wtorek, 22 marca 2016

TORCIK Z KREMEM KAJMAKOWYM I CZARNĄ PORZECZKĄ




Dosyć szybki smaczny torcik .  Do przełożenia użyłam konfitury z czarnej porzeczki, ale robiłam go kiedyś z konfiturą wiśniową i był równie smaczny. Zapraszam do przepisu.



Biszkopt na tortownicę 24 cm :
  • 5 jaj - klasa wagowa M- ok. 63- 65 g
  • 165 g cukru do wypieków lub zwykłego ( dłużej miksujemy )
  • 125 g mąki tortowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżki stołowej octu
  • wszystkie składniki biszkoptu winny być w temperaturze pokojowej
  • sposób wykonania biszkoptu - tutaj na blogu



Krem i inne :
  • 100 g masy kajmakowej
  • 300 ml śmietany 36 %
  • 500 g serka mascarpone
  • konfitura z czarnej porzeczki ok. 480 g
  • do nasączania- 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody + 1 łyżka spirytusu + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru trzcinowego


  • Dobrze schłodzone mascarpone, kajmak i śmietanę przełożyć do misy miksera i ubić na jednolitą masę. Z początku na wolnych obrotach, żeby składniki się przemieszały, a potem na szybszych- uważać, żeby nie przebić.
  • Biszkopt przekroić na 4 części. Przygotować płyn do nasączania i rozmieszać konfiturę.
  • Pierwszy blat położyć na paterę i nasączyć. Wyłożyć 3 kopiaste łyżki kremu- rozprowadzić i na to 3 kopiaste łyżki konfitury. Przykryć 2 blatem, nasączyć i rozprowadzić  3 kopiaste łyżki kremu. Przykryć 3 blatem, nasączyć i wyłożyć resztę konfitur.
  • Całość przykryć 4 blatem, ale już nie nasączać. Wierzch i boki tortu pokryć 2- 3 łyżkami kremu. Resztę kremu przełożyć do dekoratora i wykończyć ciasto.
  • Torcik pozostawić w chłodniejszym miejscu na kilka godzin, żeby całość nabrała smaku.
  • Moja uwaga- biszkopt należy upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi na blaty. Można go przekroić na 3 blaty.

14 komentarzy:

  1. uwielbiam karmel, robię podobny krem ale jako karmelożerca u mnie proporcje karmelu do śmietanki są duuuużo większe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, ale staram się trochę ograniczać słodkości, więc daję mniej.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. A jak połączenie smaku karmelu i czarnej porzeczki?

      Usuń
    3. 100 g masy kajmakowej podkręca smak, ale nie dominuje :)

      Usuń
  2. Piękny i apetyczny tort ale musiał być smaczny.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, było smacznie, a ta czarna porzeczka fajnie przełamała słodycz kremu.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Jak zwykle pięknie i na pewno smakowicie. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no pewnie- ja jestem łasuch na takie ciasta.
      Pozdrawiam Kasiu :)

      Usuń
  4. Ale pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Torcik wspanialy a dodatek czarnej porzeczki to wspanialy wybor pozdrawiam --ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elu. Ja bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki, bo ona bardzo fajnie zaostrza smak ciasta. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Sliczny,dobry,kaloryczny i smakowity ten torcik!Pozdrowionka.
    .Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, no na pewno kalorii mu nie brakuje- pozdrawiam Ewuniu- dziękuję :)

      Usuń