Bardzo rzadko korzystam z gotowych przypraw, ale czasami trzeba. Przyprawa gyros jest bez konserwantów, glutaminianu sodu i sztucznych dodatków.
Wykorzystałam ją do przyprawienia mięsa drobiowego przeznaczonego na gulasz.
SKŁADNIKI na 4 osoby :
- 40 dkg piersi drobiowej
- 10- 15 dkg bardzo chudej wędzonki
- 40 dkg fasolki szparagowej – najlepiej po połowie zielonej i żółtej
- przyprawa gyros
- 3 łyżeczki masła klarowanego
- większa cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 1 łyżka sosu sojowego grzybowego
- 2 szklanki wody
- 2 pełne łyżki dobrej śmietany + 2/3 szklanki wody + 2 płaskie łyżki mąki pszennej
1) Fasolkę przebrać, przepołowić większe i zalać w rondlu wrzątkiem. Gotować na wolniejszym ogniu 5 minut i odcedzić.
2) Wędzonkę pokroić i cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek posiekać. Piersi drobiowe pokroić w paski i posypać obficie przyprawą gyros.
3) Na maśle klarowanym obrumienić paski drobiowe, dodać wędzonkę, cebulę , czosnek i wszystko razem przesmażyć.
4) Przełożyć do rondla, dodać fasolkę, wlać wodę , sos sojowy i zagotować- dusić na wolniejszym ogniu. Po 10 minutach doprawić do smaku solą, pieprzem i dusić jeszcze ok. 10- 15 minut- do miękkości.
5) W kubeczku rozrobić śmietanę z wodą i mąką i wlać do gulaszu- zagotować.
Super przepis, my jemy w zasadzie tylko drób za innym mięsem po prostu nie przepadamy.Cieszy mnie wobec tego kolejny pomysł.JustynaM
OdpowiedzUsuńU mnie Justynko oprócz drobiu bardzo duże powodzenie mają potrawy z mielonego mięsa. To taki wdzięczny produkt do obróbki kulinarnej, a tą potrawę Justynko polecam. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko- buziaczki.
Świetny przepis skorzystam -dzieki pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za wizytę.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
paluszki lizać:) u nas każde mięsko z sosem się sprawdza więc i ten gulasz nam posmakuje:)
OdpowiedzUsuńU mnie Antenko sosiki też mają powodzenie, więc póki możemy to z nich nie zrezygnujemy.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Witam serdecznie - wczoraj zrobiłam to danie na kolację z ryżem - wszystkim bardzo smakowało - dziękuję za przepis - pozdrawiam Beata
OdpowiedzUsuńWitam Beatko.
UsuńJa bardzo dziękuję, że skorzystałaś z przepisu i oczywiście za komentarz.
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo podoba mi się ten gulasz. Z chęcią go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAniu, jak się nie ma czasu to zamiast mięsa można dać szynkę gotowaną pokrojoną w kosteczkę i przesmażoną z gyrosem. Dziękuję bardzo.
UsuńBuziaczki.