niedziela, 4 maja 2014

CIASTKA FRANCUSKIE Z OWOCAMI I KREMEM ŚMIETANOWYM




 Miałam rolkę gotowego ciasta francuskiego w zamrażarce, trochę owoców, śmietany i kajmaku. Upiekłam takie szybciutkie, bardzo smaczne ciastka do kawy. Z jednej rolki zbyt dużo ich nie wychodzi, ale wystarczy żeby zaspokoić głód na słodki wypiek.



SKŁADNIKI na 16 ciastek:

- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 200 ml śmietany 36 % lub 30 % i 1 zagęstnik
- kopiasta łyżka gotowego kajmaku
- owoce wg uznania

Miałam 1 puszkę mango w syropie i pestki z połowy owocu granatu.




1) Ciasto rozmrozić wg opisu na opakowaniu. Rozwinięte pokroić na 16 prostokątów . Nie da się tego ciasta pokroić na kwadraty, więc przed nadkrawaniem ciastek każdy prostokąt lekko naciągać do kształtu kwadratowego.
2) Pokrojone ciasto oprószyć mąką. Każdy kwadrat składać na pół, na kształt trójkąta- nie dociskać. Nakroić wokoło 2 cm pasek pozostawiając ok. 1 cm nie przekrojony ( patrz fotografia). Trójkąt otworzyć, a nadkrojony pasek przewinąć i do połowy paska przyłożyć do kwadratu. Ułożyć ciastka na 2 blaszkach z wyposażenia piekarnika wyścielonych papierem do pieczenia.
3) Rozmącić jako, posmarować pędzelkiem cały kwadrat i przycisnąć palcami nadkrojony pasek. Wszystkie ciastka posmarować jajkiem.
4) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec z termoobiegiem ok. 13- 14 minut- do mocnego zrumienienia. Ciastka ostudzić.
5) Śmietanę ubić z zagęstnikiem i wymieszać z kajmakiem. Przy pomocy dekoratora wycisnąć na każde ciastko większą część kremu, ułożyć pokrojony jeden rodzaj owoców, na owocach zrobić jednego większego kleksa z dekoratora i ułożyć drugi rodzaj owoców.

8 komentarzy:

  1. Ciekawie je zrobiłaś, pysznie się zapowiadają...poproszę o kilka do kawy : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie bym poczęstowała, ale tak szybko jak je zrobiłam, tak szybko wsiąkły.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Danusiu!!! Tak naskładałaś, nadkroiłaś, otworzyłaś i przewinęłaś, że wyszedł wielki misz - masz. Ale na pewno były super. Ja dzisiaj zrobiłam jabłka w cieście francuskim i zaniosłam córce do szpitala. Wyszły super!!! Załapałam się na jeden kąsek. Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, jak przyjrzysz się dobrze fotografiom to nie jest tak źle. Jabłka w cieście francuskim też robię, w ogóle to fajne ciasto. Zawsze staram się mieć chociaż 1 rolkę w zamrażarce, bo nigdy nie wiadomo na co przyjdzie apetyt.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. rewelacyjnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądały, bo zniknęły w ten sam dzień.
      Pozdrawiam.

      Usuń