Bardzo rzadko używam w swoich potrawach serków topionych. Krzyczą wszyscy na około, że serki nie są zdrowe. No, na pewno nie są, ale raz kiedyś i ja mam słabość. Taki szybki sos na bazie tych serków, do tego makaron wieloziarnisty i warzywa w postaci zielonego kalafiora z masłem i przyrumienionym sezamem, oraz sałatka z samych buraczków.
- 1 większa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1,5 szklanki mleka
- 200 g serka śmietankowego - topionego
- chili - mieszanka przypraw
- sól
- 1 kopiasta łyżka natki pietruszki
- u mnie makaron pełnoziarnisty - 200 g - wstążki
- Cebulę drobno pokroić w kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić na 1 łyżce oleju. Wlać mleko, wodę, dodać serki i lekko podgrzewając zagotować do rozpuszczenia serków. Chwilę pogotować do zgęstnienia.
- Doprawić solą , chili i dodać natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Można go wymieszać z sosem lub polać oddzielnie po wierzchu.
MAKARON CZYTELNIKÓW :
Weszłam,żeby znaleźć coś na szybko i oto przepis sam się do mnie uśmiechnął. Pozdrawiam Danusiu,dziękuję za fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńJustynaM
Chyba telepatia, wyczułam Ciebie...pozdrawiam serdecznie :)
Usuńja też uważam, że serki topione to nic dobrego, ale mając mało czasu, na szybki obiad to idealna opcja, no i w dalszym ciągu zdrowsza (i tańsza) od mc donalda ;)
OdpowiedzUsuńTak naprawdę, to nie pamiętam kiedy używałam serków topionych, no ale czasami jest mus...he, he. Pozdrawiam :)
UsuńDanusiu a to mleko to konieczne? Czym je można zastąpić? Może śmietaną?
OdpowiedzUsuńDanusiu, oczywiście możesz dać śmietanę. Sos będzie gęściejszy, więc nie gotuj zbyt długo. Ja dałam mleko ponieważ jest mniej kaloryczny. Pozdrawiam :)
UsuńJeśli kogoś boli niezdrowy charakter serków topionych, polecam własnoręczne topienie sera, łatwe, zawsze mam świeży w miseczce z ulubionymi dodatkami, wtedy na pewno potrawa będzie zdrowsza, ale nie przesadzajmy, jest to przepis na danie błyskawiczne! O czasu do czasu można zrobić i z gotowych, zwłaszcza jak nie ma wiele czasu, a przy stole siedzą wygłodniali członkowie rodziny!Pozdrawiam serdecznie Danusiu hel.
OdpowiedzUsuńTeż Helenko robię serek topiony domowy...muszę wstawić przepis na bloga, ale czasami leń mnie ogarnia i idę na łatwiznę. Bardzo rzadko mi się to zdarza, no ale zdarza. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńZrób to koniecznie, ja przez przypadek metodą prób i błędów doszłam do swojego ulubionego serka topionego, wiele osób w ogóle nie wie, że można własnoręcznie i bardzo łatwo to zrobić. Pozdrawiam serdecznie hel.
UsuńZrobię Helenko, tylko jeszcze nie wiem kiedy...he, he...no czasu brakuje , a ja już nie pospieszę tak jak jeszcze to nie tak dawno bywało...pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMakarony zawsze i wszędzie :D
OdpowiedzUsuńOtóż to Ewuniu :)
Usuń