środa, 9 września 2015

GYROS DROBIOWY Z POMIDORAMI




Przepis na tą potrawę był zamieszczony na opakowaniu przyprawy gyros. Dodałam tylko od siebie suszone pomidory i zwiększyłam wszystkie proporcje. Danie szybkie i smaczne. Może być podane na kolację z pieczywem lub stanowić danie obiadowe. 


  • ok. 50 dkg piersi drobiowych
  • przyprawa gyros
  • oliwa z oliwek
  • 3 czerwone cebule
  • 20- 21 czarnych oliwek
  • 2- 3 pomidory
  • 4- 5 płatków suszonych pomidorów z oleju
  • ewentualnie sól i pieprz


  • Umyte i osuszone piersi drobiowe pokroić w paseczki. Posypać dość obficie przyprawą gyros , przełożyć do pojemnika z przykrywką i wstawić do lodówki na 2- 3 godziny. Można na całą noc.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, pomidory suszone posiekać. Oliwki przekroić na połowę.
  • Zamarynowane piersi drobiowe podsmażyć na rumiano na rozgrzanej oliwie. Dodać cebulę i jeszcze chwilę przesmażyć, dodać suszone i świeże pomidory . Całość przesmażyć kilka minut, doprawić ewentualnie solą i pieprzem, na koniec dodać oliwki i podgrzać razem. Przykryć i pozostawić na ok. 5- 7 minut na palniku skręconym do małego.

4 komentarze:

  1. Aż się głodna zrobiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i szybkie danie, robiłam już kilka razy i zawsze fajnie smakuje 😀pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu też lubimy to danie, szczególnie, że nie kosztuje dużo zachodu. Bardzo dziękuje- pozdrawiam :)

      Usuń