czwartek, 6 sierpnia 2015

NALEŚNIKI SZPINAKOWE - PRZEPIS PODSTAWOWY




Podaję Państwu przepis na zielone naleśniki. Mogą być nadziewane farszem pomidorowym warzywnym, pieczarkami z cebulką i papryką , zapiekane pod beszamelem ……. itp. Dla informacji - tutaj jest przepis na naleśniki ze szpinaku mrożonego.



CIASTO - ok. 12- 14 naleśników

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia


  • Umyty i osuszony szpinak przełożyć do blendera, wlać 1 szklankę wody i zmiksować na jednolitą masę.
  • Masę przelać do misy, dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować. Pozostawić na 25- 30 minut w spokoju.
  • Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub leju i rozgrzać. Usmażyć cienkie naleśniki. Podczas smażenia kolejnych na patelnię nie wlewamy już tłuszczu, tylko smarujemy pędzlem.

14 komentarzy:

  1. Waw cudny kolor tych nalesnikow,napewno zrobie ciekawe co moj maz na to powie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kate. No, tak kolor jest piękny , ale i smak również jest inny . Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. uwielbiam ja i moja córka ,dlatego często robie prawie tak samo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam :) dziś postanowiłam.... robię Pani zielone naleśniki ,.jako farsz wykorzystam też Pani przepis pieczarkowo-paprykowy :)
    Pozdrawiam , Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Sylwio. Mam nadzieję, że wszystko dobrze smakowało.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. a czy może być mrozony szpinak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale zieloniutkie! ja robiłam wczoraj malfatti ze szpinakiem, wszystko ze szpinakiem jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Marzyniu, nie mam sił nawet na odpowiadanie na komentarze, a cóż dopiero na gotowanie. Ostatnio idę po najmniejszej linii oporu i nie wstawiam nawet przepisów. Po prostu nie ma sił.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Świetnie wyglądają te naleśniki. Powiedz mi proszę z czym to się je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z czym dusza zapragnie. Z farszem słodkim, wytrawnym , z mięsem, z warzywami....
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wygląda smakowicie :) Czy ciężko jest je zrobić za pierwszym razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam Bartku, ale nie było mnie trochę. Możesz śmiało robić, trzymaj się przepisu, a wszystko Ci wyjdzie jak trzeba :) pozdrawiam :)

      Usuń