wtorek, 17 listopada 2015

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI



Ciasto drożdżowe ze śliwkami- czy może być  coś lepszego do szklanki zimnego mleka ? Uwielbiam  takie połączenie, a moje łakomstwo nie pozwala ciastu ostygnąć do końca. 
Zanim zrobiłam zdjęcia gotowego wypieku, ciasta zostało mniej niż połowa blaszki . 
Na blogu są już dwa placki drożdżowe, ale tym razem minimalnie zmieniłam przepis na ciasto i kruszonkę. 
Tego ciasta nie wyrabia się dłonią, bo jego konsystencja jest dość rzadka dzięki czemu ciasto jest bardzo pulchne i wilgotne. Można wyrabiać mocną łyżką , hakiem czy bolcem do ciasta drożdżowego. Zapraszam do przepisu.



Ciasto :
  • 650 g mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 3 żółtka + szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Kruszonka i inne :
  • standardowa blaszka do placka  + papier do pieczenia 
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 lekko kopiasta szklanka cukru pudru
  • 1 lekko kopiasta szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 60 g płatków migdałowych
  • 65- 70 dkg śliwek


  • Mąkę przesiać do misy i zrobić łyżką duży dołek. Do ciepłego mleka wsypać połowę  cukru , dodać drożdże i rozpuścić. Wlać do dołka i trochę przemieszać z mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia rozczynu.
  • Żółtka utrzeć z solą i pozostałym cukrem. Masło stopić i przestudzić do ciepłego. Dodać wszystko do mąki z rozczynem i wyrobić ciasto drewnianą łyżką lub hakiem w mikserze. Przykryć ściereczką i wstawić do worka foliowego- pozostawić do wyrośnięcia.
  • Śliwki przekroić na połowę i wydrylować . Przygotować kruszonkę - zagnieść dłonią wszystkie składniki kruszonki tj. masło, mąkę, cukier, płatki i wanilię. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zgnieść omączoną dłonią i omączoną dłonią przełożyć na blaszkę. Łyżką moczoną w wodzie rozciągnąć ciasto w miarę równomiernie- przytrzymywać papier dłonią , żeby nam ciasto nie wędrowało. Ułożyć połówki śliwek skórką do ciasta- jedna obok drugiej. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia- blaszka będzie pełna.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C  i piec ok. 40 minut. Gorące wyjąć z piekarnika i ostudzić- wytrzymać lub nie- he, he.
  • Moja uwaga- może się zdarzyć, że na skutek przesunięcia się owoców w czasie wyrastania ciasto nie będzie równe na wierzchu po upieczeniu. Nie ma to wpływu na smak i konsystencję ciasta- jest dobrze upieczone.
PLACEK CZYTELNIKÓW :


18 komentarzy:

  1. Pyszności Danusiu! Kocham wszystko co drożdżowe, i chętnie wrąbałabym kawałek takiego pięknego ciacha ... tylko nie do mleka - a do małej czarnej :)) Pozdrawiam Danusiu! Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy podobnie. Drożdżowe mogłabym jeść każdego dnia, ale właśnie z zimnym mlekiem, chociaż mleka nie cierpię- takiego z kożuchami- he, he. Dziękuję.
      Pozdrawiam Helenko :)

      Usuń
  2. Ale smacznie się rozkręcasz po przerwie dla zdrowia.Wszystko co lubię z udziałem ciasta drożdżowego, kocham takie przaśne , ale podrasowane (migdały) placki.Pozdrawiam najserdeczniej jak potrafię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko. Rozkręcam się, ale dopiero od dzisiaj, bo jak już wiesz wróciłam w niedzielę. Ciężko mi to idzie, ale cóż " jak żyć, jak żyć " inaczej. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie i ściskam.

      Usuń
  3. Danusiu!Ciasto doskonale.Sliwki sie nie pezesunely i wyglada wybornie!!Calusy.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, Matuś moja, jak się cieszę Ewuniu że Ci tak dobrze wyszło to ciasto . Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Zrobiłam i powiem szczerze to nie możliwe żeby poczekać aż wystygnie wytrzymałam aż 30 min.i nastąpił czas degustacji jest przepyszna wszystkim polecam ��Kasia z Gdańska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo się cieszę. Drożdżówka w moim domu też nigdy nie zdąży ostygnąć- he, he. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. ...witaj Danula :) Jak zwykle u Ciebie pysznie, kolorowo i pachnąco. Ja niestety mogę na razie tylko patrzeć i podziwiać. Czekam niecierpliwie, kiedy będę mogła stanąć na tą moją nogę bez bólu i zacząć kulinarne szaleństwo, za czym bardzo tęsknię. Dobrze, że mój mąż zaczął gotować, a wychodzi mu to co raz to lepiej ;) Trochę tylko za dużo ostrych przypraw używa hihihihi Ale najwazniejsze jest to, że gotuje i robi to z chęcią. Pozdrawiam serdecznie kochana Ciebie i Twoich bliskich. Pomiziaj ode mnie swoje czworonogi :) Jolka z białym pieskiem :) Nie wiem dlaczego każą wybrać mi profil :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, wiesz Jolu, że może teraz macie okazję zamienić się rolami- he, he. Ponoć mężczyźni są świetnymi kucharzami. Pomiziałam moje czworonogi, a Twojego pogłaskałam , on jest taki śliczny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Do tej pory robiłam z samymi śliwkami i kruszonką, ale te płatki migdałowe wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju, one dosmaczają, ale nie muszą być, może być też sezam wcześniej lekko zrumieniony na suchej patelni. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Witaj Danusi
    Ten przepis jest znakomity. Piekłam go niedawno ze śliwkami mrożonymi. Wyszedł mi bardzo puszysty. Nigdy jeszcze nie miałam tak znakomitego ciasta drożdżowego. Zrobiłam też z gruszkami. Kruszonka również znakomita, ale doszłam do wniosku, że na jedną blaszkę w zupełności wystarczy zrobić z połowy produktów (ale to już jak kto woli). Dzisiaj z braku owoców dałam suszoną żurawinę. Właśnie się piecze, a ślinka już mi cieknie.
    Serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam
    Emilia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Emilko. Dawno nie robiłam tej drożdżówki a też ją bardzo lubimy. Emilko cieszę się ogromnie, że Wam też zasmakowała. Bardzo Ci dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Wychodzi z mrożonych śliwek?

      Usuń
  8. Przepyszna drożdżówka. Moja rodzina zajadała się i w przeciągu kwadransa zniknęło pół blachy.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he skąd ja to znam. U mnie nawet nie zdąży dobrze ostygnąć. My bardzo lubimy drożdżówkę. Fajnie, że się udała i smakowała. Bardzo dziękuję. Danuta :)

      Usuń
  9. Witam.A można użyć mrożonych śliwek?��

    OdpowiedzUsuń