środa, 9 grudnia 2015

LUKROWANIE PIERNICZKÓW I ŚWIĄTECZNA OZDOBA W KUBECZKACH









Moje pierniczki do powieszenia na choinkę. Żeby móc powiesić należy wcześniej włożyć krótkie patyczki do surowych pierniczków i zaraz po wyjęciu z piekarnika, dopóki są miękkie należy je przepchnąć na wylot. Do dekoracji lukrem użyłam tylki z maleńkim otworem zapiętej adapterem na woreczku do dekoracji tortów. 
Na fotografii poniżej pokazałam tylkę oklejoną taśmą dla Państwa, którzy nie posiadają adapteru. Można też dekorować bez tylki, z odciętym maleńkim różkiem w woreczku foliowym, ale znacznie wygodniej jest kiedy woreczek jest usztywniony przy pomocy tylki. Można też zwinąć rożki z papieru do pieczenia, ale tej metody nie będę opisywała, bo jest ona niezbyt wygodna i trzeba dużej wprawy, żeby zdała egzamin. 
Ilość lukru wystarcza na połowę pierniczków z przepisu, który jest na blogu. Do dekoracji pierniczków trzeba podejść ze spokojem, wygodnie usiąść, wcześniej wszystko sobie przygotować, włączyć muzyczkę a wtedy lukrowanie to czysta przyjemność i odpoczynek umysłowy.




Lukier :
  • 1 białko
  • ok. 1,5 szklanki cukru pudru
Pozostałe :
  • woreczek foliowy do zamrażania
  • tylka do dekoracji tortów z jak najmniejszym otworem
  • taśma klejąca
  • wykałaczki
  • 3 pojemniczki szklane lub inne
  • gąbka florystyczna
  • mech ścięty z ogrodu

  • Tylkę z jak najmniejszym otworkiem włożyć w róg woreczka foliowego. Dobrze okleić woreczek wokół tylki taśmą klejącą , żeby lukier nie wydobywał się przez ewentualne szczelinki. Jeżeli posiadamy adapter do tylki to wystarczy włożyć tylkę do woreczka i zakręcić . Taśma klejąca w tym przypadku nie będzie potrzebna. 
  • Cukier puder przesiać przez sito. Do pojemnika blendera wbić 1 białko, wsypać cukier puder i zmiksować na średnich obrotach na gładką masę. Lukier powinien być gęsty, ciężko lejący się- ten lukier używamy do obramowań i konturów- p. fotografia.Lukier przykryć i odstawić na ok. 5 minut. Przykryć pokrywką od pojemnika blendera, jeżeli nie posiadamy to włożyć do woreczka foliowego i zamknąć.
  • Po wykonaniu wzorków konturowych, do lukru dolać dosłownie odrobinę wody i wymieszać intensywnie. Lukier powinien być lejący, ale nie rzadki. Ten lukier używamy do wypełnienia pustych powierzchni wcześniej  zabezpieczonych gęstym lukrem.
  • Do wielkości pojemniczków przyciąć gąbkę florystyczną, tak żeby była kilka milimetrów poniżej pojemniczka. Wierzch wypełnić ściętym mchem i włożyć pierniczki z patyczkami. Boki pojemniczka można okleić koronką- wg uznania.


18 komentarzy:

  1. Przepiękne są ozdobione te pierniczki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Danusiu cudowne są Twoje stroiczki takie pierniczkowo cukierkowe.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejuu jakie to piękne, aż szkoda jeść. Zapraszam do mnie www.smacznie-w-kuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadają się oczywiście do jedzenia, ale zdobią jakiś czas choinkę- dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Z podziwu aż dech zapiera. Przesyłam ukłony
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jakie śliczne te pierniczki a do tego jeszcze smaczne...
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  6. lusi-lusi -Cudne ,nie miałabym tyle cierpliwości ,precyzji.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne to malo powiedziane,cudowne. Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  8. ojej, jakie piękne! tylko pozazdrościć talentu, naprawdę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystkim bardzo dziękuję za wystawione komentarze. Serdecznie wszystkich pozdrawiam, prawie świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ...dekoracje na pierniczkach normalnie pierwsza klasa :) Jesteś mistrzynią :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, tak się udało Jolu- bardzo dziękuję - pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń