No, nie dała Bozia zdolności do pisania wstępów. Czasami mam wenę i coś mi się uda napisać, a czasami po prostu nie wiem. Cóż ja mogę pisać o klopsikach ? Nie będę pisała o tym co myśli o nich babcia, mama, sąsiadka i czy to rodzinny przepis … Wszyscy je znamy , szczególnie te w sosie pomidorowym, które są na moim blogu. Może tylko dodam, że sos robiłam ze świeżych pomidorów. W okresie zimowym sos można zrobić z 2 puszek pomidorów bez skórki.
- 70 dkg mielonego mięsa ( miałam od szynki)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich + 3/4 szklanki wrzątku
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku ( dałam 1 lekko kopiastą łyżeczkę soli )
- olej do obsmażenia klopsików
- Płatki owsiane zalać wrzącą wodą, wymieszać i pozostawić aż wchłoną wodę. Do mięsa dodać wszystkie składniki i lekko ciepłe płatki. Całość dobrze wyrobić i uformować klopsiki mokrymi dłońmi o wielkości małej brzoskwini. Obsmażyć z obu stron na oleju - nie spłaszczać po odwróceniu na drugą stronę. Wychodzi ok. 18- 19 sztuk.
Sos:
- ok. 80 dkg świeżych pomidorów
- ok. 35 dkg modrej cebuli + 2 łyżki oleju + 1/2 szklanki wody
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego lub grzybowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka ostrego ketchupu
- sól i pieprz
- Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i rozgotować. Przetrzeć przez sito. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażyć na oleju, pod koniec dodać posiekany czosnek - po chwili dodać wodę i całość rozgotować- zmiksować blenderem i połączyć z przetartymi pomidorami.
- Sos wlać do większego rondla, zagotować, dodać sos sojowy, oregano, ketchup i całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Włożyć obsmażone klopsiki i dusić na wolnym ogniu ok. 25- 30 minut.
Ja o tych klopsikach myślę ciepło :-D
OdpowiedzUsuńHe, he ja też, bo dawno już było :)
UsuńSzukałam przepisu na smaczny sos pomidorowy i znalazłam ten na klopsiki. Zrobiłam sam sos, wyszedł bardzo dobry, chociaż bez mięsa. No i teraz wróciłam do tego przepisu, ale już z zamiarem zrobienia klopsów. Pysznie było, tyle powiem :)
OdpowiedzUsuń