Zapraszam do przepisu na smaczną rybę . Krótko, bo weny do pisania nie ma i na razie nie będzie. Z wielkim trudem zredagowałam ten przepis . Mam nadzieję, że zapał powróci razem z wiosną.
- ok. 65- 70 dkg filetów świeżego dorsza lub innej ryby
- 35 dkg cebuli + 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 7 większych płatów pomidorów suszonych w oleju ( miałam z czosnkiem )
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 3 - 4 większe płaty papryki konserwowej
- 1 kopiasta łyżka ketchupu łagodnego
- 2 łyżki stołowe zalewy z papryki konserwowej
- sól i pieprz, sok z cytryny
- olej rzepakowy do smażenia
- Umyte i osuszone filety pokroić w poprzek na mniejsze kawałki. Posolić , popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na bok.
- Cebule przekroić na połowę i pokroić w plasterki. Paprykę i suszone pomidory pokroić w paseczki, ogórki w grubszą kostkę. Do rondelka wlać olej i podsmażyć cebulę. Dolać odrobinę wody i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pokrojone warzywa, ketchup , zalewę z papryki i wszystko podgrzać doprawiając solą i pieprzem. Zalewę przestudzić do ciepłej.
- Ryby panierować w mące i smażyć na oleju, osączyć na ręczniku kuchennym. Układać w słoju, przekładając zalewą z warzywami. Rybę ostudzić i wstawić do lodówki chociaż na 12 godzin.
Oj jak pysznie wyglada,Danusiu jestes niesamowita.Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńHe, he - no dziękuję Alu- pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitaj Danusiu
OdpowiedzUsuńMam mirunę ,dzięki za podpowiedź.Wszystkim nam ciężko się myśli.
Miłego końca tygodnia życzę:)
Witam Danusiu. No taka pora i pogoda . Dziękuję bardzo :)
UsuńWitaj Danusiu, robię podobną rybę, u mnie nazywa się "po chińsku", ale więcej jest zalewy, papryki i ogórków, nie ma pomidorów suszonych, a te uwielbiam. Jakkolwiek moja jest też pyszna, to zrobię niebawem Twoją. Pozdrawiam Alicja
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńI było pysznie effo :)
Usuńszkoda że z trudem :) bo przepis super!!
OdpowiedzUsuńNo, cóż - taka pora roku- przesilenie zimowe i sił nie ma, szczególnie jak się jest dobrze po 60- ce- pozdrawiam :)
UsuńIle ta ryba może po zrobieniu stać w lodówce ?Chcę ją już zrobić na święta.
OdpowiedzUsuńMajka
Witam Maju. Najlepiej zrób ją na ok. 4 -5 dni przed świętami. Zbyt wcześnie nie bardzo, bo jak nie zjecie szybko to będziesz miała na „po świętach”...poza tym taj jest ryba świeża...smażenie do końca nie konserwuje ryby, więc to „już” lepiej przełożyć na wtorek, środę...pozdrawiam Maju :)
UsuńDziękuję za odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńMajka
Proszę Maju :)
Usuń