Dosyć szybki smaczny torcik . Do przełożenia użyłam konfitury z czarnej porzeczki, ale robiłam go kiedyś z konfiturą wiśniową i był równie smaczny. Zapraszam do przepisu.
Biszkopt na tortownicę 24 cm :
- 5 jaj - klasa wagowa M- ok. 63- 65 g
- 165 g cukru do wypieków lub zwykłego ( dłużej miksujemy )
- 125 g mąki tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżki stołowej octu
- wszystkie składniki biszkoptu winny być w temperaturze pokojowej
- sposób wykonania biszkoptu - tutaj na blogu
Krem i inne :
- 100 g masy kajmakowej
- 300 ml śmietany 36 %
- 500 g serka mascarpone
- konfitura z czarnej porzeczki ok. 480 g
- do nasączania- 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody + 1 łyżka spirytusu + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- Dobrze schłodzone mascarpone, kajmak i śmietanę przełożyć do misy miksera i ubić na jednolitą masę. Z początku na wolnych obrotach, żeby składniki się przemieszały, a potem na szybszych- uważać, żeby nie przebić.
- Biszkopt przekroić na 4 części. Przygotować płyn do nasączania i rozmieszać konfiturę.
- Pierwszy blat położyć na paterę i nasączyć. Wyłożyć 3 kopiaste łyżki kremu- rozprowadzić i na to 3 kopiaste łyżki konfitury. Przykryć 2 blatem, nasączyć i rozprowadzić 3 kopiaste łyżki kremu. Przykryć 3 blatem, nasączyć i wyłożyć resztę konfitur.
- Całość przykryć 4 blatem, ale już nie nasączać. Wierzch i boki tortu pokryć 2- 3 łyżkami kremu. Resztę kremu przełożyć do dekoratora i wykończyć ciasto.
- Torcik pozostawić w chłodniejszym miejscu na kilka godzin, żeby całość nabrała smaku.
- Moja uwaga- biszkopt należy upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi na blaty. Można go przekroić na 3 blaty.
uwielbiam karmel, robię podobny krem ale jako karmelożerca u mnie proporcje karmelu do śmietanki są duuuużo większe.
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię, ale staram się trochę ograniczać słodkości, więc daję mniej.
UsuńPozdrawiam :)
A jak połączenie smaku karmelu i czarnej porzeczki?
Usuń100 g masy kajmakowej podkręca smak, ale nie dominuje :)
UsuńPiękny i apetyczny tort ale musiał być smaczny.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńKasiu, było smacznie, a ta czarna porzeczka fajnie przełamała słodycz kremu.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Jak zwykle pięknie i na pewno smakowicie. Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńHe, he, no pewnie- ja jestem łasuch na takie ciasta.
UsuńPozdrawiam Kasiu :)
Ale pięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Tomaszu. Pozdrawiam Cię świątecznie :)
UsuńTorcik wspanialy a dodatek czarnej porzeczki to wspanialy wybor pozdrawiam --ela
OdpowiedzUsuńWitam Elu. Ja bardzo lubię dodatek czarnej porzeczki, bo ona bardzo fajnie zaostrza smak ciasta. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)
Sliczny,dobry,kaloryczny i smakowity ten torcik!Pozdrowionka.
OdpowiedzUsuń.Ewa
He, he, no na pewno kalorii mu nie brakuje- pozdrawiam Ewuniu- dziękuję :)
Usuń