środa, 10 stycznia 2018

CIASTECZKA ORZECHOWE WYCISKANE ZE SZPRYCY LUB FORMOWANE W KULKI


Kiedyś kupiłam maszynkę do wyciskania ciasteczek z różnymi wymiennymi kształtami za 30 parę zł. Niestety , ale ona mi nie zdała egzaminu i poszła do kosza. 
Było zbyt dużo  części plastikowych, wyginała się i był problem z odklejaniem się ciasteczek od szprycy. 
Ponieważ często piekę Mężowi ciasteczka do pracy zainwestowałam w szprycę metalową i to był dobry zakup. 
Dzisiaj na początek ciasteczka z orzechami laskowymi. Takich ciasteczek nie można wyciskać przez wszystkie kształty ponieważ są drobinki orzechów i przez drobne rowki nie przejdą. Na poniższych fotografiach umieściłam 2 rodzaje małych tarcz z wzorkami, których użyłam do formowania ciasteczek.
 Te drobne wypieki można piec na margarynie, to już Państwa decyzja. Ja w swojej kuchni nie używam tłuszczy utwardzalnych. 
Ciasteczka z dodatkiem orzechów nie mają brzegów gładkich jak z czystym ciastem. Są nieco rosochate. Ciasteczka są kruche, o smaku maślano orzechowo waniliowym mogą długo być przechowywane w puszce lub w zamykanym słoju. Jeżeli Państwo nie posiadacie szprycy ciasteczka można formować w kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać.



SKŁADNIKI :

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g zwykłego cukru
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 średnie żółtka
  • 75 ml mleka 3,2 %
  • 300 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub aromat wanilii



  • Mąkę przesiać do misy, dodać cukier, zmielone w blenderze orzechy, sól i wszystko wymieszać łyżką. Stopić masło lub margarynę .
  • Do wymieszanych produktów sypkich dodać żółtka,mleko, pastę waniliową lub aromat i przemieszać.
  • Do powyższej mieszanki wlewać ciepłe masło i wyrabiać mikserem lub dłońmi. Ciasto dokładnie wyrobić. Ciasta nie schładzać. Przystąpić od razu do wyciskania ciasteczek.
  • Przygotować 3 blaszki z wyposażenia piekarnika . Blaszek nie smarować i nie wykładać papierem. Na takie czyste suche blaszki wyciskamy ciasteczka wcześniej napełnioną szprycą. Szprycę z ciastem przykładamy bezpośrednio do blaszki i wyciskamy po jednym ciasteczku.
  • Piec ciasteczka we wcześniej nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 17 - 20 minut. Pieczemy na środkowej półce , bez termoobiegu na złoty kolor. Obrzeża ciasteczek są ciemniejsze.
  • MOJA UWAGA : U mnie w szprycy są dwa ustawienia grubości ciasteczek. W poprzedniej, którą wyrzuciłam było tak samo. W przypadku wypieku z orzechami należy ustawić na ciasteczka grubsze.

8 komentarzy:

  1. Mniam, mniam - tylko chrupać :))
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję JaGuś. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. ...witaj kochana Danusiu. Bardzo fajny przepis na orzechowe ciasteczka. Będę musiała wypróbować, tym bardziej, że orzechów dość dużo pozostało. A na słodkie wypieki zawsze jest ochota, zwłaszcza moi znajomi uwielbiają, jak szaleje że slodkosciami 😉 Pozdrawiam Danusiu bardzo serdecznie Ciebie i Twoich bliskich 😘💖

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu. U mnie niestety orzechy wszystkie wyjedli na święta, żarłoki jedne. Bardzo dziękuję Jolu. Serdecznie pozdrawiam i ściskam psiunia :)

      Usuń
  3. Bardzo smacznie się prezentują, pozdrawiam i przepis do wypróbowania:):) Renia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Reniu. Bardzo dziękuję i życzę miłego dnia :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...