poniedziałek, 8 maja 2017

CIASTO TORTOWE Z MASĄ Z KIWI




Ciasto tortowe z masą z kiwi, to ciasto bardzo smaczne, winne i niezbyt słodkie. Ciasto jest dość duże, ale można upiec z połowy porcji i niekoniecznie w dwóch kolorach biszkoptu. Można po prostu upiec jeden biszkopt i przekroić go na połowę i każdą połówkę jeszcze raz na połowę, uzyskując 4 warstwy. Niestety nie mam fotografii ciasta wykończonego w całości, bo zapomniałam na Wielkanoc zrobić zdjęcie. Wstawiłam więc fragment i w całości jeszcze bez płotków czekoladowych i polewy żelującej. Do masy użyłam likieru jajecznego, ale jak ktoś lubi można zastąpić likierem kokosowym .






Biszkopt jasny :

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • blaszka o wym. 37 x 26 cm

Biszkopt ciemny :

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • blaszka o wym. 37 x 26 cm

Biszkopty upiec 1 - 3 dni wcześniej wg tego przepisu na blogu.

Masa śmietanowo- adwokatowa :

  • 500 g serka mascarpone
  • 1/2 litra śmietany 36 %
  • 150 g adwokata- ajerkoniak
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru ew. do smaku

Wszystkie składniki winny być schłodzone. Krótko rozmiksować serek mascarpone, wlać śmietanę, ajerkoniak, wsypać cukier i całość ubić na gładką masę- uważać żeby nie przebić. Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki.


Masa z kiwi :

  • 12 sztuk kiwi
  • 2 galaretki kiwi rozpuszczone w 2 szklankach wody ( 1/2 litra )
  • cukier puder do smaku - u mnie 1 łyżka

Obrane kiwi pokroić drobniej, dodać cukier i krótko rozgotować- gorące zmiksować blenderem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i wymieszać razem z masą z kiwi. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego skrzepnięcia przed wykładaniem na ciasto.

Dodatkowo :

  • ok. 6 owoców kiwi obranych 2 małe puszki mandarynek w syropie
  • 1 polewa żelująca- miałam gotową…lub wg tego przepisu na inny tort owocowy
  • 150 g gorzkiej czekolady - 70 % kakao do dekoracji
  • 200 g śmietany 36 % + 1 płaska łyżka cukru pudru do dekoracji brzegów ciasta
  • paski papieru do pieczenia do wylania dekoracji z czekolady
  • paski potrójnie złożonej folii jako obręcz do przełożonego ciasta lub paski brystolu





Wykonanie :


  • Obydwa biszkopty przekroić na połowę. Pierwszy ułożyć na paterze - bez różnicy, który kolor…potem na zmianę . W około biszkoptu zapiąć obręcz z folii lub bristolu. Biszkopt posmarować 2- 3  kopiastymi łyżkami masy śmietanowej i wylać 1/3 krzepnącej galaretki. Powtórzyć z pozostałymi biszkoptami układając warstwami.  Wstawić do lodówki z całkowitego skrzepnięcia masy z kiwi.
  • Zdjąć obręcz. Całe ciasto tortowe obłożyć pozostałą masą śmietanową. Wokół przy pomocy dekoratora wycisnąć ozdobne rozetki z bitej śmietany.
  • Kiwi obrać, pokroić w plastry i zalać wrzątkiem. Po 3- 4  minutach wyjąć i osączyć na papierze kuchennym. Mandarynki również odcedzić i osączyć na papierze kuchennym. Owoce ułożyć na cieście - p. fotografia. Łyżką polać cienko owoce rozpuszczoną polewą żelującą . Wstawić do lodówki lub wynieść w chłodne miejsce.
  • Przygotować sobie paski papieru do pieczenia o wys. mniej więcej wysokości ciasta i długości każdego z boków- 2 dłuższe, 2 krótsze.  Czekoladę drobno połamaną lub zieloną grubo w blenderze rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać do rożka foliowego i odciąć mały różek. Na przygotowane paski papieru wyciskać cienką stróżką różne linie tworząc tzw. płotek. Pozostawić do zastygnięcia sprawdzając palcem czy czekolada się nie klei. Musi być jeszcze miękka., ale nie klejąca się do palca.
  • Wyjąć ciasto z lodówki. Brać po kolei każdy z pasków i przykładać do boków ciasta stopniowo , zdejmując jednocześnie papier. Czekolada będzie stopniowo twardniała.Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, u mnie było 3 dni.
CIASTO CZYTELNIKÓW :




19 komentarzy:

  1. Kochana, twoi domownicy to mają chociaż wiosnę na talerzu, skoro za oknem jej nie ma... Zdrówka życzę serdecznie, caUski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście od dzisiaj jakby się wiośnie coś przypomniało- pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń
  2. Zrobię na Dzień Matki i się pochwalę jak mi wyszło. Dziękuję Danusiu za kolejny fajny przepis :) :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne na Komunię! Pyszne i widowiskowe. Serdecznie pozdrawiam, przynosisz prawdziwie wiosenną atmosferę, potrzebną na to okropne zimno, może odczarujesz Danusiu wiosnę? hel.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już mam dość tej jesieni wiosną. Na szczęście dzisiaj chyba się jej przypomniało, że czas już na nią. Dziękuję Ci Helenko :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. oooo wygląda pięknie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze nigdzie nie ma galaretki kiwi ehh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu , żeby była zielona to zastąpić można agrestową- pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Tak też zrobiłam kupiłam agrestową. Idę piec biszkopty a jutro reszta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam to cudo na jutro na wesele. Cała jestem w stresie jak to będzie. Najpierw płotki troche koślawe a potem problem z rozetkami ze śmietany. Ale jestem dobrej myśli! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Płotki koślawe mają swój urok...przypominają takie wiejskie z Podlasia...he, he. Bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  8. No i zrobiłam jest bardzo dobre polecam wszystkim z całego serca :)

    Pozdrawiam Danusiu i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciasto Basiu u mnie było na Wielkanoc i zjedli go w pierwszej kolejności. Ja Ci bardzo dziękuję za wszystkie komentarze, które wstawiasz. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  9. robilam w ten weekend i tort jest wspaniały!!!!!! masa z ajerkoniakiem przepyszna:) wszystkim baardzo smakował:) dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Natalio. Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

      Usuń