naturalnych składnikach. Dziękiuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń