Zaczynamy sezon na lody. Dzisiaj szybkie, łatwe lody z nutellą.
Lody robiłam w sorbetierze, ale można je również zrobić bez tego urządzenia. Wystarczy tylko gotową masę lodową włożoną do zamrażarki 4- 5 razy dobrze przemieszać lub zmiksować na wolniejszych obrotach w odstępach około 1 godziny.
Chodzi o to , żeby rozbić kryształki tworzącego się lodu. Po którymś razie będzie widać czy masa jest już zestalona. Lody są wspaniałe w smaku no i przede wszystkim domowe.
SKŁADNIKI:
- 350 g nutelli ( cały słoik)
- 500 gram mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5%
- ½ szklanki mleka 3,2%
Mleko zagęszczone lekko zmiksować, dodać mleko zwykłe i nutellę- wszystko razem zmiksować. Przelać do pojemnika i schłodzić do temperatury lodówkowej. Po tym wstawić do zamrażarki i jak pisałam wyżej co godzinę lekko miksować. Dla posiadających sorbetierę lub maszynkę do lodów postępować wg instrukcji. Lody przed porcjowaniem wyjąć na 10 minut z zamrażarki. Łyżkę do lodów moczyć w ciepłej wodzie- lepiej sie porcjuje.
Danusiu moi chłopcy by Cię ozłocili za te lody!U nas dziś murzynek serowy.Miłego biesiadowania JustynaM
OdpowiedzUsuńDziękuję Justynko. Oj, pobiesiadowaliśmy. Wszystko zostało zjedzone, nawet jeszcze dopiekałam ciastka francuskie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
świetny pomysł na pewno są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńZ nutellą, są smaczne Justynko.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Widzę Danusiu, że już uruchomiłaś maszynkę do lodów. Moja, póki co, jeszcze leży w piwnicy. Lody z nutellą brzmią pysznie i zapisuję przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoje dzieci zjechały, a one bardzo lubią lody, więc cóż się nie robi dla dzieci.Dziękuję.
UsuńPozdrawiam.
Super! Lody domowe bez surowych jajek, coś w sam raz dla mnie! :) wypróbuję na pewno ;)
OdpowiedzUsuńJa z żółtkami też robię, ale je zaparzam, więc zagrożenia nie ma. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Właśnie ta prostota do mnie przemawia, chyba spróbuję. Nutella jest ale mały żarłoczek pożera swoję "Helę" łyżeczką :-)
UsuńJustyna Bodzioch
Coś wiem o tym wyjadaniu, bo jak wnusio przyjeżdża to specjalnie dla niego kupuję nutellę, córka krzywo na to patrzy, ale w końcu babci wolno wiecej.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Nie lubię i nie jem lodów, ale przepis bezcenny dla smakoszy.
OdpowiedzUsuńU nas taki ziąb (6 stopni C), że nawet wielbiciele lodów chyba by z nich zrezygnowali, aż się boję,że wróci zima. W Katowicach dzisiaj sypał śnieg.A jeszcze przedwczoraj grillowaliśmy do późnych godzin.
Ja mam Bożenko gorącą rodzinkę. Miałam 3 rodzaje lodów- 4,5 litra i prawie wszystkie zeszły. U mnie nawet w zimie lody mają powodzenie. U nas pogodowo tak źle nie było, przez dwa dni grzaliśmy się do 1- szej w nocy przy wielkim ognisku, więc grill był z prawdziwego zdarzenia. Pogoda akurat była świetna, ta na licach mojej rodzinki, więc weekend mielismy bardzo udany.
UsuńW życiu nie robiłam sama lodów, może pora spróbować :-)
OdpowiedzUsuńJustyna Bodzioch
Justynko, te lody akurat są bardzo łatwe, najważniejsze żebyś je miksowała lub mieszała co godzinę, jeżeli nie masz maszyny.
UsuńMiłego dnia.
Witaj Danusiu. Mam ochotę wypróbować ten przepis tylko mam jedno pytanie:jak długo można przechowywać takie lody?Pozdrawiam Ola
OdpowiedzUsuńWitam Olu. Można długo, one są w zamrażarce, tylko potem trzeba je wystawić na 10- 15 minut , żeby trochę zmiękły. Ja najdłużej miałam miesiąc, ale to był jakiś cud, zapomnieliśmy o nich i się uchowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Po raz pierwszy w życiu robiłam domowe lody z mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% i mleka 3,2%,czego połowę do lody dałam zmiksowane truskawki i drugą połowę domową kajmakową /nie puszki/. Muszę przyznać jest rewelacyjna,tanio i byłam zachwycona tak szybko można robić lody. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńWitam Reniu. Takie domowe lody nigdy nie będą takie łatwe do porcjowania jak kupne, bo dajemy same naturalne składniki. Nie jest to jednak problemem, bo możemy je wystawić na zewnątrz na kilkanaście minut, lub na pół godziny do lodówki- wtedy łatwiej się porcjuje jak postoją kilkanaście godzin w zamrażarce. Takie lody jednak są nieprównywalne z kupnymi, chyba tak jak ze wszystkimi produktami przetworzonymi. Bardzo Ci dziekuję.
UsuńPozdrawiam.
Danusiu takie składniki to nic czy porcjowania żaden problem ale ze sklepu aż się zdziwiłam i ciekawostki czytałam jakie są składniki lody to krzyczałam "o matko sama chemia" ile było tych składników chyba ponad 10-15.
UsuńTo co w sprzedaży to większość sama chemia. Mało jest lodów, które produkują na naturalnych składnikach. Dziękiuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.