czwartek, 24 października 2013

ZAKWAS BURACZANY




Zakwas z buraków to nic innego jak zlana zalewa z kiszonych buraczków , które można robić na kilka sposobów.  
Nie dodaję skórki chleba razowego, ani żadnych przypraw poza czosnkiem i solą. Chleb razowy przyspiesza o 2-3 dni kiszenie buraków, ale istnieje ryzyko pojawienia się na wierzchu pleśni, ponieważ musiałby być  to  prawdziwy chleb razowy bez żadnych dodatków niewiadomego pochodzenia. Lepiej więc go nastawić 2-3 dni  wcześniej.
 Zakwasu również nie dosmaczam zielem angielskim, pieprzem itd. ponieważ gotując barszcz wszystkie te składniki dodaję do wywaru i potem do przecedzonego tylko dolewam zakwas.
 W większości przepisów na zakwas jest podawane żeby słój przykryć gazą. W moim domu rodzinnym nigdy tego nie robiono. Buraczki się wkładało do słoja ,do tego była zalewa i zakręcano słoik. Należy tylko w trakcie kiszenia 1 raz na 3 dzień zdjąć piankę, której  właściwie jest bardzo mało.
 Ponieważ w trakcie kiszenia wytwarzają się bakterie kwasu mlekowego, które nie powinny mieć dostępu tlenu buraczki zalać trzeba wodą, żeby były całkowicie przykryte. Zakwas jest lekko esencjonalny, ma piękny kolor i jest bardzo smaczny- pięknie pachnie. 
Robię zakwas nie tylko do barszczu wigilijnego, ale w ciągu roku również. Jesienią wypijamy 2 takie porcje z Mężem na połowę po pół szklanki dziennie przed  obiadem, potem powtarzamy to w lutym-dlatego w moim kwasie jest więcej czosnku. 
O zaletach picia zakwasu buraczanego nie będę pisała bo w internecie możecie Państwo wszystko przeczytać. Mogę tylko szczerze polecić-warto.



   SKŁADNIKI:

       ---1,5 kg buraczków najlepiej podłużnych o średnicy 8-9 cm
       ---1,5 litra wody przegotowanej
       ---5-6 ząbków czosnku (można zmniejszyć ilość czosnku)
       ---1,5 kopiastej łyżeczki soli morskiej lub kamiennej
    


1)Buraczki dobrze wymyć i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze kawałki,nie muszą być plasterki.
2)Przegotować wodę  z solą i ostudzić. Czosnek obrać i przekroić na pół.
3)Pokrojone buraczki wkładać do słoja przekładając przekrojonym czosnkiem,zalać ostudzoną wodą tak żeby przykrywała buraczki i zakręcić słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 6-7 dni.
4) W międzyczasie raz  zebrać osad,który się zgromadzi na powierzchni.
5)Po 6- 7 dniach przecedzić zakwas przez cienką ściereczkę, rozlać do butelek z zamknięciem lub czystych wyparzonych słoików. Nie trzymać zakwasu dłużej. Wynieść w chłodne miejsce. W  lodówce może być przechowywany przez kilka tygodni. Niektóre przepisy podają,że nawet kilka miesięcy, ale ja tak nigdy długo nie trzymałam, więc nie wiem jak to się sprawdza.
6)Buraczków z kiszenia nie wyrzucam,gotuję z nich barszczyk.

Poniżej jest fotografia zakwasu gotowego do rozlania. Jak widać nie ma żadnego nalotu,ani piany.

Jeżeli chcecie Państwo nastawić więcej, a nie macie takiego dużego słoja z pokrywką, to ja kładę folię aluminiową,na to woreczek foliowy do zamrażania i obwiązuję tasiemką. Na zdjęciu poniżej zakwas z 3 kg buraczków, a obok zakwas z lodówki już gotowy- ma jeszcze ładniejszy kolor.

57 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis, który aż urzeka prostotą. W sobotę przygotowałam sobie dwa słoje takiego zakwasu i czekam na efekt. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Nadiu.Nie będziesz żałowała,zakwasem można również ugasić pragnienie.Ja dzisiaj nastawiłam z 3 kg buraczków,bo poprzedni już mi się kończy.Proszę daj znać jak wyszło.Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Danusiu jestem zachwycona tym przepisem. Kiedy po trzech dniach otworzyłam słoje żeby odgazować i zebrać osad to już mnie urzekł zapachem i nie mogłam się doczekać efektu końcowego. Jest to najlepszy zakwas jaki robiłam, a wypróbowałam parę przepisów. Masz rację, nie jest potrzebny chleb, nie miałam problemów z pleśnią, osadu niewiele, piany też a po odgazowaniu sama potem zniknęła. Dałam ciut więcej soli, bo łyżkę na litr wody, soli kamiennej, bo z warzonej zrezygnowałam całkowicie i czy do gotowania, czy do przetworów używam kamiennej albo morskiej. Szczególnie przetworom robi to dobrze. Zakwasem podzieliłam się ze znajomymi, przy okazji sprzedając im twój przepis. Pozdrawiam. Nadia.

      Usuń
    3. Witam Nadiu-bardzo piękne masz imię.
      Ja nie daję więcej soli,bo my ten zakwas teraz pijemy. Dzisiaj też zlewam z 3 kg buraczków i jutro nastawiam następne 3 kg.Też używam tylko tych soli co podajesz.
      Powiedz mi Nadiu po ile sprzedawałaś przepis na zakwas?-ha,ha.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    4. A wiesz że nie pomyślałam o pieniądzach? A trzeba było. Też piję zakwas ze względów na jego wspaniałe właściwości zdrowotne dla organizmu. Pozdrawiam

      Usuń
    5. Umknął mi Twój komentarz,ale zawsze sprawdzam.Przepraszam Nadiu.To prawda,właściwości zakwasu nie od dziś są znane.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać,czy zakwas wyszedł jak trzeba-powodzenia.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Witam.
    Muszę też zrobić,bo uwielbiam barszczyk czerwony :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje 3 kg właśnie pracują.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Danusiu, ja robiłam w sumie tylko raz i mi nie wyszedł (właśnie chleb mi spleśniał, co niby był bez polepszaczy). Teraz zrobię po twojemu, tym bardziej że ilość czosnku mnie urzekła :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamarzyniu ten chleb naprawdę nie jest potrzebny.Zakwas bez niego spokojnie się ukisi,a z czosnkiem jest przepyszny.
      Pozdrawiam porannie.

      Usuń
  5. czy mozna pasteryzowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pasteryzować.Myślę jednak , że nie ma takiej potrzeby. Zakwas można przechowywać w chłodnym miejscu i nawet jest jeszcze lepszy. Obawiam się, że po pasteryzacji straci na kolorze.
      Pozdrawiam i dziekuję:)

      Usuń
  6. Witaj Danusiu.Zakwas wyszedł mi super i jest to bardzo prosty przepis do wykonania a co najważniejsze bardzo dobry.Buraczki świetnie się nadają do obiadu jako surówka.Pozdrawiam cieplutko Basia z Legnicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, stęskniłam się za Tobą. Myślę , że masz już kuchenkę i jesteś w kuchennym raju. Ja nie nadążę robić tego zakwasu, bo każdego dnia pijemy go przed obiadem, a i jak pić mi się chce, to sobie pociągnę z butelki takiego zimnego.Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  7. Danusiu. Ciężko chorowałam i jestem po chemioterapii, W trakcie leczenia piłam codziennie soczek z buraków,żeby trochę polepszyć wyniki. Na początku nawet mi trochę smakowało,ale później miałam serdecznie dosyć tego mdlącego napoju. Patrzeć na soczek z buraczków nie mogę do tej pory. Kwas buraczany Twojego przepisu zrobiłam głównie z myślą o barszczyku na święta. Przy ściąganiu pianki sobie posmakowałam i muszę stwierdzić,że w smaku jest rewelacyjny. Pychotka. Teraz dla przyjemności zacznę pić "buraczki",a słoik z burakami na kwas na stałe zagości przy kaloryferze. Pozdrawiam i dziękuję za pyszny przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak się do Ciebie zwracać, ale to nic jakoś dam radę.
      Kochana moja zawsze jestem pełna takiego pozytywnego współczucia dla ludzi, których dotknęła jakaś choroba. Coś wiem na ten temat, bo wielu moich bliskich cierpiało nie raz , a i mnie choroby nie ominęły. Bardzo będzie mi radośnie na duszy jeżeli chociaż zwykłym przepisem mogę pomóc w mniejszym czy większym stopniu.
      Wracaj do zdrowia, bądź pełna optymizmu i powtarzaj sobie jak najczęściej "będzie dobrze". Myślę, że najgorsze już masz za sobą. Teraz tylko pielęgnować trzeba duszę, bo to od niej wiele zależy. Dziękuję Ci bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  8. Pani Danusiu zrobiłam właśnie dzisiaj Pani zakwas jak wcześniej ktoś napisał naprawdę urzeka prostotą i mam nadzieję że mi wyjdzie! dzięki pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  9. Pani Danusiu zrobiłam dzisiaj Pani zakwas, jak ktoś wcześniej napisał "urzeka prostotą", mam nadzieję że mi wyjdzie, dziękuje i pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Basiu. Jestem przekonana, że Pani wyjdzie. Ja jutro zlewam z 3 kg buraczków i już do świąt nie będę robiła. Z buraczków jutrocoś wymyślę. Dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Witam cieplutko pani Danusiu, a ja mam moze takie głupie pytanie ale nigdy wcześniej nie robiłam zakwasowa, prosze powiedziedzec z ilu buraków zrobić zakwas aby pozniej mieć barszczyk wigilijny na 12 osób? Serdecznie pozdrawiam Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Małgosiu. Niech Pani zrobi z 3 kg buraczków, a to co Pani zostanie to nie zginie, bedzie Pani miała na nastepny barszczyk. Proszę nastawić zakwas, a ja dokładny przepis wstawię na barszczyk wigilijny na 2 dni przed wigilią. Do barszczyku dochodzi jeszcze woda z namoczenia grzybków, które zotały użyte do uszek. Ja zrobiłam już uszka, a wodę grzybową zamroziłam. Pani Małgosiu , spokojnie zdąży Pani zrobić ten barszcz- ja też mam 12 osób , nawet jak Pani barszczu zostanie, to na drugi dzień do popicia do obiadu też jest świetny np. z pasztecikiem z kapustą. I jeszcze jedno , zapewniam że pytanie nie jest głupie.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  11. Witam serdecznie Pani Danusiu,mam pytanie czy zakwas z buraczków może stać na parapecie w kuchni nad kaloryferem.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może śmiało stać, bynajmniej nie zmarznie.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  12. Pani Danusiu, jest Pani taka kochana, ze nam wszystkim tak szybko daje odpowiedzi na nasze pytania ;-) dziekuje za odp co do ilości buraczkow i to ze Pani jeszcze wstawi przepis na barszczyk wigilijny ;-) ja już zrobiłam uszka z Pani przepisu. Sprobowalam z mężem i sa tak przepyszne! Mąż powiedział ze lepsze niż jego mamy, a to wieeeeeelki komplement ;-) a wszystko za sprawa Pani ;-) DZIĘKUJĘ! Wywar Grzybowska zamrozolam i czeka na barszczyk ;-) pozdrawiam serdecznie Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry Pani Małgosiu. No, strasznie się cieszę,że uszka smakowały Mężowi, boć to Pan i Władca. U mnie też Mąż jest degustatorem moich potraw. Mężczyźni mają taki wysublimowany smak.
      Bardzo Pani dziekuję.
      Pozdrawiam porannie!!!!

      Usuń
  13. Ps. Przepraszam, bo pisze z telefonu i czasem tele robi mi psikusy i zmienia słowa ;-) pozdrawiam jeszcze raz Malgosia

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Danusiu, jeszcze jedno pytanie czy sloj przykryć gaza czy zakręcić pokrywka - niestety do dużego słoja mam tylko pokrywkę plastikową. Pozdrawiam ciepło Malgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może Pani przykryć podwójną gazą. Ja przykrywałam ostatnio serwetką papierową, taką stołową i nałożyłam gumkę.
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  15. Witam:)
    Nie mam takiego słoja wielkiego, może byc inne naczynie? Np takie porcelanowe(tak mi sie zdaje,czy kamionka) do kiszenia ogórków,takie co jest z przykrywką i szczypcami w sklepach, specjalne do ogórków? Lub takie kamienne naczynie bez przykrycia?
    Pozdrawiam Marta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.Może być, oczywiście, tylko niech Pani to zawiąże ściereczką , szmatką, gazą podwójnie złożoną itp.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. No to zabieram się :)
      MartaB:)

      Usuń
    3. Życzę powodzenia i czystych rączek!

      Usuń
  16. Pani Danusiu,zrobiłam zakwas wg Pani przepisu, jest to mój pierwszy zakwas ,nigdy dotąd nawet nie probowałam takiego barszczu wiec nie wiem jaki powinien byc.Mam wątpliwości czy został prawidłowo ukiszony.Buraki są twarde tak jak surowe a zlany zakwas wydaje mi sie słabo kwaśny chociaż kolor ma piękny.Czosnek jest rowniez twardy i piekący jak surowy.Może mu bylo za zimno bo temperatura w domu to 19-20 st. C
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Aniu. W zakwasie buraki, ani czosnek nie miękną. Przecież to nie jest gotowane. Twarde Pani wkłada i twarde wyjmuje, to nie kapusta. Proszę zostawić trochę dłużej, niech zakwas jeszcze postoi- 19 stopni to niska temperatura. Proszę postawić go w pobliżu miejsca gdzie Pani gotuje, tam jest cieplej.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedż,muszę trochę podgrzac w domu,.Blog Pani jest świetny, korzystałam już z przepisów na mielonkę z szynkowara, wyszła super.Dziękuję i pozdrawiam
      Ania

      Usuń
    3. Pani Aniu, on ukiśnie, ale musi być troszkę cieplej.
      Pozdrawiam wieczornie i bardzo dziękuję!!!

      Usuń
  17. Witam Pani Danusiu dziś zrobiłam zakwas z buraków,a uszka z pani przepisu już zamrożone wyszły bardzo smaczne.Serdecznie dziękuję za takie wspaniałe przepisy.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Kasiu. Ja swój przedwczoraj zlałam do butelek i wstawiłam do lodówki. Starczy mi na kilka razy. Przepis na barszczyk też wstawię , ale krótko przed świętami. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  18. Witam Pani Danusiu,
    mam pytanko. Już na drugi dzień od nastawienia buraków pojawiło się trochę piany w słoiku- mam taki sam słój jak u Pani na zdjęciach. Odkręciłam go i zebrałam pianę. Czy mam zbierać tę pianę za każdym razem jak się pojawi? Czy wystarczy raz na 3 dzień, a ta piana nic nie zaszkodzi zakwasowi?
    Pozdrawiam,
    Monia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Moniko. Nie nie trzeba zbierać, ona częściowo zniknie sama.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Rzeczywiście, piana prawie w ogóle zniknęła. Trzeciego dnia odgazowałam zakwas i zebrałam jej naprawdę niewiele. Spróbowała i już smakuje przepysznie, a to jeszcze nie koniec kiszenia. ;)
      Pani Danusiu, cudowne przepisy Pani tu wstawia, a ja po 4 razy dziennie wchodzę na Pani
      bloga i zastanawiam się co by tu jeszcze zrobić na Święta, chociaż wiem, że i tak czasu mi zbraknie na przygotowanie nowych potraw;)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Monia

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że zakwas wychodzi jak Bóg przykazał. Jeszcze wstawiam przepisy, ale czasu też już mam mniej. Święta za pasem i od wigilii do końca świąt nie będzie mnie w sieci. Muszę trochę odpocząć od internetu i pobyć z rodziną. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  19. Dzień dobry Pani Danusiu, nastawiłam zakwas w sobotę i dzisiaj odkryłam niestety na wierzchu pleśń. Wszystko robiłam wg Pani przepisu,ale coś mi nie wyszło. Jaka mogła być tego przyczyna? Nie zrażam się i dzisiaj chce znowu zrobić zakwas,ale może Pani mi coś doradzi aby jednak tym razem się udało :) ZPani przepisów zrobiłam uszka i kołduny i sa pyszne! :) pozdrawiam ciepło Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Małgosiu. Nigdy mi się to nie zdarzyło. Nie wiem może burak miał grzybnię, może było za chłodno- naprawdę nie potrafię znaleźć przyczyny. To nie powinno się zdarzyć, bo takie zjawisko ma najczęściej miejsce jak się kładzie kromkę chleba. Pani Małgosiu, niech Pani wyparzy słój czy naczynie w którym będzie robiła zakwas i postawi w ciepłym miejscu.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  20. Zakwas buraczany to jest to. Od kilkunastu lat kiszę buraczki na wigilijny barszcz oraz bezpośrednio do picia. Robię identycznie. Początkowo kisiłam z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego oraz z dodatkiem razowca. Jednak doszłam do wniosku, że zapach ziela w zakwasie nie odpowiada mi, a chleb czasem powoduje pleśnienie. Czasem zawijałam razowca w gazę i węzełek wrzucałam do zakwasu. Jednak, gdy w kuchni jest ciepło, to buraczki kiszą się bez tego kłopotliwego dodatku.
    Barszcz z dodatkiem zakwasu robię niemal identycznie. Wyjątek stanowi dodatek jabłek. Jeszcze się nie odważyłam. Dodaję garść grzybów. Oprócz tego jeszcze wywar grzybowy (z zasobów zamrażarki). Dodaję również cebulkę z masłem na którym się szkliła.
    Z mojego doświadczenia napiszę jeszcze, że zakwas buraczany ma oprócz walorów smakowych również lecznicze. Na prawdę warto go robić i wykorzystywać w swojej kuchni.
    Pozdrawiam autorkę przepisu. Gospocha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.
      Ja nie lubię zakwasu pachnącego zielem angielskim, wolę taki tylko z czosnkiem. My go pijemy więc wolę taki bez przypraw. Zawsze mogę sobie dosmaczyć w czasie gotowania bazy barszczu do zakwasu. Jabłka dodaję, bo one na samym początku oddają troszkę kwasu i buraczki nie są takie odbarwione, a poza tym dodają smaku. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  21. Witam Pani Danusiu. Właśnie szukam odpowiedzi ,,,,,,,,dlaczego zakwas po kilku dniach mi pleśnieje pomimo wyparzanych słoików i chyba odpowiedź znalazłam,,.........za niska temperatura w domu
    pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Halinko. Zakwas w zimie najlepiej trzymać bardzo blisko kuchenki do gotowania jeżeli w dalszej części domu jest chłodniej. Musi być troszkę cieplej, żeby zachodził proces kwaszenia. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  22. Danusiu to na ile dni przed wigilią polecasz zrobić ten zakwas ? nigdy jeszcze nie robiłam to będzie moja premiera .

    Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry moja imienniczko. Zakwas spokojnie możesz nastawić pod koniec listopada, na początku grudnia. On w lodówce może sobie stać, jak go nie wypijecie, bo jest bardzo smaczny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  23. pyszny, prosty do zrobienia... dzięki Danusiu, że jesteś i że dzielisz się z nami swoją wiedzą :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dziękuję Emilko , że jesteście, bo z kim ja bym się dzieliła przepisami. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  24. witam pani danusiu :) pierwszy raz chce zrobic zakwas przeczytalam pani przepis i wskazowki i teraz czytajac komentarze doczytalam sie ze dodaje pani takze jablka ? w przepisie tego nie ma .... musze przyznac ze z jablkami brzi smacznie :) ja che zrobic zakwas tylko do picia wiec sama niewiem czy mam /moge dodac jablek do zakwasu ? i jeszcze jedno pytanie mam duzy sloj 8litrowy wiec sama niewiem jaka ilosc burakow jest potrzebna ..... z gory dziekuje za odp :) agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Agnieszko. Proszę - jestem Danuta, tak nam będzie milej w sieci. Nie doczytałaś Agnieszko, jabłka dodaję w małej ilości do barszczu, też nie zawsze, ale nie do zakwasu. Zakwas robię dokładnie jak podałam w przepisie. Co do ilości buraczków w takim słoju, nie potrafię powiedzieć ile się tam zmieści. Musisz Agnieszko po prostu raz wypróbować ile wchodzi i potem już będziesz wiedziała.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Witam ciepło wszystkich czytelników mojego bloga.Proszę chociaż się podpiszcie-będzie mi miło znać wasze imię.Dziekuję.
Komentarze są przeze mnie moderowane ze względu na dużą ilość spamu.