środa, 18 maja 2016

NALEŚNIKI ZE SZPARAGAMI - ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM

Sezon szparagowy powoli w pełni. Ponieważ bardzo je lubimy to u mnie królują do końca sezonu. Jemy je tradycyjnie z masłem i tartą bułką jak również pod różnymi postaciami. Robię tartę ze szparagami, zapiekane pod beszamelem, a także jak  powyżej  zawijane w naleśnikach i zapieczone w sosie pomidorowym- wszystkie przepisy są na blogu. Całą potrawę można sobie przygotować nawet kilka godzin wcześniej a potem tylko zapiec.




Ciasto na ok. 8 sztuk :

  • 300 g mąki pszennej wrocławskiej ( poznańskiej )
  • 210 ml mleka
  • 210 ml wody gazowanej ( przy braku , może być zwykła)
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 2 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego z czosnkiem lub czystego smakowo + 1 roztarty ząbek czosnku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • Wszystkie składniki ciasta  razem zmiksować na gładka masę i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju i osączać na papierze kuchennym.


Sos pomidorowy :

  • 1 puszka pomidorów bez skórki - 400 g 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka listków tymianku lub porwanej bazylii lub oregano- wg wyboru
  • sól i pieprz do smaku
  • Całą zawartość puszki zmiksować blenderem razem z czosnkiem. Pogotować 2-3 minuty i doprawić wg smaku solą i pieprzem. Zdjąć z palnika i dodać posiekane zioła- wymieszać.


Pozostałe :
  • 2 pęczki zielonych szparag + sól + cukier
  • ok. 60 g owczego sera startego na tarce 
  • masło do wysmarowania formy
  • kaszka manna do wysypania formy czy brytfanny
Wykonanie :
  • Szparagi odłamać mniej więcej w 1/3 długości od końca. Zagotować wodę z solą i cukrem do smaku i do gorącej włożyć szparagi. Gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. natychmiast po wyjęciu zalać zimną wodą i dobrze odcedzić.
  • Zawijać po 4 szparagi w usmażony naleśnik i układać obok siebie w brytfannie wysmarowanej wcześniej masłem i wysypanej kaszką manną.
  • Zalać przygotowanym sosem, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać ok. 15- 20  minut z termoobiegiem, bez ok. 10 - 15 minut dłużej. Zapiekamy bez przykrycia.

11 komentarzy:

  1. Witam. Odkryłam szparagi w tym roku i zakochałam się. Przepis zapisuje koniecznie do wykonania. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś dawno temu nie lubiłam szparag. Jak byłam młoda po prostu nie potrafiłam ich przygotowywać na różne sposoby. Teraz uwielbiamy . Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Oj to musi byc pyszne.bede robic dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było Alu pysznie - bardzo nam smakowało , a dzisiaj zapiekanka ze szparagami- też smaczna.Przepis muszę napisać. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Moja Kochana nareszcie " ruszyłaś" jestem pod wrażeniem, mniemam że ze zdrówkiem już wszystko Ok. A przepis oczywiście wypróbuje, chociaż szparagi mnie nigdy nie "podniecały" ha, ha, ha może źle się za nie zabierałam!!!!!!!!!!!!!
    pozdrowienia serdeczne z zimnego Noweg S.
    Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Halinko. No, w dalszym ciągu nie jest dobrze. Jestem w trakcie dalszego diagnozowania i leczenia, ale życie toczy się dalej i jeść trzeba. Halinko, szparagi odpowiednio przygotowane są pyszne, szczególnie te zielone i fioletowe, które trudniej dostać.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś trzeba kombinować z tymi szparagami, a ponieważ bardzo je lubimy, więc w głowie coś tam się zawsze wykluje- dziękuję :)

      Usuń
  5. Mam pytanie, czy w przypadku białych szparagów postępować tak samo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Białe szparagi należ obrać , aż do samych czubków , a reszta tak samo - pozdrawiam.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.