Po tych wszystkich tortach,które ostatnio robiłam przyszła mi ochota na coś szybkiego a jednocześnie mniej wykwintnego. Przepis mam od Pani Danusi z Janowa Podlaskiego. To jest ciasto również dla tych, którzy nie mają serca do drożdżowego a lubią ciasto z kruszonką. Placek jest bardzo smaczny a kruszonka zrobiona na cukrze pudrze jest znacznie smaczniejsza niż na krysztale. Ja użyłam takich owoców jakie miałam pod ręką, ale polecam do niego rabarbar.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
---4 jaja
---2 szklanki mąki tortowej
---1 szklanka cukru
---2 łyżki gęstej śmietany
---2 łyżki oleju
---10 dkg stopionego masła
---2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
---aromat wanilii
Kruszonka:
---10 dkg masła
---1 szklanka mąki
---1 szklanka cukru pudru
Inne:
---brzoskwinie, ananasy lub rabarbar- mogą być gruszki z syropu lub podgotowane świeże
---blaszka do ciasta (plackowa-ja mam 40x25cm)
---tłuszcz do wysmarowania formy lub folią
Zmiksować cukier z całymi jajkami i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki ciasta,łącznie ze stopionym masłem.Wszystko dobrze połączyć miksując.Ciasto przełożyć na blaszkę do placka i wyłożyć na nie owoce.
Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec ok.35-40 minut do lekkiego zrumienienia kruszonki.Proszę sprawdzić patyczkiem.Ciasto piec bez termoobiegu na pierwszej półce od dołu.Polecam.
PLACEK CZYTELNIKÓW :
Justynka z Poznania
Ewa z San Diego
sięgam po wszystko, co z kruszonką! :-))
OdpowiedzUsuńTeż lubię kruszonkę-pozdrawiam i dziekuję:)
UsuńKruszonka jest "The Best":)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mojego bloga
przyprawiona13.blogspot.com
Witam.Dziekuję bardzo za zaproszenie-pozdrawiam:)
Usuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo:)
UsuńSuper placuszek,na pewno zrobie, juz zapisalam przepis,chyba takie ciasta lubie najbardziej-z owocem i kruszonka.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam.Teraz będą różne sezonowe owoce,więc jak chce się coś słodkiego to takie ciasta nie wymagają zbyt dużo pracy-pozdrawiam i dziekuję:)
UsuńPrzepyszny placek,melduje,ze kolejny wyprobowany przepis idzie do zeszytu:))))Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani za wystawienie komentarza.Również pozdrawiam i życzę spokojnej niedzieli:)
UsuńA najlepsze,ze otwieram zeszyt a przepis juz dawno wpisany:)czekal tylko na realizacje:)))
OdpowiedzUsuńŻycie tak pędzi do przodu,że czasem gubimy się w tym wszystkim-pozdrawiam ciepło:()
UsuńBasik.. Upiekłam wczoraj ciasto z kruszonką ,dziś już nie ma śladu po cieście upiekłam z borówkami bo tylko takie owoce miałam . Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę z cukru pudru muszę przyznać że jest o wiele lepsza od od tej ze zwykłym cukrem.Dziękuję pozdrawiam -serdecznie...
OdpowiedzUsuńWitam Basiku.Też bym zjadła taki placek,ale jeszcze parę dni i będę w domu.Pierwsze co zrobię po przyjeździe z kuracji to będzie domowy pachnący rosół i ciasto domowe-aż mi ślinka leci.Dziekuję Ci Basiku,że wstawiłaś komentarz-to miłe.Ja też wolę kruszonkę z cukru pudru,bo ona się lepiej trzyma ciasta,a poza tym zęby nie te co kiedyś.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
Witam Danusku jesiennie - dzisiaj tez upieklam Twoj placek z jezynami bo takie akurat mialam pod reka - i faktycznie kruszonka z cukrem pudrem o wiele lepsza - pycha - wracaj do domciu zdrowa .,pozdrawiam Cie serdecznie i mocno caluje Basia.
OdpowiedzUsuńWitaj Basieńko,smaku mi narobiłaś na ten placek,ale jak przyjadę do domu to zaraz coś upiekę na prędce.
UsuńPozdrawiam Ciebie Basiu bardzo ciepło:)
Witam! Ciasto jest przepyszne. Upiekłam je z rabarbarem z puszki. Uwielbiam takie smaki - kwaskowaty rabarbar i kruszonka :) Rodzinka też zachwycona, synkowi spakowałam do szkoły na drugie śniadanie, a mąż zabrał sobie do pracy, jest kucharzem, ale kuchnię moją przedkłada ponad każdą. Dzięki pani przepisom zaczęłam częściej piec - ciasta, ciasteczka, pieczywo, uczę się "panować" nad ciastem drożdżowym, bo mam sentyment do takich wypieków. Niestety umiejętności pieczenia nie wyniosłam z domu rodzinnego, bo moja mama nie piekła. Zawiodłam się na wielu przepisach z internetu, ale na pani przepisach polegam w ciemno i zawsze wychodzi bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam cieplutko!
Witam serdecznie. Nawet nie wiedziałam, że jest rabarbar w puszkach- dziekuję. Najważniejsze są chęci Ryfko. Staram się w miarę dokładnie opisywać proces przygotowania potraw. Ciasta drożdżowe nie należą do najłatwiejszych, ale trzeba w pierwszej kolejności próbować ciast z drożdżami instant.To zachęca do tych co są na rozczynie. Ryfko jak będziesz się trzymała ściśle przepisu to nie może nie wyjść. Życzę Ci kochanie , żeby Ci się zawsze wszystko udawało.
UsuńPozdrawiam cieplutko i dziękuję!!!
Droga pani Danusiu. U nas, w Szkocji, rabarbar w puszkach jest szeroko dostępny, ale nie wiem jak to wygląda w Polsce. Musiałaby pani pobuszować po sklepach.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za dobre rady, te zawsze są w cenie! Do niedawna używałam jedynie drożdży świeżych, bo wydawało mi się, ze takie są najlepsze. Dopiero niedawno zaczęłam eksperymentować z suchymi. Z powodzeniem na drożdżach świeżych wychodzą mi kluski na parze, langosz - węgierski placek smażony na tłuszczu i nawet chały drożdżowe z pani przepisu piekłam na drożdżach świeżych i za każdym razem wychodziły mi piękne i pulchne :) A z innymi wypiekami na drożdżach to jest u mnie tak, że raz wyjdą lepiej, a raz gorzej. Cóż, praktyka czyni mistrza, więc zgaduję, że jeszcze wszystko przede mną.
Dziękuję i pozdrawiam!!!
Witam serdecznie. Sądząc z powyższego komentarza, to Pani już po prostu piecze ciasta drożdżowe. Ja bardzo lubię pracę z ciastem drożdżowym, dotykanie rękoma takiego ciasta, które tak pięknie się poddaje to sama przyjemność.
UsuńMuszę zobaczyć w sklepach, bo jakoś do tej pory nie widziałam na pułkach takiego rabarbaru, ale może po prostu nie zwróciłam uwagi. Dziękuję.
Pozdrawiam cieplutko!!
Witam! Tak, od czasu do czasu piekę ciasta drożdżowe, ale z różnym skutkiem. Choć ostatnio częściej zaczynam sięgać po drożdże, bo powoli czuję, że zaczynam "rozumieć" to ciasto.
UsuńNajwiększy problem chyba sprawia mi zrobienie dobrego pieczywa drożdżowego. Niby wszystko wychodzi, ale chlebek czy bułki są jakieś takie ciężkie, lekko gliniaste. Czasem według proporcji podanych w przepisie wychodzi mi lepkie ciasto, z którym nie wiem jak sobie poradzić, podsypuję wtedy mąką. Być może za dużo, skoro w efekcie wypiek jest ciężki? Sama nie wiem..
Pozdrawiam serdecznie!!!
Witam . Mąką starać się podsypywać jak najmniej, lepiej ręce natłuścić co jakiś czas olejem, on nie zaszkodzi a ciasto nie zmieni swojej gęstości.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia.
Dziękuję, nie wpadłam na to. Następnym razem spróbuję z olejem.
UsuńPozdrawiam gorąco w te zimowe dni.
Zrobiłam z śliwkami - marzenie - wszystkim smakowało.Hania
OdpowiedzUsuńWitam Haniu.
UsuńMuszę i ja upiec ze śliwkami. Jeszcze w tym roku nie piekłam z tymi owocami. Bardzo Ci Haniu dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedż.Muszę dodać,że przepisy z których korzystam zawsze wychodzą idealnie,a Pani bloga czytam również dla przyjemności. Hania
OdpowiedzUsuńHaniu, pozdrawiam serdecznie i dziękuję.
UsuńCiasto znakomite i godne polecenia.Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńNo właśnie Ewuniu podsunęłaś mi pomysł na coś słodkiego- chyba zrobię z porzeczkami i malinami - dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie !!!
U nas z malinami i borówkami, bo akurat takie owoce były w domu. Super ciasto - szybkie i pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję Agusiu...serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, a kruszonka wymiata:), nigdy już nie zrobię innej.
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu,
Pozdrawiam, Twoja fanka Monika P.