Krokiety - tym razem nie naleśnikowe, a z liści kapusty. Najczęściej podaję je z Drobnymi kluseczkami podsmażonymi z cebulką, jak mam na stanie to z Kluseczkami żydowskimi, ale równie dobrze smakują z ryżem ewentualnie ziemniakami.
Najlepsze są panierowane w zmielonych płatkach kukurydzianych, ale gdzieś te płatki sobie poszły jak mnie nie było, więc połowę krokietów panierowałam w sezamie.
Liście kapusty do takich krokietów nie mogą być tylko parzone tak jak do gołąbków , bo po zwinięciu krokietów będą twarde. Po prostu liście muszą być ugotowane. Można również użyć liści kapusty pekińskiej sparzonej ze ściętymi zgrubieniami, ale wtedy raczej trzeba użyć po dwie sztuki na jednego krokieta.
Może jeszcze taka moja uwaga. Użyłam kapusty włoskiej. Ona podczas gotowania traci posmak, który nie każdy lubi , więc proszę się tego nie obawiać. Można również przygotować farsz z pieczarkami i papryką jak w Krokietach naleśnikowych. Można też podawać bez sosu, wtedy najlepiej z Ziemniakami opiekanymi krojonymi i jakąś surówką.
SKŁADNIKI na 12 sztuk krokietów :
- 12 liści kapusty włoskiej
- 600 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- pieprz i sól
- 12 małych plasterków szynki gotowanej lub większych- wg uznania
- mąka najlepiej krupczatka
- płatki kukurydziane zmielone blenderem
- 3 jajka + sól i pieprz, ciutkę czerwonej papryki w proszku
- olej rzepakowy do smażenia
- na sos : 1 łyżka oleju + 1 duża cebula + 3 ząbki czosnku + 250 ml wody + 500 ml passaty + 1 łyżka ketchupu ostrego lub łagodnego 3 łyżeczki ziół prowansalskich + sól i pieprz
- Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie tak , żeby były całe ale miękkie ( nie wystarczy sparzyć ). Ściąć wszystkie zgrubienia na zewnętrznej stronie liści.
- Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kosteczkę i wszystko podsmażyć na 1 łyżce oleju do odparowania wody. Każdy liść posolić, położyć plasterek szynki, łyżkę stołową pieczarek i zwinąć jak gołąbki. Docisnąć dłonią lekko spłaszczając.
- Jajka rozmącić z solą , pieprzem i papryką. Krokiety kapuściane otoczyć w mące, jajku i zmielonych płatkach kukurydzianych lub sezamie.
- Na patelni rozgrzać olej, palnik skręcić do połowy i zrumienić, ale nie za mocno ze obu stron. Krokiety przekładać do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wysypanego kaszką manną.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok. 20 minut bez termoobiegu. Uważać żeby zbytnio nie przyrumienić, ewentualnie przykryć srebrną folią. Tak samo odgrzewać , tylko zwiększyć czas odgrzewania.
- SOS - cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na oleju, dodać przetarty czosnek i jeszcze krótką chwilę podsmażyć. Wlać wodę, passatę, dodać ketchup, zioła prowansalskie i na wolnym ogniu pogotować kilka minut doprawiając solą i pieprzem.
- MOJA UWAGA : krokiety można odgrzać na drugi dzień na bardzo wolnym ogniu...można również przygotować z wieczora, a na drugi dzień podgrzać w piekarniku.
Jakie to wszystko apetyczne, kolorowe... I nawet pomidorki przycięte piekniusio! Jesteś niezrównana, Danusiu :-)
OdpowiedzUsuńOj, tam...Marzyniu ja głodomor jestem i wzrokowiec jak facet...pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitaj Danusiu, chyba się skuszę na to danie :) wyglada bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńMartusiu, tylko dobrze ugotuj kapustę...powodzenia :)
UsuńWygląda to obłędnie. Niech no tylko dieta zdrowotna się skończy, to będzie co robić :)
OdpowiedzUsuńI ja muszę wejść na dietę. Mam wiosenne kłopoty z żołądkiem , ale to po świętach. Nie będę patrzała Grzesiu jak wszyscy się delektują świątecznym jedzeniem. Najwyżej trochę pocierpię...he, he..Dziękuję :)
UsuńPrzepisy super. często korzystam. Dania . Pozdrawiam.rewelacja
OdpowiedzUsuńCzy jezeli zamienie szynke na plaster zoltego sera, to bedzie to razem wspolgralo?
OdpowiedzUsuńWitam. Będzie, tylko wtedy dobrze jest posmarować ser ketchupem. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń