piątek, 11 września 2015

PLACEK BABKOWY ZE ŚLIWKAMI



Wyciągnęłam stary przepis na ciasto babkowe pod owoce. Jakoś darzę sentymentem tamte przepisy. Pewnie to w pewnym sensie nostalgia za tym co się nie wróci. 
Ciasto jest łatwe, zawsze się udaje i jak nie wiem za bardzo co upiec to czasami wracam do starych dobrze sprawdzonych przepisów. 
Użyłam śliwek i troszkę dołożyłam czerwonych porzeczek , które jeszcze kupiłam w lokalnej polskiej sieci. Można również ułożyć połówki czy ćwiartki jabłek , gruszek i innych owoców. Można ciasto posypać cukrem pudrem, polukrować lub pozostawić bez żadnych upiększeń smakowych.


  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dkg masła 
  • cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
  • 2 szklanki mąki pszennej ( dałam tortową )
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 70 dkg śliwek
  • masło i kaszka manna do foremki lub papier do pieczenia
  • standardowa blaszka do placków 


  • Wydrylować  śliwki dzieląc je na połowę. Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku. Dodawać partiami mąkę i śmietanę , do wyczerpania składników dalej ucierając ciasto. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 190 stopni C.
  • Ubić pianę na sztywno i wymieszać z ciastem rózgą lub na wolnych obrotach miksera- do połączenia na jednolitą masę- krótko. Wyłożyć ciasto na blaszkę i ułożyć śliwki jedna obok drugiej skórką do dołu- śliwki docisnąć , bo ciasto jest dość gęste. Piec ok. 35- 40 minut - do tzw. suchego patyczka. Bez termoobiegu.

CIASTO CZYTELNIKÓW :


 Dodatkowo z bezą



12 komentarzy:

  1. Mmmmmm..... Pycha! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama takie robiła ... tylko nie wiedziałam, że to sie nazywa babkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak różnie to nazywają. Moja córka też tak mówi- moja mama takie robiła- he, he.
      Dziękuję bardzo i pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ja też darzę wielką miłością takie ciacha, i choć uwielbiam te kremowe i "wypasione" to właśnie takie częściej się u mnie pojawiają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy podobnie effo. Ja uwielbiam ciasta przekładane kremami, wszelkie torty, ale z rozsądku częściej piekę takie zwyczajne.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Oj, nie tylko u mnie Aniu, ale u Ciebie jeszcze pyszniej.
      Pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  5. Nie znam lepszego ciasta o tej porze roku. Uwielbiam wersję drożdżową.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak drożdżówka u mnie też wiedzie rym, ale czasami trzeba coś upiec dla urozmaicenia.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Ciasto bardzo dobre a jeszcze dodana beza to sam miodzik!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja muszę tak spróbować- pomysł doskonały - dziękuję Ewuniu :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...