piątek, 13 października 2017

MAKARON Z SOSEM SEROWYM - ZESTAW OBIADOWY




Bardzo rzadko używam w swoich potrawach serków topionych. Krzyczą wszyscy na około, że serki nie są zdrowe. No, na pewno nie są, ale raz kiedyś i ja mam słabość. Taki szybki sos na bazie tych serków, do tego makaron wieloziarnisty i warzywa w postaci zielonego kalafiora z masłem i przyrumienionym sezamem, oraz sałatka z samych buraczków.



  • 1 większa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1,5  szklanki mleka
  • 200 g serka śmietankowego - topionego
  • chili - mieszanka przypraw
  • sól
  • 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
  • u mnie makaron pełnoziarnisty - 200 g - wstążki

  • Cebulę drobno pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić na 1 łyżce oleju. Wlać mleko, wodę, dodać serki  i lekko podgrzewając zagotować do rozpuszczenia serków. Chwilę pogotować do zgęstnienia.
  • Doprawić solą , chili i dodać natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Można go wymieszać z sosem lub polać oddzielnie po wierzchu.
MAKARON CZYTELNIKÓW :


12 komentarzy:

  1. Weszłam,żeby znaleźć coś na szybko i oto przepis sam się do mnie uśmiechnął. Pozdrawiam Danusiu,dziękuję za fajny pomysł.
    JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba telepatia, wyczułam Ciebie...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. ja też uważam, że serki topione to nic dobrego, ale mając mało czasu, na szybki obiad to idealna opcja, no i w dalszym ciągu zdrowsza (i tańsza) od mc donalda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak naprawdę, to nie pamiętam kiedy używałam serków topionych, no ale czasami jest mus...he, he. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Danusiu a to mleko to konieczne? Czym je można zastąpić? Może śmietaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, oczywiście możesz dać śmietanę. Sos będzie gęściejszy, więc nie gotuj zbyt długo. Ja dałam mleko ponieważ jest mniej kaloryczny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Jeśli kogoś boli niezdrowy charakter serków topionych, polecam własnoręczne topienie sera, łatwe, zawsze mam świeży w miseczce z ulubionymi dodatkami, wtedy na pewno potrawa będzie zdrowsza, ale nie przesadzajmy, jest to przepis na danie błyskawiczne! O czasu do czasu można zrobić i z gotowych, zwłaszcza jak nie ma wiele czasu, a przy stole siedzą wygłodniali członkowie rodziny!Pozdrawiam serdecznie Danusiu hel.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też Helenko robię serek topiony domowy...muszę wstawić przepis na bloga, ale czasami leń mnie ogarnia i idę na łatwiznę. Bardzo rzadko mi się to zdarza, no ale zdarza. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Zrób to koniecznie, ja przez przypadek metodą prób i błędów doszłam do swojego ulubionego serka topionego, wiele osób w ogóle nie wie, że można własnoręcznie i bardzo łatwo to zrobić. Pozdrawiam serdecznie hel.

      Usuń
    3. Zrobię Helenko, tylko jeszcze nie wiem kiedy...he, he...no czasu brakuje , a ja już nie pospieszę tak jak jeszcze to nie tak dawno bywało...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń