Podobną potrawę już opublikowałam, a były to kotlety schabowe. Tym razem upiekłam nóżki i udka drobiowe marynowane przez 2 dni . Udka są soczyste tak samo jak schabowe z marynaty i bardzo smaczne. Podałam je z zapiekanymi warzywami w rodzaju terrine warzywnej. To o tyle wygodny obiad, że kurczaki i terrine piecze się jednocześnie. Do tego obiadu nie potrzeba żadnych sałatek czy surówek,ponieważ warzywa są w zapiekance.
SKŁADNIKI:
---ja miałam 8 podudzi i 4 górne udka
---sól,pieprz i papryka słodka lub ostra
Marynata:
---3 jajka
---3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
---4 łyżeczki majeranku
---4 ząbki czosnku ( kto nie lubi to 1 zblendowana lub drobno posiekana cebula)
---3 łyżki ketchupu
---1,5 płaskiej łyżki musztardy
---6 łyżek oleju
Inne:
---olej do obsmażenia
---trochę wiórków masła
---naczynie żaroodporne bez przykrycia
---olej do smarowania naczynia
Udka i podudzia wymyć i obsuszyć. Ze wszystkich części zdjąć skórę i posypać solą, pieprzem i papryką. Przygotować marynatę.Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać i razem z częściami kurczaka włożyć do miski - wszystkie obtoczyć marynatą i przykryć. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie drób wyjąć z marynaty nie otrzepując. Na patelni rozgrzać olej i wszystko obrumienić na rumiano. Przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i wylać na wierzch resztę doprawionej ewentualnie solą marynaty. Na wierzch położyć po wiórku masła na każdą część i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok.1 godziny na pierwszej półce od dołu piekarnika. Przez pierwsze 30 minut pieczemy z termoobiegiem i odwracamy mięso na drugą stronę. Przez kolejne ok. 30 minut pieczemy bez termoobiegu z włączonym dołem, bez góry. Proszę sprawdzić miękkość mięsa w swoim piekarniku i w zależności od tego proces pieczenia wydłużyć o parę minut. Wyjąć z piekarnika i przykryć na 4-5 minut i podawać.
Ale pysznosci - ta terrina tez wyglada super i az sie prosi,zeby wstawic przepis:)Te udka wyprobuje na pewno ale w pierwszej kolejnosci te z Ajvarem.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo-pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWitam.Tą terrinę też wstawię tylko muszę napisać przepis,a udka z Ajvarem polecam -pozdrawiam ciepło i dziekuję:)
OdpowiedzUsuńDanusiu tym przepisem " skradłam" chyba serce teścia a podniebienie jego jest bardzo wymagające powiem więcej ....rzadko je gdzieś indziej niż w domu bo sam gotuje i uważa ,że tylko on robi wszystko smaczne i najlepiej( emeryt ...dawny kucharz w kantynie wojskowej) a kurczaka zjadł całe 4 kawałki !!!!
OdpowiedzUsuńJesteś najwspanialsza na świecie a Twoje przepisy magiczne.
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za inspirację na kuchennych ścieżkach.
Beata
Witam Beatko.Na pewno nie jest łatwo przyrządzić potrawę dla gościa,który był kucharzem,bo jest on jednocześnie krytykiem kulinarnym.Tym bardziej się cieszę ,że kurczaczek przypadł Mu do gustu smakowego.Ja Ci bardzo dziekuję za ciepłe słowa i za czas spędzony na moim blogu.Pozdrawiam ciepło-Danuta:)
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńJestem pierwszy raz ale bardzo mi się podoba
Na pewno będę tutaj zaglądać i próbować smakołyków
Pozdrawiam i życzę duuużo dobrych pomysłów::)))
Witam.Serdecznie zapraszam,będę się starała stworzyć miłą atmosferę jeżeli jest to możliwe w sieci-bardzo dziękuję i pozdrawiam ciepło:)
UsuńWitaj, "moje udka" moczyły się w zalewie prawie tydzień. Mięsko po upieczeniu było wspaniałe!
OdpowiedzUsuńCzekam na przepis, na terrinę.
Pozdrawiam - Imienniczka
Danusiu,sama lubię tą marynatę,bo można sobie wcześniej zamarynować,a potem tylko upiec .Dziękuję Ci bardzo za komentarz,a terrinę jak zrobię ponownie i sfotografuję to przepis będzie na blogu.Poprzednie zdjęcia gdzieś mi wcięło.
UsuńPozdrawiam wieczornie:)
Witam.Zabieram się do zrobienia tych udek.Proszę o podpowiedź. Czy można je przygotować ze skórką /oboje z mężem uwielbiamy skórkę z kurczaka/ ? A jak można ze skórką, to co zmienić w przepisie. Myślę, że będą tak pyszne i soczyste jak schabowe z marynaty, które bardzo przypadły nam do smaku. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam cieplutko "bajeczka".
OdpowiedzUsuńWitam "bajeczko".Skórka oczywiście może pozostać.To nie ma wpływu na smak potrawy i w niczym nie przeszkadza.Ja zdejmuję skórkę ze wzgledów zdrowotnych,ale nie zawsze bo też lubimy takie ze skórką.Cieszę się,że kotlety smakowały-wczoraj miałam je na obiad.
UsuńPozdrawiam serdecznie i życzę słonecznego dnia:)
Witam, jestem tu nowy próbowałem już nie jednego Twojego przepisu i muszę powiedzieć ze pyszne to jest mało powiedziane, te udka w marynacie to poezja smaku, pozdrawiam Maciej
OdpowiedzUsuńWitam Macieju. No, bardzo mi miło Ciebie gościć na moim blogu. Mieliśmy podobne dania, tylko że ja teraz robiłam udka w podobnej marynacie - też wstawię na bloga. Bałam się, że rodzinka mi na surowo je zje. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam! Czy zamiast udek można użyć piersi z kurczaka? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDobry wieczór . Można użyć, ale wiadomo, że nie będą takie soczyste ja udka.
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź. Szukam czegoś smacznego i szybkiego:) na chrzciny. Chyba wykorzystam Pani przepis:) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia :)
Usuń