Bardzo szybkie ciasto ...czyli jadą goście. Ciasto bardzo smaczne wilgotne i ogromnie łatwe. Jest po upieczeniu polewane śmietanką, która wsiąknie i doda jeszcze smaku. Nie jest mokre , jest takie jakie winno być. Można też nie polewać śmietanką, jest równie smaczne. Nie jest mocno słodkie, takie akurat. Nie piszę więcej, bo czasu nie mam, a chciałam wstawić na bloga. Może ktoś skorzysta na weekend. Teraz w okresie przedświątecznym nie piekę ciast wykwintnych, ale do kawki na niedzielę lubię coś mieć słodkiego.
SKŁADNIKI :
- 375 g kefiru naturalnego
- 225 g mąki tortowej
- 300 g cukru
- 300 g semoliny - kaszka manna
- 75 g masła
- 3 jajka
- 1,5 lekko kopiastej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 kopiasta łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej, można dodać troszkę aromatu pomarańczowego
- cukier waniliowy
- troszkę gorzkiej czekolady
- 200 - 300 g śmietanki 30 %
SPOSÓB WYKONANIA NA OBRAZKACH poniżej :
Boków nie smarujemy.
Zimne ciasto okroić wokół, odpiąć tortownicę, posypać startą czekoladą i wyłożyć na paterę. Smacznego.
CIASTO CZYTELNIKÓW :
CIASTO CZYTELNIKÓW :
wygląda smokowicie, ale chyba kolejność 4 ostatnich zdjęć jest pomieszana. To nie komentarz, ale spostrzeżenie. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję samozaparcia w jego prowadzeniu bloga.
OdpowiedzUsuńCichy słuchacz od paru lat - Ula :)
Witam Ulo. Nie jest Kochanie pomieszana. Może po prostu powinnam umieścić dolne prawe zdjęcie jako pierwsze na górze i potem kolejne zgodnie z ruchem wskazówek zegara byłoby dobrze. Jak znajdę chwilę czasu to poprawię na bardziej czytelne. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńpyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńZ chęcią wypróbuję. Dziękuję za przepis. Agnieszka
OdpowiedzUsuńBardzo proszę Agnieszko :)
UsuńPewnie nie upiekę, ale miło było poczytać i pooglądać, co robiłaś w kuchni. CaUski Danusiu kochana :-)
OdpowiedzUsuńTy jesteś As Marzyniu...dziękuję i ściskam :)
Usuń