Moje pierniczki do powieszenia na choinkę. Żeby móc powiesić należy wcześniej włożyć krótkie patyczki do surowych pierniczków i zaraz po wyjęciu z piekarnika, dopóki są miękkie należy je przepchnąć na wylot. Do dekoracji lukrem użyłam tylki z maleńkim otworem zapiętej adapterem na woreczku do dekoracji tortów.
Na fotografii poniżej pokazałam tylkę oklejoną taśmą dla Państwa, którzy nie posiadają adapteru. Można też dekorować bez tylki, z odciętym maleńkim różkiem w woreczku foliowym, ale znacznie wygodniej jest kiedy woreczek jest usztywniony przy pomocy tylki. Można też zwinąć rożki z papieru do pieczenia, ale tej metody nie będę opisywała, bo jest ona niezbyt wygodna i trzeba dużej wprawy, żeby zdała egzamin.
Ilość lukru wystarcza na połowę pierniczków z przepisu, który jest na blogu. Do dekoracji pierniczków trzeba podejść ze spokojem, wygodnie usiąść, wcześniej wszystko sobie przygotować, włączyć muzyczkę a wtedy lukrowanie to czysta przyjemność i odpoczynek umysłowy.
Lukier :
- 1 białko
- ok. 1,5 szklanki cukru pudru
Pozostałe :
- woreczek foliowy do zamrażania
- tylka do dekoracji tortów z jak najmniejszym otworem
- taśma klejąca
- wykałaczki
- 3 pojemniczki szklane lub inne
- gąbka florystyczna
- mech ścięty z ogrodu
- Tylkę z jak najmniejszym otworkiem włożyć w róg woreczka foliowego. Dobrze okleić woreczek wokół tylki taśmą klejącą , żeby lukier nie wydobywał się przez ewentualne szczelinki. Jeżeli posiadamy adapter do tylki to wystarczy włożyć tylkę do woreczka i zakręcić . Taśma klejąca w tym przypadku nie będzie potrzebna.
- Cukier puder przesiać przez sito. Do pojemnika blendera wbić 1 białko, wsypać cukier puder i zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. Lukier powinien być gęsty, ciężko lejący się- ten lukier używamy do obramowań i konturów- p. fotografia.Lukier przykryć i odstawić na ok. 5 minut. Przykryć pokrywką od pojemnika blendera, jeżeli nie posiadamy to włożyć do woreczka foliowego i zamknąć.
- Po wykonaniu wzorków konturowych, do lukru dolać dosłownie odrobinę wody i wymieszać intensywnie. Lukier powinien być lejący, ale nie rzadki. Ten lukier używamy do wypełnienia pustych powierzchni wcześniej zabezpieczonych gęstym lukrem.
- Do wielkości pojemniczków przyciąć gąbkę florystyczną, tak żeby była kilka milimetrów poniżej pojemniczka. Wierzch wypełnić ściętym mchem i włożyć pierniczki z patyczkami. Boki pojemniczka można okleić koronką- wg uznania.
Przepiękne są ozdobione te pierniczki.
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :)
UsuńWitaj Danusiu cudowne są Twoje stroiczki takie pierniczkowo cukierkowe.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu- miłego dnia :)
UsuńJejuu jakie to piękne, aż szkoda jeść. Zapraszam do mnie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuńNadają się oczywiście do jedzenia, ale zdobią jakiś czas choinkę- dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńPięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu- miłego dnia :)
UsuńPieknie ozdobiłas!!
OdpowiedzUsuńudało się- he, he :)
UsuńZ podziwu aż dech zapiera. Przesyłam ukłony
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Wow, jakie śliczne te pierniczki a do tego jeszcze smaczne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
lusi-lusi -Cudne ,nie miałabym tyle cierpliwości ,precyzji.Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńPiekne to malo powiedziane,cudowne. Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńojej, jakie piękne! tylko pozazdrościć talentu, naprawdę :)
OdpowiedzUsuńWszystkim bardzo dziękuję za wystawione komentarze. Serdecznie wszystkich pozdrawiam, prawie świątecznie :)
OdpowiedzUsuń...dekoracje na pierniczkach normalnie pierwsza klasa :) Jesteś mistrzynią :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńno, tak się udało Jolu- bardzo dziękuję - pozdrawiam cieplutko :)
Usuń