wtorek, 17 maja 2016

CHLEB ŻYTNI- PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE





Przepis , który podaję dotyczy jednej sztuki chleba. U mnie zawsze dwa , z czego jeden mrożę. Chleb jest długo świeży i wilgotny. 


  • 350 g mąki żytniej T - 720
  • 150 g mąki pełnoziarnistej- 3 zboża
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka drożdży instant
  • 400 g letniej wody
  • 200 g żytniego zakwasu
  • olej i otręby do foremki
  • foremka o wymiarach 30 x 11 cm

  • Zakwas wyjąć z lodówki . Po ok. 2- 3 godzinach dokarmić i pozostawić na ok. 7 godzin. Odważyć potrzebną ilość ( 200 g) .
  • Mąki wymieszać z solą i drożdżami instant. Wlać wodę, zakwas i wyrobić ciasto- mikserem lub solidną łyżką. Ciasto jest klejące i raczej lekko rzadkie.
  • Do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami przełożyć ciasto łyżką maczaną w wodzie, wyrównać , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Foremka winna być pełna.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 45- 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika i po ok. 5- 7 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
UWAGA :

  • Foremkę można wysypać otrębami, kaszką manną, słonecznikiem, płatkami owsianymi itp. Wierzch chleba oprószyć przed wyrośnięciem mąką ub jednym z podanych wyżej składników.

6 komentarzy:

  1. Ale smakowicie wygląda :) Nie ma to jak własnoręcznie upieczony chleb!

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu,a gdzie kupujesz taką mąkę pelnoziarnistą-3 zboża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu , ta mąka jest produkowana przez Lubellę i raczej jest w wielu sklepach - pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wspaniały chlebuś, ale zakwas to moja zmora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu moja też była- ta zmora, ale jakoś się kiedyś zawzięłam i się udało. Teraz to już powoli staruszek się robi. Jak chcesz i masz tyle czasu , żeby piec chleb to mogę się z Tobą podzielić.
      Pozdrawiam :)

      Usuń