poniedziałek, 21 marca 2016

ZRAZY ZAWIJANE Z FARSZEM Z BIAŁEJ KIEŁBASY W SOSIE GRZYBOWYM



Krótko, bo czas świąteczny mnie goni i już prawie depcze po piętach. Zrazy wołowe w troszkę innym wydaniu. Farsz prosty, sos o smaku warzywno- grzybowym , ogólnie bardzo smacznie.



Na 11 - 12 sztuk zrazów:

  • ok. 1,30 kg wołowiny- najlepiej rostbef
  • ok. 25 dkg surowej białej kiełbasy
  • 3-4  ogórki kiszone
  •  musztarda 
  • 150 g włoszczyzny- marchew, seler, pietruszka i kawałek pora dodatkowo
  • 1 szklanka rosołu + 2 szklanki wody
  • 100- 110 g boczku  wędzonego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 g zmielonych suszonych grzybów zmielonych miałko w blenderze
  • pieprz i sól

  • Zmielone grzybki zalać wodą z rosołem i odstawić na bok- zamieszać 2- 3 razy.
  • Umytą i osuszoną wołowinę pokroić w plastry i każdy rozbić przez woreczek foliowy. Rozłożone plastry  popieprzyć, posmarować musztardą . Na to kłaść po kulce farszu z białej kiełbasy i lekko rozsmarować, na to po kawałku ogórka. Zwinąć zrazy i obwiązać bawełnianymi nićmi lub spiąć szpilkami. Ja obwiązuję, bo się chyba nigdy nie nauczę ich spinać.
  • Por drobno posiekać, pozostałe warzywa zetrzeć na tarce jarzynowej. Boczek pokroić w grube paski, żebyśmy potem mogli je wyjąć.
  • Na patelni z 1 łyżką oleju przesmażyć boczek, dodać warzywa i jeszcze chwilę smażyć. W dużej brytfannie obsmażyć na 2 łyżkach oleju z obu stron zrazy zawijane. Dodać podsmażone warzywa z boczkiem, wlać rosół z wodą i grzybkami,  i zagotować. Zmniejszyć dopływ ciepła i dusić pod przykryciem. W połowie duszenia posolić do smaku i dusić do miękkości.
  • Miękkie zrazy wyjąć, zdjąć sznurki, wyjąć paski boczku. Sos zagęścić znanym sobie sposobem.
Moje zrazy jak widać na fotografii nie są obsmażane z różnych względów, ale potrawa jest znacznie smaczniejsza, kiedy je obsmażymy.

12 komentarzy:

  1. Za wołowe zrazy to ja dałabym się pokroić :)
    Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko Kasiu nóż musisz mieć ostry- he, he. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. No, tak jakoś wyszło Asiu- serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ...witaj Danusiu :) Bardzo ciekawy sposób na roladki :) Ponieważ bardzo lubię surową kiełbasę, a przyznam się szczerze, że nawet lubię ją jeść całkiem surową, więc roladki powinny być bardzo smaczne :) No i znowu zaskoczę moją mamusię nowym przepisem na roladki ;) i będzie zgaduj zgadula ;) Pozdrawiam serdecznie Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy podobnie Jolu. Witam. Też lubię podjadać taki surowy farsz. Uwielbiam tatara, więc pewnie to idzie w parze. Dziękuję Kochan.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  4. oj, tak - za takie wołowe oddałabym sporo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze chce mi się robić, więc tutaj poszłam na skróty.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. A ja Danusiu na swieta zrobilam tez zraziki tylko do srodka dodalam jeszcze biala kielbaske i boczus i cebulke itd. byly smaczne pozdrawiam -ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można Elu sobie modyfikować wg własnej inwencji. Ja tylko podałam taki pomysł, z boczkiem na pewno jest też smacznie, tym bardziej , że ja bardzo lubię dodawać podwędzony boczek do niektórych potraw.
      Dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Ja mięso zbijam sole, popieprzę, smaruje musztardą posypuje pokrojona w kostkę kiełbasą cienką z cebulką zawijam, obwiązuje nitką. obsmażam w koło na brąz. Podlewam wodą i duszę do miękkości,na końcu doprawiam mąką.Mam przepis od rodziny ze śląska - SĄ TO ROLADKI ŚLĄSKIE.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . U mnie na blogu jest inny przepis na zrazy . Bardzo podobny do Twojego , tylko zamiast kiełbaski jest boczek wędzony . Bardzo dziękuję . Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.