Przepis , który podaję dotyczy jednej sztuki chleba. U mnie zawsze dwa , z czego jeden mrożę. Chleb jest długo świeży i wilgotny.
- 350 g mąki żytniej T - 720
- 150 g mąki pełnoziarnistej- 3 zboża
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 400 g letniej wody
- 200 g żytniego zakwasu
- olej i otręby do foremki
- foremka o wymiarach 30 x 11 cm
- Zakwas wyjąć z lodówki . Po ok. 2- 3 godzinach dokarmić i pozostawić na ok. 7 godzin. Odważyć potrzebną ilość ( 200 g) .
- Mąki wymieszać z solą i drożdżami instant. Wlać wodę, zakwas i wyrobić ciasto- mikserem lub solidną łyżką. Ciasto jest klejące i raczej lekko rzadkie.
- Do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami przełożyć ciasto łyżką maczaną w wodzie, wyrównać , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Foremka winna być pełna.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 45- 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i po ok. 5- 7 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
UWAGA :
- Foremkę można wysypać otrębami, kaszką manną, słonecznikiem, płatkami owsianymi itp. Wierzch chleba oprószyć przed wyrośnięciem mąką ub jednym z podanych wyżej składników.
Ale smakowicie wygląda :) Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb!
OdpowiedzUsuńTak, to na pewno -dziękuję bardzo - pozdrawiam :)
UsuńDanusiu,a gdzie kupujesz taką mąkę pelnoziarnistą-3 zboża?
OdpowiedzUsuńAlu , ta mąka jest produkowana przez Lubellę i raczej jest w wielu sklepach - pozdrawiam :)
UsuńWspaniały chlebuś, ale zakwas to moja zmora.
OdpowiedzUsuńEwuniu moja też była- ta zmora, ale jakoś się kiedyś zawzięłam i się udało. Teraz to już powoli staruszek się robi. Jak chcesz i masz tyle czasu , żeby piec chleb to mogę się z Tobą podzielić.
UsuńPozdrawiam :)