wtorek, 12 stycznia 2016

CHLEBEK PSZENNY NA MAŚLANCE



Chlebek, a właściwie dwa mniejsze upieczone z dodatkiem maślanki. Chlebek jest łatwy, smaczny i dość długo świeży, aczkolwiek już nie taki pulchny ja po upieczeniu.


  • 555 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant ( z braku świeżych piekłam na instant)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka cukru
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
  • 250 ml maślanki
  • 130 g ciepłej wody
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do smarowania
  • 2 foremki keksówki o górnych wym. 12 x 26 cm
  • olej do smarowania foremek i kaszka manna lub otręby do wysypania



  • W przypadku świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn - całą mąkę przesiać do misy, zrobić dołek . Wlać ciepłą maślankę z wodą z wcześniej rozpuszczonymi w nim drożdżami , cukrem , przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • W przypadku drożdży instant. Ciepłą maślankę z wodą wymieszać z 1 łyżeczką cukru i drożdżami. Pozostawić do rozpuszczenia. 
  • Do przesianej mąki wlać rozpuszczone drożdże, wsypać sól, dodać rozmącone jajko i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką, wstawić do woreczka foliowego i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Foremki wysmarować olejem i wysypać kaszką manną lub otrębami. Wyrośnięte ciasto krótko przegnieść i podzielić na dwie równe połowy. Uformować podłużne chlebki i przełożyć do foremek. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte chlebki posmarować rozmąconym jajkiem , naciąć żyletką w kilku miejscach i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C. Piec ok. 35- 40 minut na rumiany kolor. 
  • Wyjąć z piekarnika i po ok. 5 minutach wyłożyć na kratkę do ostudzenia.

12 komentarzy:

  1. Zapisuję do zrobienia Danusiu.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Justynko i niech Ci się dobrze upiecze :)

      Usuń
  2. Zapisuję na listę rzeczy do zrobienie w 2016 roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z podobnego ciasta zawsze robiłam bułeczki i były fantastyczne :) Gdy ogarnie mnie lenistwo wrzucę do foremek i będzie duża buła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich podobnych ciast jest sporo effo, jednak każde się różni składnikami . Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Smakowity chlebek, mam pytanie w jakim programem Pani zrobiła takie kolorowe kreseczki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Asiu. Nie bardzo wiem o jakie kreseczki Ci chodzi, o te paski kolorowe ?

      Usuń
    2. Dokładnie o te kreseczki, czy Pani używa jakiegoś programu??

      Usuń
    3. Nie, Asiu, to jest taka kolorowa ściereczka kuchenna :)

      Usuń
  5. Ty zawsze coś fajnego wyczarujesz, a ja wysłałam Jacusia po bułki :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, nie było go u mnie - pewnie nie trafił- he, he :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.