piątek, 15 stycznia 2016

RYBA W ZALEWIE Z WARZYWAMI KONSERWOWYMI - NA ZIMNO




Zapraszam do przepisu na smaczną rybę . Krótko, bo weny do pisania nie ma i na razie nie będzie. Z wielkim trudem  zredagowałam ten przepis . Mam nadzieję, że zapał powróci razem z wiosną. 


  • ok. 65- 70 dkg filetów świeżego dorsza lub innej ryby
  • 35 dkg cebuli + 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 7 większych płatów pomidorów suszonych w oleju ( miałam z czosnkiem )
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 3 - 4 większe płaty papryki konserwowej
  • 1 kopiasta łyżka ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki stołowe zalewy z papryki konserwowej
  • sól i pieprz, sok z cytryny
  • olej rzepakowy do smażenia




  • Umyte i osuszone filety pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Posolić , popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
  • Cebule przekroić na połowę i pokroić w plasterki. Paprykę i suszone pomidory pokroić w paseczki, ogórki w grubszą kostkę. Do rondelka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dolać odrobinę wody i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pokrojone warzywa, ketchup , zalewę z papryki i wszystko podgrzać doprawiając solą i pieprzem. Zalewę przestudzić do ciepłej.
  • Ryby panierować w mące i smażyć na oleju, osączyć na ręczniku kuchennym. Układać w słoju, przekładając zalewą z warzywami. Rybę ostudzić i wstawić do lodówki chociaż na 12 godzin.

9 komentarzy:

  1. Oj jak pysznie wyglada,Danusiu jestes niesamowita.Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he - no dziękuję Alu- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu
    Mam mirunę ,dzięki za podpowiedź.Wszystkim nam ciężko się myśli.
    Miłego końca tygodnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu. No taka pora i pogoda . Dziękuję bardzo :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu, robię podobną rybę, u mnie nazywa się "po chińsku", ale więcej jest zalewy, papryki i ogórków, nie ma pomidorów suszonych, a te uwielbiam. Jakkolwiek moja jest też pyszna, to zrobię niebawem Twoją. Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda że z trudem :) bo przepis super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, cóż - taka pora roku- przesilenie zimowe i sił nie ma, szczególnie jak się jest dobrze po 60- ce- pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.