Drożdżówki nadziewane bitą śmietaną z mascarpone i truskawkami to znakomite połączenie. Nietypowe, ale bardzo smaczne. Miałam trochę mało truskawek, ale można napchać ile się da, wtedy są jeszcze smaczniejsze. W sezonie najsmaczniejsze są ze świeżymi owocami jak maliny, wiśnie czy truskawki. Poza sezonem daję brzoskwinie lub wiśnie z konfitury czy syropu. Przepis podaję z połowy porcji, ale można ilość ciasta podwoić , bo zapewniam, ze szybko znikają.
- 250 g mąki wrocławskiej
- 1/4 szklanki mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 35 g stopionego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego- nie wanilinowego
- trochę mleka do smarowania drożdżówek
- Mąkę przesiać do misy i zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku dodać cukier i wymieszać- wlać do dołka i lekko przemieszać z mąką. Naczynie przykryć ściereczką i pozostawić do ruszenia drożdży.
- Po tym czasie dodać żółtka , stopione masło i wyrobić gładkie ciasto- można mikserem. Przykryć ściereczką i wstawić do worka foliowego. Pozostawić do wyrośnięcia- czyli podwojenia objętości ciasta.
- Wyrośnięte ciasto przegnieść i podzielić na 9 równych kawałków. W pierwszej kolejności uformować małe bułeczki, a potem docisnąć mocno dłonią, żeby się spłaszczyły na grubość ok. 1 cm.
- Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Pozostałe i w międzyczasie :
- 50 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g mąki
- reszta cukru waniliowego
Wszystkie powyższe składniki wymieszać i zrobić kruszonkę
- 150 g śmietany kremówki 36 %
- 150 g serka mascarpone
- 1 lekko kopiasta łyżka cukru pudru
Schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder razem ubić jednocześnie- uważać , żeby nie przebić.
- ok. 20 dkg truskawek- umyć , osuszyć i pokroić na plasterki
- cukier puder do posypania
Wykonanie :
- Wyrośnięte drożdżówki posmarować mlekiem i rozłożyć kruszonkę dociskając ją palcami do ciasta- trochę się ponownie spłaszczą. Teraz dopiero włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wstawić blaszkę do piekarnika na środkowy poziom i piec ok. 17- 20 minut do zrumienienia. Upieczone wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego studzenia.
- Zimne drożdżówki przekroić na połowę- najlepiej ostrym nożem z piłką. Połówek nie odwracać na drugą stronę, żeby ewentualnie nie odleciała nam kruszonka.
- Rozłożyć na wszystkie połowy krem, powciskać plasterki truskawek, przykryć połówką z kruszonką i wszystkie posypać cukrem pudrem.
Piękne drożdżówki i na pewno pyszne. U nas dziś skromniej, ciasto z rabarbarem. Pozdrawiam i dużo zdrowia życzę
OdpowiedzUsuńBeata z Wrocławia
Były pyszne, to prawda, ale placek z rabarbarem to również jak dla mnie "delicyja".
UsuńDziękuję i cieplutko pozdrawiam- dosłownie , bo na zewnątrz lato w pełni- jak na razie :)
słodkie kanapeczki, jak z kremówką to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńNo i bardzo dobrze, bierz nawet dwie :)
Usuń