Przepis na tą potrawę był zamieszczony na opakowaniu przyprawy gyros. Dodałam tylko od siebie suszone pomidory i zwiększyłam wszystkie proporcje. Danie szybkie i smaczne. Może być podane na kolację z pieczywem lub stanowić danie obiadowe.
- ok. 50 dkg piersi drobiowych
- przyprawa gyros
- oliwa z oliwek
- 3 czerwone cebule
- 20- 21 czarnych oliwek
- 2- 3 pomidory
- 4- 5 płatków suszonych pomidorów z oleju
- ewentualnie sól i pieprz
- Umyte i osuszone piersi drobiowe pokroić w paseczki. Posypać dość obficie przyprawą gyros , przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do lodówki na 2- 3 godziny. Można na całą noc.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, pomidory suszone posiekać. Oliwki przekroić na połowę.
- Zamarynowane piersi drobiowe podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i jeszcze chwilę przesmażyć, dodać suszone i świeże pomidory . Całość przesmażyć kilka minut, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, na koniec dodać oliwki i podgrzać razem. Przykryć i pozostawić na ok. 5- 7 minut na palniku skręconym do małego.
Aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńKarolinko, to do dzieła- he, he.
UsuńPozdrawiam :)
Fajne i szybkie danie, robiłam już kilka razy i zawsze fajnie smakuje 😀pozdrawiam
OdpowiedzUsuńElu też lubimy to danie, szczególnie, że nie kosztuje dużo zachodu. Bardzo dziękuje- pozdrawiam :)
Usuń