Taka szybciutka sałatka z prażonym słonecznikiem.
SKŁADNIKI:
- 100 g łuskanego słonecznika
- ok. 20 dkg szynki gotowanej lub konserwowej
- 1 puszka ananasów w plastrach- 10 plastrów
- 1 puszka kukurydzy
- 2 kopiaste łyżki siekanej patki pietruszki
- 4 kopiaste łyżki majonezu
- 2 kopiaste łyżki szczypiorku
- ewentualnie sól i pieprz
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na lekko rumiany kolor. Szynkę i ananasy pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odcedzić. Wszystko wymieszać, łącznie z natką pietruszki i szczypiorkiem, dodać majonez i jeszcze raz wymieszać. Sałatkę schłodzić.
Przyszłam do Ciebie Daniu zrobić se ucztę dla wyobraźnie :-)
OdpowiedzUsuńZaczynam od sałatki
Marzyniu witam Ciebie w moich progach i zapraszam na degustację.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
musze ją wypróbowac wyglada że jest smaczna
OdpowiedzUsuńWitam. My bardzo lubimy ze słonecznikiem prażonym, a ja szczególnie bo jest mało pracy przy niej. Dziekuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Takiej, z taką ilością słonecznika to jeszcze nie jadłam... Super wygląda, bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńTo tylko tak się wydaje, że jest dużo, on ginie w pozostałych składnikach, ale daje bardzo fajny smaczek. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
Bardzo smaczne chrupanko.Lubię takie szybkie sałatki.
UsuńNarobiłam się Bożenko przy ciastach i innych potrawach, więc taka szybka sałatka mi przypasiła.
UsuńPozdrawiam.
Ten słonecznik działa na mnie! Boję się, że ulegnę, wszak nastał czas lżejszej kuchni i nie powinnam... z pewnością jednak zapamiętam na przyszłość :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że teraz już będzie mniejszy apetyt na takie sałatki, ale nie ma jeszcze pełnego asortymentu warzywnego- myślę o krajowym, więc jeszcze taka sałatka miała chętnych. Dziekuję i pozdrawiam:)
UsuńWitam, czy można zamiast soli peklowej użyć soli zwykłej albo morskiej? I czy kminek jest niezbędny, bo nie przepadam za nim:) Mam szynkowar 1,5 litrowy, zmieści mi się 1kg szynki czy muszę zmniejszyć ilość? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to się stało, ale komentarz miał być do szynki w całości z szynkowara:)
OdpowiedzUsuńNic się nie stało, musiała pani coś pyknąć nie tak. Można użyć soli morskiej czy zwykłej, wtedy jego przydatność do spożycia się skraca. Ja mam 2 litrowy, więc może się nie zmieścić, a ryzykować strach, bo może wysadzić sprężynę .
UsuńPozdrawiam :)
Dziękuję za odpowiedź:) Zrobię więc z mniejszej porcji. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia- miłego dnia :)
Usuń