piątek, 20 maja 2016

DROŻDŻÓWKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE BITĄ ŚMIETANĄ Z MASCARPONE I OWOCAMI


Drożdżówki nadziewane bitą śmietaną z mascarpone i truskawkami to znakomite połączenie. Nietypowe, ale bardzo smaczne. Miałam trochę mało truskawek, ale można napchać ile się da, wtedy są jeszcze smaczniejsze.  W sezonie najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami jak maliny, wiśnie czy truskawki. Poza sezonem daję brzoskwinie lub wiśnie z konfitury czy syropu. Przepis podaję z połowy porcji, ale można ilość ciasta podwoić , bo zapewniam, ze szybko znikają.


  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 35 g stopionego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego- nie wanilinowego
  • trochę mleka do smarowania drożdżówek
  • Mąkę przesiać do misy i zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać cukier i wymieszać- wlać do dołka i lekko przemieszać z mąką. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić do ruszenia drożdży.
  • Po tym czasie dodać żółtka , stopione masło i wyrobić gładkie ciasto- można mikserem. Przykryć ściereczką i wstawić do worka foliowego. Pozostawić do wyrośnięcia- czyli podwojenia objętości ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto przegnieść i podzielić na 9 równych kawałków. W pierwszej kolejności uformować małe bułeczki, a potem docisnąć mocno dłonią, żeby się spłaszczyły na grubość ok. 1 cm.
  • Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.


Pozostałe i w międzyczasie :

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • reszta cukru waniliowego
Wszystkie powyższe składniki wymieszać i zrobić kruszonkę
  • 150 g śmietany kremówki 36 %
  • 150 g serka mascarpone
  • 1 lekko kopiasta łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder razem ubić jednocześnie- uważać , żeby nie przebić.

  • ok. 20 dkg truskawek- umyć , osuszyć i pokroić na plasterki
  • cukier puder do posypania


Wykonanie :
  • Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem i rozłożyć kruszonkę dociskając ją palcami do ciasta- trochę się ponownie spłaszczą. Teraz dopiero włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkowy poziom i piec ok. 17- 20 minut do zrumienienia. Upieczone wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego studzenia.
  • Zimne drożdżówki przekroić na połowę- najlepiej ostrym nożem z piłką. Połówek nie odwracać na drugą stronę, żeby ewentualnie nie odleciała nam kruszonka.
  • Rozłożyć na wszystkie połowy krem, powciskać plasterki truskawek, przykryć połówką z kruszonką i wszystkie posypać cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Piękne drożdżówki i na pewno pyszne. U nas dziś skromniej, ciasto z rabarbarem. Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były pyszne, to prawda, ale placek z rabarbarem to również jak dla mnie "delicyja".
      Dziękuję i cieplutko pozdrawiam- dosłownie , bo na zewnątrz lato w pełni- jak na razie :)

      Usuń
  2. słodkie kanapeczki, jak z kremówką to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń