Danie jednogarnkowe, no może przez bardzo krótki czas dwu. Ziemniaki , rybka i warzywa razem pieczone w piekarniku. W przepisie podałam surowe ziemniaki, ale jak ktoś chce sobie przygotować wcześniej, a potem tylko zapiekać całość 25 minut to ziemniaki można również blanszować podobnie jak kalafior i dopiero nadkrawać w plasterki. Dodatkowo dobrze jest podać jakąś surówkę. Danie szybkie i smaczne.
- ziemniaki- ilość wg uznania + mielona papryka- u mnie słodka + sól
- u mnie 0,5 kg filetów dorsza świeżego
- posypka do ryby- pół na pół bułka tarta z twardym startym serem - u mnie parmezan
- sok z cytryny + sól + pieprz + mąka do otoczenia filetów
- 1 jajo
- masło ok. 50 g
- kalafior
- olej i kaszka manna do formy
- Formę żaroodporną lub brytfannę wysmarować olejem i wysypać kaszką manną. Kaszka manna powoduje, że nic się nie przykleja do formy i łatwo wszystko jest przełożyć na półmisek.
- Rybę polać sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Odstawić na bok. Ser wymieszać z bułką tartą, rozmącić jajo. Przygotować sobie trochę mąki do otoczenia ryb.
- Ziemniaki obrać i leciutko skroić z jednej strony, żeby stały. Pokroić w plasterki, ale nie przecinając do końca- pokazałam na fotografii jak zrobić, żeby nie przeciąć. Ziemniaki troszkę rozchylić- ile się da , ułożyć z jednej strony naczynia ,polać połową stopionego masła, posypać solą, papryką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec ok. 20 minut z termoobiegiem.
- W międzyczasie podgotować podzielony na cząstki kalafior w osolonej wodzie- wkładać do wrzątku blanszować 3- 4 minuty. Odcedzić.
- Rybę otoczyć w mące, jaju i panierować w bułce z serem. Po 20 minutach do podpieczonych ziemniaków dołożyć rybę i kalafior polany pozostałym masłem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 25 minut z termoobiegiem .
- Uwaga- w przypadku blanszowania ziemniaków również należy zalewać je wrzątkiem. Można wszystko układać w jednym naczyniu- u mnie było w dwóch.
Bardzo ciekawy przepis na obiad.
OdpowiedzUsuńMuszę go kiedyś wypróbować.
Pozdrawiam:)*
Moniu polecam, tym bardziej , że pracy przy tym nie ma dużo- pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam taką rybkę w takich panierkach. Danusiu spróbuj do panierki kiedyś dodać troszkę otartej skórki z cytryny, pycha!
OdpowiedzUsuńależ oczywiście, że spróbuję - he, he :)
UsuńPrzepis wydrukowany - zrobię w przyszłym tygodniu:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńManuela
Manuelo, jak wydrukowany to już jakby zaczęta potrawa- he, he - pozdrawiam :)
UsuńPrzepis na pewno wypróbuję bo jest bardzo fajny a co ważne ryby nie trzeba smażyć na patelni i mam nadzieję, że w mieszkaniu tak nie czuć . Super są wszystkie przepisy. Pozdrawiam Danusiu
OdpowiedzUsuńRzeczywiście , ryby przygotowane w zamkniętym obiegu nie zamieniają nam powietrza w " piękny" zapach - miłego dnia - dziękuję :)
Usuń